Muggen

Muggenoverlast kan heel vervelend zijn. Vooral ’s avonds als je lekker buiten zit, of ’s nachts als je probeert te slapen. Op deze pagina vind je tips om muggenoverlast tegen te gaan.

Gezondheidsrisico’s

Muggen steken vooral in de schemering en ’s nachts en kunnen je daardoor behoorlijk uit je slaap houden. Daarnaast kan een muggensteek pijnlijk zijn en jeuk geven. De ene persoon reageert meer op een muggensteek dan de andere persoon. Je kunt ook de ene keer heftiger reageren dan een andere keer.

Alleen muggen die een parasiet of virus bij zich dragen, kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans dat muggen in Nederland ziektes overdragen op mensen is heel erg klein. Dat geldt ook voor tijgermuggen in Nederland.

Ga je op vakantie?

Niet overal zijn muggen zo onschuldig als in Nederland. Check ruim voor vertrek of je vaccinaties moet halen en of je op reis maatregelen moet nemen tegen (tijger)muggen.

Ga naar GGD reisvaccinaties

Muggenbeten voorkomen

Muggen komen af op de koolstofdioxide in je adem, op lichaamswarmte en op geurstoffen die je verspreidt. Daarom hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. Het is niet helemaal duidelijk welke mensen meer last hebben van muggen dan anderen. Met de volgende maatregelen voorkom je dat je wordt gestoken:

 • Ga je naar buiten in de schemering? Draag een lange broek, een shirt met lange mouwen en sokken.
 • Gebruik horrengaas voor de ramen van je woning, zodat muggen niet binnen kunnen komen.
 • Hang een klamboe boven je bed. Of koop voor je kind(eren) een speciaal muggen/reistentje.

Muggenwerende middelen

Je kunt eventueel muggenwerende middelen gebruiken. De meest bekende werkzame stof in deze middelen is DEET. Deze stof kan gezondheidseffecten veroorzaken. Je moet daarom geen middelen met DEET gebruik als het niet echt nodig is. In Nederland en in andere landen waar muggen geen gevaarlijke ziektes overdragen geldt:

 • Gebruik liever geen middelen met meer dan 20% DEET. Op de verpakking staat precies hoeveel, hoe vaak per dag en vanaf welke leeftijd je het middel mag gebruiken.
 • Gebruik bij kinderen jonger dan 2 jaar geen middelen met meer dan 10% DEET.
 • Gebruik geen middelen met DEET als je zwanger bent.

In landen waar muggen wel gevaarlijke ziektes, zoals malaria, dengue en gele koorts, overbrengen is het soms nodig om wel middelen met (meer) DEET te gebruiken, ook voor jonge kinderen of als je zwanger bent. Volg hiervoor de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Lees meer over muggenwerende middelen op Waarzitwatin.nl.

Natuurlijke stoffen, anti-muggenarmbandjes en citronella

Er zijn ook anti-muggenmiddelen met natuurlijke stoffen. Bijvoorbeeld met tea tree olie, lavendel, kattenkruid, knoflook, mentholcrème of vitamine B. Van geen van deze stoffen weten we zeker dat het daadwerkelijk werkt. Dat geldt ook middelen met citronella en voor zogenaamde anti-muggenarmbandjes.

Toch gestoken?

Als je toch bent gestoken kunnen de volgende maatregelen helpen:

 • Heb je veel jeuk? Een verkoelende zalf of crème kan de jeuk verminderen. 
 • Als een steek erg pijnlijk is, kan het helpen om te koelen met een natte lap. Helpt koelen onvoldoende, dan kan paracetamol uitkomst bieden.
 • Na een muggensteek kun je soms een heftige reactie krijgen, met veel jeuk, een grote, dikke plek of veel roodheid. Dat kan net zo goed na een steek van een gewone mug als na een steek van een tijgermug. Een heftige reactie betekent dus niet dat je door een tijgermug bent gestoken. Heb je een heftige reactie na een muggensteek? Dan kun je anti-allergie tabletjes gebruiken. Je kunt die zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Als er een rode ring om de muggenbeet ontstaat of als de muggenbeet warm is en pijn doet, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Het kan namelijk zijn dat je door het krabben een infectie hebt opgelopen. 

Voorkom muggenoverlast

Heb je veel muggenoverlast? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar broedplaatsen van muggen en die aan te pakken. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Met deze tips verklein je de kans op nieuwe muggen:

 • Controleer minimaal één keer week je tuin of balkon op stilstaand water. Gooi schoteltjes en potten leeg en verwijder water van dekzeilen.
 • Bewaar potten, vazen en gieters binnen. Of zet ze op de kop, zodat er geen regenwater in blijft staan.
 • Zorg dat dakgoten (ook van tuinhuisjes) goed doorlopen en verwijder bladeren uit de dakgoten.
 • Ververs minstens één keer per week het water in vogelbadjes en drinkbakken. Maak voordat je ze opnieuw vult de badjes goed schoon. Zo verwijder je eitjes die er misschien in zitten.
 • Dek regentonnen mugdicht af. Dit kan bijvoorbeeld door horrengaas over de openingen te spannen.
 • Maak regentonnen en gieters goed schoon met een borstel, vooral aan de binnenkant. Zo verwijder je eitjes die er misschien in zitten.
 • Ververs het water in het (kinder)zwembad of gooi het water weg als je het langere tijd niet gebruikt.
 • Gewone muggen kunnen, in tegenstelling tot de tijgermug, ook eitjes leggen in je vijver. Zorg dat de waterkwaliteit goed is voor allerlei waterleven zoals waterkevers, libellenlarven, vissen en/of amfibieën. Die eten graag muggenlarven. Een fontein voorkomt dat muggen eitjes leggen op het wateroppervlak.
 • Zorg voor natuurlijke vijanden van muggen. Wist je dat een vleermuis zo’n 1.000 insecten per nacht eet? Maak je tuin groener en nodig vogels, vleermuizen, egels en insecten uit in je tuin.

Chemische bestrijding: alleen als het echt niet anders kan

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van muggen? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Het is beter om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zowel voor het milieu als voor je eigen gezondheid. Maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.

Er zijn verschillende soorten anti-mugmiddelen te koop: spul dat je op je huid smeert, elektrische verdampers, gif om oppervlaktes te behandelen en spuitbussen voor kamers in je huis. Let op:

 • Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of eindigt op een ‘N’.
 • Koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan.
 • Volg altijd de gebruiksaanwijzing. Zo houd je de risico’s voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Lees meer over chemische bestrijdingsmiddelen op de website van Milieucentraal.

Gewone mug of tijgermug?

In Nederland komen van nature ruim 20 verschillende soorten muggen door. Daarnaast komen er soms lokaal exotische muggen voor in ons land, zoals de tijgermug. Ze komen hier met bijvoorbeeld internationaal transport of doordat mensen ze per ongeluk mee terugnemen van vakantie. Die muggen horen hier niet en kunnen (in de toekomst) voor gezondheidsrisico’s zorgen. Daarom proberen we te voorkomen dat exotische muggen zich permanent in ons land vestigen.

Wil je weten of je met met een gewone mug te maken hebt of met een tijgermug? Lees hier hoe je een tijgermug herkent.

Veelgestelde vragen

Nee, muggen komen niet op licht af. Muggen komen vooral op geur af, zoals zweet. Ook komen ze af op koolstofdioxide in uitgeademde lucht en op warmte.

Nee, alleen muggen die een parasiet of virus bij zich dragen, kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans daarop is in Nederland heel erg klein. Dat geldt ook voor tijgermuggen in Nederland.

Ja, je kunt allergisch reageren op het gif van muggen. Maar de steek van een mug is niet sterk genoeg om een levensgevaarlijke allergische reactie (een anafylactische shock) uit te lokken.

Bij een heftige reactie op muggenbeet kun je het beste anti-allergie tabletjes gebruiken. Je kunt die zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Helpt dat onvoldoende? Neem dan contact op met je huisarts.

Ook interessant

Wil je veilig zwemmen? Kies dan voor officieel zwemwater.
Meer over zwemwater en blauwalg
Ga je op vakantie? Let op dat je geen bedwantsen mee naar huis neemt.
Meer informatie over bedwantsen