Reageer op het weer!
Binnenkort doe je mee aan een outdoor wedstrijd of (sport)evenement! Waarschijnlijk heb je al even naar de weersvoorspelling gekeken…gaat het zonnetje schijnen of komt het met bakken uit de hemel? In Nederland kan het alle kanten op, en dat kan voor onverwachte situaties of uitdagingen zorgen. Laat je niet verrassen door de grillen van moeder natuur en bereid je goed voor.
Tips bij warm weer of hitte
Sporten in de hitte kan gevaarlijk zijn, vooral als er veel vocht in de lucht zit. Je kunt dan niet goed zweten en je lichaam kan daardoor de warmte niet kwijt. Als je je bij zulk weer gaat inspannen, is er een serieus gevaar voor oververhitting. De organisatie van een evenement neemt bij hitte ook maatregelen, maar alleen jij kunt goed voor jezelf inschatten of je lichaam de uitdaging bij hitte aankan.
- Check de tabel op de pagina ‘Is het warm is om te sporten?‘ en beoordeel voor jezelf of het verstandig is om te starten.
- Draag dunne, lichte (uv-werende) kleding in laagjes.
- Doe je mee aan een zwemwedstrijd? Draag tijdens het zwemmen een zwembroek of zwempak en eventueel een uv-werend shirt. Draag geen wetsuit of trisuit bij warm weer. Je raakt dan te snel oververhit. Check bij de organisatie wat de regels zijn.
- Start zo vroeg mogelijk. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je de grootste inspanning niet op het heetst van de dag moet leveren. Let op: veel mensen denken dat het aan het einde van middag afkoelt, maar dat is niet altijd het geval. Later starten om hitte te vermijden, is dus geen goed plan.
- Blijf tot de start zo veel mogelijk in de schaduw/op een koele plek.
- Drink extra water.
- Raak je oververhit of voel je niet lekker? Vraag dan om hulp aan een wedstrijdgenoot of aan een EHBO-er. Lees meer over de symptomen van oververhitting.
- Warm weer gaat vaak samen met een slechte luchtkwaliteit of smog. Door smog kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid, vooral tijdens inspanning. Mensen met gevoelige luchtwegen moeten extra voorzichtig zijn. Lees meer over sporten bij smog.
Tips bij zon
Zorg dat je niet verbrandt. Let op: ook op een (half)bewolkte dag of in het vroege voorjaar kun je verbranden. Check de verwachte zonkracht en neem maatregelen om jezelf te beschermen:
- Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Zoek voor de start bijvoorbeeld de schaduw nog even op.
- Draag tijdens activiteiten op het land beschermende (uv-werende) kleding, een petje en een zonnebril.
- Draag tijdens het zwemmen een uv-werend shirt en een badmuts.
- Smeer blote huid in met een waterproof zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Kies bij voorkeur een milieuvriendelijk zonnebrandmiddel, zonder toegevoegde microplastics. Voor kalende mannen bij een zwemwedstrijd: smeer je hoofd niet in voor het zwemmen, dan glijdt de badmuts af.

Tips bij kou, regen en wind
Onderkoeling kan een serieus risico zijn bij sportwedstrijden, vooral in koude, natte en winderige omstandigheden. Bij kou heb je door stijvere spieren een grotere kans op blessures en kou kan je bloeddruk verhogen en je hart extra belasten. Bij onderkoeling kun je daarnaast last krijgen van verwardheid, waardoor je minder goed besluiten kunt nemen en extra risico loopt.
- Zorg voor warme kleding voor vóór en na de wedstrijd.
- Draag tijdens de wedstrijd winddichte (thermo)kleding en eventueel een poncho of regenjas.
- Je paraplu kun je het beste thuislaten. Die is alleen maar lastig om vast te houden, hinderlijk voor anderen en bij onweer gevaarlijk.
- Zorg dat je niet te veel afkoelt. Blijf in beweging, ook als je bijvoorbeeld even moet wachten bij de start.
- Draag bij een zwemwedstrijd bij voorkeur een wetsuit of trisuit. Zeker als het water kouder is dan 16 graden (dit is vaak ook verplicht).
- Tijdens zwemmen kun je gemakkelijk onderkoeld raken. Dit gebeurt vaak ongemerkt. Verschijnselen van onderkoeling zijn een blekere huid, rillen, uitputting en coördinatieverlies. Je kunt door onderkoeling ook kramp krijgen. Heb je symptomen? Zorg dat je ze zo snel mogelijk aan de kant komt en warm wordt. Vraag hulp aan de aanwezige EHBO-ers.
- Warm na afloop zo nodig snel op met een warme douche en warme dranken.
- Ook bij koud weer kan er sprake zijn van een slechte luchtkwaliteit of smog. Door smog kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid, vooral tijdens inspanning. Mensen met gevoelige luchtwegen moeten extra voorzichtig zijn. Lees meer over sporten bij smog.
Tips bij onweer
Begint het te onweren tijdens de wedstrijd? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een plek te vinden waar je veilig bent voor de bliksem.
- Ben je in het water? Verlaat snel mogelijk het water en het strand. In het water en op het strand loop je een verhoogde kans geraakt te worden door de bliksem.
- Ben je op het land? Probeer binnen te schuilen.
- Kun je geen schuilplaats vinden? Ga dan op je hurken zitten, liefst in een kuil of een greppel. Zet je voeten dicht tegen elkaar en sla je armen om je benen heen.
- Ga niet plat op de grond liggen.
- Schuil nooit onder een alleenstaande boom of bij de bosrand.
- Houd afstand van metalen spullen, zoals fietsen, hekken en lantaarnpalen. Die kunnen de bliksem aantrekken.
- Houd minstens 3 meter afstand van andere mensen.
- Volg de aanwijzingen van de organisatie op.
In het buitenland
Let extra op als je in het buitenland meedoet aan een sportevenement. De (weers)omstandigheden en de maatregelen die de organisatie neemt, zijn soms anders dan je gewend bent. Het is daarom extra belangrijk om voor jezelf in te schatten wat verstandig is.
Luister naar je lichaam
Het belangrijkste advies: luister naar je lichaam! Ben je verward, duizelig, benauwd of heb je pijn? Negeer klachten of symptomen niet. Pas je tempo aan of overweeg te stoppen. Je bent echt de enige niet die de eindstreep niet haalt. Overleg eventueel met aanwezige EHBO-ers. Hoe jammer ook, stoppen is beter dan een langdurige blessure of ernstige gezondheidsklachten.