Gezondheidsklachten door hitte
Warm zomerweer kan heerlijk zijn. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Lees hoe je de klachten door hitte voorkomt en wat je moet doen als je klachten hebt.
Klachten voorkomen
Doordat je veel zweet, verlies je veel vocht. Veel mensen merken dat niet. Daarom moet je ook drinken als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan anders. Of als je plas een donkere kleur heeft. Ben je hartpatiënt? Overleg dan met je huisarts of apotheek hoeveel je mag drinken. Drink vooral water of thee. Drink geen alcohol.
Draag dunne kleding en een hoed of pet. Blijf in de schaduw en doe ’s middags geen dingen waarbij je veel beweegt. Lees meer op de pagina Is het te warm om te sporten? Neem overdag een keer een lauwe douche. Of ga zitten met je voeten in bak of teiltje met water. Ga je toch in de zon? Smeer jezelf dan natuurlijk goed in. Lees onze tips voor in de zon.
Het is belangrijk om vanaf de start van een hitteperiode je huis koel te houden. Lees onze tips om je huis koel te houden.
In de zomer is er een kans dat familieleden of verzorgers op vakantie zijn. Let dan extra op deze mensen! Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om ‘s avonds te helpen met luchten. Dan hoeft iemand niet zelf de trap op. Of bied aan om boodschappen voor iemand te halen.
Van sommige medicijnen moet je de dosering aanpassen als het heet is. Dat komt omdat ze de hoeveelheid vocht of de regeling van de temperatuur in je lijf beïnvloeden. De volgende medicijnen vragen om extra aandacht bij hitte:
- Medicijnen tegen hartproblemen of hoge bloeddruk, bijvoorbeeld plaspillen.
- Medicijnen tegen ontlastingsproblemen, bijvoorbeeld laxeermiddelen.
- Medicijnen tegen hersenaandoeningen of psychische aandoeningen, bijvoorbeeld medicijnen tegen de ziekte van Parkinson of medicijnen tegen psychoses. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je minder zweet.
Gebruik je medicijnen voor één van deze aandoeningen? Vraag dan advies aan je huisarts of apotheek. Pas nooit zelf de dosis aan.
Een goede nachtrust tijdens hitte
In je slaapkamer is het vaak erg warm. Zeker als je slaapkamer onder een plat dak ligt. Daardoor slaap je slecht en kun je uitgeput raken. Zo zorg je dat je toch goed kunt slapen:
- Laat de ramen van je slaapkamer overdag dicht en gebruik de zonwering of sluit de gordijnen.
- Zodra het buiten koeler is dan binnen, doe je de ramen open. Last van muggen ‘s nachts? Gebruik horren of een klamboe.
- Lukt het niet om op deze manier je slaapkamer koel te houden? Kijk dan of je in een ruimte kunt slapen die koeler is dan je slaapkamer.
- Leg, in plaats van een dekbed, lakens op je bed. Slaap bloot of in een dun hemd van een luchtige stof, bijvoorbeeld katoen.
- Drink voor het slapen gaan nog een glaasje water, je verliest ’s nachts veel vocht.
- Wordt het in je huis echt te warm om te kunnen slapen? Bedenk dan of je een ventilator of een airconditioning wilt kopen.
Je huis koel houden als het lang warm is
Als het lang achter elkaar warm is, warmt je huis steeds meer op. Het is belangrijk om vanaf de start van een hitteperiode je huis zo koel mogelijk te houden. Ook van te voren kun je maatregelen nemen waardoor je huis beter tegen hitte kan.
Hoe houd je je huis koel tijdens hitte?
Gebruik de zonwering en houd overdag ramen en deuren gesloten.
Is het te warm om te sporten?
Soms is het te warm om te sporten. Sporten in de hitte kan gevaarlijk zijn. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur kun je klachten krijgen als je veel gaat bewegen. In de hitte-index kun je opzoeken hoe groot het risico is. Check de hitte-index en onze tips.
Hitte tijdens de ramadan
Als het erg warm is tijdens de ramadan, dan kan dat een risico zijn. Je kunt dan eerder uitdrogen. Dat geldt extra voor ouderen, zieken en kinderen. Daarom is het belangrijk om vlak vóór zonsopkomst en ná zonsondergang voldoende te drinken. Als je je zorgen maakt over je gezondheid tijdens de vastenperiode, overleg dan altijd met je huisarts.
Welke klachten kun je krijgen door hitte?
Hoe herken je het?
- vermoeidheid
- concentratieverlies
- hoofdpijn
- duizeligheid
- spierpijn
- opgezwollen enkels
- jeukende blaasjes
Wat doe je?
Drink voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan. Een voetenbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels. Neem contact op met de huisarts als de klachten erger worden.
Hoe herken je het?
- flauwvallen
- kramp
- snelle hartslag
- hevig zweten
- een bleke huid
Wat doe je?
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Hoe herken je het?
- hoge lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden
- hoge hartslag
- misselijkheid
- rode huid
- meestal geen zweet
- stuiptrekkingen
- bewustzijnsverlies
Wat doe je?
Een hitteberoerte is levensbedreigend! Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten.
Welke mensen krijgen snel klachten door hitte?
Elk jaar worden er mensen ziek en overlijden er mensen aan de hitte. Dat zijn vooral mensen die kwetsbaar zijn. Houd kwetsbare mensen daarom extra in de gaten tijdens een hittegolf. Kwetsbare mensen zijn:
- jonge kinderen
- ouderen
- zieken
- mensen met overgewicht
- mensen die bepaalde medicijnen gebruiken
Daarnaast ben je bij sommige activiteiten kwetsbaar bij hitte:
- Let op als je een festival of ander evenement bezoekt als het erg heet is. Je bent gevoelig voor hitte door vermoeidheid en inspanning. Dit geldt extra als je alcohol of drugs gebruikt.
- Let op als je je buiten gaat inspannen tijdens hitte, bijvoorbeeld voor werk of sport.
Veelgestelde vragen over hitte
Als het heet is, kan een hogere lichaamstemperatuur ook komen door oververhitting. Je kunt ontdekken of het oververhitting of koorts is, door minstens 30 minuten in een koele ruimte te rusten.
- Daalt je temperatuur? Dan was het mogelijk oververhitting. Doe rustig aan en blijf voldoende drinken.
- Is je temperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog? Dan kan het koorts zijn. Op thuisarts.nl staat wanneer je de huisarts moet bellen.
Alcohol zorgt er voor dat je extra vocht verliest. Ook ben je minder oplettend. Daardoor merk je misschien niet de signalen van je lichaam dat je moet drinken of verkoeling moet zoeken.
Sommige drugs beïnvloeden de regeling van de temperatuur in je lichaam. Ook ben je minder oplettend. Daardoor merk je misschien niet de signalen van je lichaam dat je moet drinken of verkoeling moet zoeken.
Nee, van tocht word je niet ziek. Sommige mensen vinden tocht wel vervelend. Ook kun je door tocht soms stijve spieren krijgen. Heb je last van tocht? Sluit dan de ramen niet, maar:
- kijk of je andere ramen of deuren in huis open kunt zetten. Misschien heb je dan minder last van tocht;
- probeer je bank of bed te verplaatsen naar een plek waar je minder last hebt van tocht;
- gebruik kleding of beddengoed om stijve spieren te voorkomen.