Groen is gezond
Groen is op veel verschillende manieren goed voor je gezondheid. Een groene omgeving zorgt er bijvoorbeeld voor dat:
- je lekker(der) in je vel gaat zitten en minder snel stress krijgt
- je huis en omgeving koeler blijven op hete zomerdagen
- je minder snel te maken krijgt met wateroverlast door zware regenbuien
- je minder last hebt van geluidsoverlast
Het mooiste is: je kunt zelf veel doen aan een groene(re) omgeving. Jeuken je vingers al om aan de slag te gaan? Lees onze groene tuinideeën en onze tips voor een groene buurt. Eerst nog wat meer weten over het effect van groen op je gezondheid? Lees dan hieronder verder.
Lekker in je vel door groen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een groene woonomgeving leven, zich vaker gezond voelen en minder vaak ziek zijn. Groen zorgt ervoor dat je elkaar makkelijker ontmoet en dat kinderen leuker kunnen spelen. Zo hebben kinderen in groene wijken bijvoorbeeld vijftien procent minder vaak last van overgewicht.
Een groene omgeving nodigt uit om te bewegen en kan daardoor een rol spelen bij het tegengaan van overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook lijkt groen te zorgen voor een betere nachtrust, meer concentratie, een beter geheugen en betere leerprestaties, met name bij kinderen.
De Universiteit Wageningen heeft gekeken naar de relatie tussen een groene woonomgeving en het gebruik van ADHD-medicatie, zoals Ritalin. Wat bleek? Hoe groener de woonomgeving, hoe lager het gebruik van ADHD-medicatie bij kinderen. De relatie bleek het sterkst in de armste buurten en afwezig in de rijkste buurten .
Groen tegen hitte
Een groene omgeving zorgt voor verkoeling op een hete dag. Tijdens warme periodes kan het ’s nachts in de stad wel 7 graden warmer zijn dan daarbuiten. Maar ook binnen de stad zijn er flinke temperatuurverschillen. Hoe meer stenen, hoe warmer het wordt. Dit zogenaamde hitte-eilandeffect ontstaat doordat wegen en gebouwen de warmte van de zon opnemen en weer afgeven aan de omgeving.
Hoe meer tegels, ook in tuinen, hoe groter het hitte-eilandeffect. Groen in je tuin en in de straat gaat de hitte juist tegen. Bomen en struiken geven bovendien veel schaduw en beschermen je zo niet alleen tegen hitte, maar ook tegen teveel zonnestraling.
Heb je veel last van hitte in huis tijdens warme periodes? Lees onze tips om je huis koel te houden.
Minder snel wateroverlast
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met zware regenbuien. Het riool kan die hoosbuien niet aan en overstroomt, met als gevolg wateroverlast. Gemeenten en waterschappen proberen wateroverlast te voorkomen, maar het kost tijd en geld om het rioolsysteem aan te passen. Regenwater zakt makkelijker in een zachte, groene ondergrond dan in een grond met veel tegels en verharding. In een omgeving met veel groen raakt het riool dus minder snel overbelast.
Wil je helpen om wateroverlast te voorkomen? Met deze maatregelen maak je de kans op wateroverlast kleiner:
- Betegel je tuin niet helemaal. Hoe minder tegels er in je tuin liggen, hoe meer regenwater er in de grond weg kan zakken. Maak minstens 60 procent van je tuin groen. Wil je bepaalde delen van je tuin verharden? Kies dan voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed de bodem intrekken.
- Koppel je regenpijp(en) af van het riool. Dat voorkomt dat het riool tijdens een hoosbui overstroomt. Je kunt het regenwater opvangen in een regenton of je laat het wegzakken in je tuin. Bekijk het stappenplan om je regenpijp af te koppelen van Milieucentraal.
- Heb je een plat dak? Maak daar een groen dak van. Dat kan meer regenwater vasthouden.
Groen tegen geluidoverlast
Een groene omgeving zorgt ervoor dat je minder last hebt van geluid, bijvoorbeeld van een drukke weg. Dat komt onder andere doordat een groene omgeving voor fijne geluiden zorgt, bijvoorbeeld door fluitende vogeltjes, ruisende bladeren of stromend water. ‘Groene’ geluiden maken het lawaai minder opvallend.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat je minder last hebt van geluid als je de lawaaibron niet ziet. Dus als er bomen en struiken voor een weg staan en je de weg daardoor niet ziet, kan dat ervoor zorgen dat je er minder last van hebt.
Groen is gezond, dus genoeg reden om aan de slag te gaan! Lees hier onze tips voor een groene tuin of buurt!
Veilig groen
Eerlijk is eerlijk: groen brengt soms ook risico’s met zich mee. De voordelen van groen wegen ruimschoots op tegen de nadelen, maar het is wel belangrijk om een paar aandachtspunten in het oog te houden. Op die manier kun je risico’s voorkomen of beperken. De belangrijkste aandachtspunten op een rij:
- Giftige of schadelijke planten
Jonge kinderen steken van alles in hun mond. Heb je jonge kinderen of krijg je ze vaak op bezoek? Zet dan liever geen giftige of gevaarlijke planten in je tuin. Leer kinderen daarnaast van jongs om planten niet in de mond te steken en bessen niet te proeven zonder advies van een volwassene. - Tekenbeten
In het groen kun je een tekenbeet oplopen. Dat geldt niet alleen voor bossen en parken, ook in je eigen tuin kunnen teken zitten. Ben je in het groen geweest, heb je in de tuin gewerkt of hebben je kinderen buiten gespeeld? Doe dan altijd de tekencheck. - Hooikoorts
Sommige bomen en planten veroorzaken heftige hooikoortsklachten, zoals ambrosia. Wil je rekening houden met hooikoortspatiënten in je buurt? Bekijk dan in het bomenkompas welke bomen en struiken je beter niet kunt planten. Lees meer tips tegen hooikoorts.