Bedwantsen

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine insecten met 6 pootjes. Hun lijf is plat en heeft de vorm van een ei. Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht. Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Overdag verstoppen ze zich achter plinten, stopcontacten of in kieren. Ze kunnen zich ook verstoppen in de naden van een matras of in de lattenbodem van een bed.

Een bedwants loopt op de huid van een persoon

Gezondheidsklachten door bedwantsen

Je kunt niet ziek worden van bedwantsen, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Ze bijten en ze veroorzaken jeuk. En de meeste mensen krijgen ook veel stress van het idee dat er beestjes in hun bed zitten.

 • Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes krijgt. De bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen ze vanzelf.
 • Ze bijten je vooral op plekken waar je huid het matras raakt.
 • Typisch voor een bedwants is dat je vaak drie beten op een rijtje ziet. We noemen dat ook wel: ontbijt, lunch en diner.
Zo ziet huiduitslag van een bedwants eruit.
Zo ziet huiduitslag van een bedwants eruit.

Bedwantsen herkennen

Word jij ’s ochtends wakker met uitslag en wil je weten of je bedwantsen in huis hebt? Controleer dan:

 • of je levende bedwantsen ziet. De beestjes houden niet van licht. Als het licht aangaat, verstoppen ze zich snel in hun schuilplaatsen. Kijk goed in de naden van het matras, tussen de lattenbodem en in alle kieren rond het bed. Volwassen wantsen zijn ongeveer 5 millimeter groot. Ze zijn lichtbruin tot donkerbruin.
 • of je donkere vlekjes/stipjes ziet op de lakens of het onderlaken. Dit kunnen uitwerpselen zijn.
 • of je vervellingshuidjes ziet. Bedwantsen vervellen een paar keer. Je ziet de bijna doorzichtige huidjes vooral rond hun verstopplaatsen.
 • of je een zoete, vieze geur ruikt. Bedwantsen ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was.

Hoe komen ze in je huis?

Meestal komen de beestjes in je huis via kleding of bagage. Let dus goed op als je terugkomt van vakantie! En ook als je een tweedehands matras of tweedehands meubels koopt. Controleer altijd of er beestjes tussen je kleding, bagage of spullen zitten. Ze kunnen in de kleinste openingen zitten. Als ergens een creditcard in past, past er ook een bedwants in.

Hoe krijg je bedwantsen weg?

Denk je dat je bedwantsen in je huis hebt? Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Probeer niet om ze weg te krijgen met bestrijdingsmiddelen, dat lukt bijna nooit. Bel zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn gecertificeerd en kunnen bedwantsen veilig bestrijden.

Let op: er zijn onbetrouwbare partijen actief op het gebied van ongediertebestrijding. Vraag altijd om bewijs dat er daadwerkelijk bedwantsen in huis zijn. Een goed bedrijf kan er gemakkelijk één vangen en laten zien.

Voorkom dat je bedwantsen meeneemt van je vakantie

Tijdens je vakantie kun je voorkomen dat je bedwantsen meeneemt naar huis. Zet je koffers en tassen op vakantie niet op of onder een bed. Zet ze liever in de badkamer of op een kofferrek. Zorg er ook voor dat je koffer of tas een paar centimeter van de muur af staat.

Heb je op vakantie last van rode bultjes op je huid die jeuken? En zie je bloedvlekjes op de lakens? Dan heb je misschien last van bedwantsen. Laat dit de eigenaar van het appartement, huisje of hotel weten. Hij kan ze dan bestrijden.

Tips bij thuiskomst

Kom je terug van vakantie en heb je (mogelijk) een kamer met bedwantsen gehad?

 • Neem je koffers en tassen niet mee naar binnen.
 • Haal buiten je kleren uit je koffer of tas, en doe ze daar in vuilniszakken.
 • Breng die vuilniszakken naar de wasmachine, en doe de kleren er meteen in.
 • Was de kleren op minimaal 60 graden.
 • Droog en strijk de kleren zo heet mogelijk.
 • Schrob alle naden en kieren van de koffers en tassen. Doe dat buiten. Gebruik ook daarvoor water van minimaal 60 graden.

Veelgestelde vragen over bedwantsen

Nee, bedwantsen dragen geen ziektes over.

Nee, het lukt bijna nooit om zelf van ze af te komen. Als je zeker weet dat je bedwantsen hebt, bel dan direct een ongediertebestrijder. Twijfel je? Probeer er dan één te vangen en stuur hem op naar het hem naar het Kennis -en Adviescentrum voor dierplagen. Zij kunnen kijken of het echt een bedwants is. Op de website staat hoeveel zo’n onderzoek en advies kost.

Nee. Bedwantsen blijven niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden zoeken ze mensen op. Daarna verstoppen ze zich weer in de kamer. Bedwantsen reizen dus niet met/op mensen mee, zoals bijvoorbeeld hoofdluizen doen. Je kunt dus gewoon naar school of naar je werk.

Nee, de GGD doet zelf geen ongediertebestrijding.

Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn daar speciaal voor en kunnen bedwantsen veilig bestrijden.

Ook interessant

Een teek zit in de huid en zuigt zich vol
Welke klachten kun je krijgen na een tekenbeet? En hoe haal je een teek veilig weg?
Informatie over teken
Hoe voorkom je klachten bij hitte?
Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, kun je gezondheidsklachten krijgen door de hitte.
Informatie over gezondheidsklachten door hitte