Bedwantsen

Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier. Hun favoriete plek in huis is in en rond het bed. Door bijtwondjes ontstaan bultjes op de huid.

Zo zien bedwantsen eruit

Bedwantsen zijn kleine insecten met 6 pootjes. Hun lijf is plat en heeft de vorm van een ei. Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht. Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Overdag verstoppen ze zich achter plinten, stopcontacten of in kieren. Ze kunnen zich ook verstoppen in de naden van een matras of in de lattenbodem van een bed.

Bedwantsen herkennen

Hoe kun je zien dat je bedwantsen hebt?

Heb je bultjes op je huid en wil je weten of dit door bedwantsen komt? Controleer of je bedwantsen in huis hebt:

 • Kijk of je levende bedwantsen ziet. De beestjes houden niet van licht. Als het licht aangaat, verstoppen ze zich snel in hun schuilplaatsen. Kijk goed in de naden van het matras, tussen de lattenbodem en in alle kieren rond het bed. Volwassen wantsen zijn ongeveer 5 millimeter groot. Ze zijn lichtbruin tot donkerbruin.
 • Kijk of je donkere vlekjes/stipjes ziet op de lakens of het onderlaken. Dit kunnen uitwerpselen zijn.
 • Zie je vervellingshuidjes? Bedwantsen vervellen een paar keer. Je ziet de bijna doorzichtige huidjes vooral rond hun verstopplaatsen.
 • Ruik je een zoete, vieze geur? Bedwantsen ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was.
Bedwantsen

Hoe ziet de beet van een bedwants er uit?

Word je wakker met rode vlekjes of akelig jeukende bulten? Dan is het tijd om uit te zoeken of het muggenbulten zijn of bedwantsen. Bedwantsen bijten je vooral op plekken waar je huid het matras raakt. Typisch voor een bedwants is dat je vaak drie beten op een rijtje ziet. We noemen dat ook wel: ontbijt, lunch en diner. Niet iedereen reageert even sterk op de beet van een bedwants, de bulten hoeven daarom niet altijd te jeuken.

Als je bent gebeten door bedwantsen dan heeft dit geen gevolgen voor je gezondheid. Je kunt niet ziek worden van bedwantsen, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Ze bijten en ze veroorzaken jeuk. En de meeste mensen krijgen ook veel stress van het idee dat er beestjes in hun bed zitten.

Zo ziet huiduitslag van een bedwants eruit.
Zo ziet huiduitslag van een bedwants eruit.

Bedwantsbeet checklist:

 • Je bent gebeten op plekken waar je huid het matras raakt.
 • Je hebt setjes van drie beten op een rij (we noemen dat ook wel: ontbijt, lunch en diner).
 • De bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen ze vanzelf.

Hoe komen ze in je huis?

Meestal komen de beestjes in je huis via kleding of bagage. Let dus goed op bedwantsen als je terugkomt van vakantie! En ook als je een tweedehands matras of tweedehands meubels koopt. Controleer altijd of er beestjes tussen je kleding, bagage of spullen zitten. Ze kunnen in de kleinste openingen zitten. Als ergens een creditcard in past, past er ook een bedwants in.

Hoe krijg je bedwantsen weg?

Denk je dat je bedwantsen in je huis hebt? Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Probeer niet om ze zelf weg te krijgen met bestrijdingsmiddelen, dat lukt bijna nooit. Bel zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn gecertificeerd en kunnen bedwantsen veilig bestrijden.

Let op: er zijn onbetrouwbare partijen actief op het gebied van ongediertebestrijding. Vraag altijd om bewijs dat er daadwerkelijk bedwantsen in huis zijn. Een goed bedrijf kan er gemakkelijk één vangen en laten zien.

Voorkom dat je bedwantsen meeneemt van vakantie

Tijdens je vakantie kun je voorkomen dat je bedwantsen meeneemt naar huis. Zet je koffers en tassen op vakantie niet op of onder een bed. Zet ze liever in de badkamer of op een kofferrek. Zorg er ook voor dat je koffer of tas een paar centimeter van de muur af staat.

Heb je op vakantie last van rode bultjes op je huid die jeuken? En zie je bloedvlekjes op de lakens? Dan heb je misschien last van bedwantsen. Laat dit de eigenaar van het appartement, huisje of hotel weten. Hij kan ze dan bestrijden.

Tips bij thuiskomst

Kom je terug van vakantie en heb je (mogelijk) een kamer met bedwantsen gehad?

 • Neem je koffers en tassen niet mee naar binnen.
 • Haal buiten je kleren uit je koffer of tas, en doe ze daar in vuilniszakken.
 • Breng die vuilniszakken naar de wasmachine, en doe de kleren er meteen in.
 • Was de kleren op minimaal 60 graden.
 • Droog en strijk de kleren zo heet mogelijk.
 • Schrob alle naden en kieren van de koffers en tassen. Doe dat buiten. Gebruik ook daarvoor water van minimaal 60 graden.

Veelgestelde vragen over bedwantsen

Nee, bedwantsen dragen geen ziektes over. Een beet van de bedwants heeft daarom verder geen gevolgen voor je gezondheid.

Nee, het lukt bijna nooit om zelf van ze af te komen. Als je zeker weet dat je bedwantsen hebt, bel dan direct een ongediertebestrijder. Twijfel je? Probeer er dan één te vangen en stuur hem op naar het hem naar het Kennis -en Adviescentrum voor dierplagen. Zij kunnen kijken of het echt een bedwants is. Op de website staat hoeveel zo’n onderzoek en advies kost.

Nee. Bedwantsen blijven niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden zoeken ze mensen op. Daarna verstoppen ze zich weer in de kamer. Bedwantsen reizen dus niet met/op mensen mee, zoals bijvoorbeeld hoofdluizen doen. Je kunt dus gewoon naar school of naar je werk.

Nee, de GGD doet zelf geen ongediertebestrijding.

Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn daar speciaal voor en kunnen bedwantsen veilig bestrijden.

Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen een paar maanden tot een jaar zonder eten overleven.

Ja, het is mogelijk om bedwantsen met alcohol te doden. Maar bedwantsen zijn heel lastig te bestrijden. Het heeft geen zin om zelf te proberen om ze weg te krijgen met alcohol of bestrijdingsmiddelen, want dat lukt bijna nooit. Bel zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder.

Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes krijgt. De bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Kenmerkend zijn 3 beten op een rij.

Schurft herken je aan jeuk op je polsen, tussen je vingers en tenen, of in je oksels, liezen, schaamstreek of voeten. Je ziet rode streepjes met velletjes in je huid. Dit zijn de gangetjes die schurftmijt in je huid maakt. Soms heb je ook een schilferige huid of ontstoken blaasjes of pukkeltjes. Je hebt heel erge jeuk, vooral ’s nachts of als het warm is. Denk je dat je schurft hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Bedwantsbeten zitten vooral op de plekken waar je huid het matras raakt. Er zitten vaak een paar bultjes dicht bij elkaar of op een rij. Sommige mensen krijgen veel bultjes en veel jeuk. Anderen krijgen geen bultjes en merken bijna niet dat ze gebeten zijn.

Vlooienbeten zitten vaak op je voeten en onderbenen (omdat vlooien vaak in vloerbedeking zitten) en soms in je liezen of oksels. Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin. Een vlooienbeet kan erg jeuken. Het is belangrijk niet te krabben aan de beten, want zo kunnen de wondjes ontsteken.

 

Ook interessant

Welke klachten kun je krijgen na een tekenbeet? En hoe haal je een teek veilig weg?
Informatie over teken
Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, kun je gezondheidsklachten krijgen door de hitte.
Informatie over gezondheidsklachten door hitte