Kleine kinderen en hitte

Baby’s en kleine kinderen zijn kwetsbaar bij hitte. Zij kunnen zichzelf er nog niet goed tegen beschermen. Kinderen die last hebben van de hitte zijn sneller moe, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen. Soms gaan ze sneller ademen en lijken ze benauwd. In ernstige situaties kan het lichaam uitdrogen. Tekens van uitdroging zijn:

 • sufheid en nergens zin in hebben
 • een halve dag niet geplast (geen natte luier)
 • een droge mond
 • snelle ademhaling
 • snelle hartslag
 • diepliggende ogen
 • koude armen en benen
 • als je met de vingers een huidplooitje optilt en deze even blijft ‘staan’.

Heeft je kind dit? Breng het dan naar een koele plek en laat het drinken. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de situatie niet verbetert. Je hoeft je geen zorgen te maken over uitdroging als je kind goed drinkt, regelmatig plast (natte luiers heeft), kwijlt of met dikke tranen huilt, of als het gewoon rondloopt.

Hoe verzorg je je baby tijdens hitte?

Het lijfje van je baby kan nog niet zo goed zijn temperatuur regelen. Daarom heeft je baby in de zomer behoefte aan een koele plaats en extra water. In de slaapkamer van je baby is het liefst rond de 18 graden Celsius. Maar tijdens hitte (ook op dagen zonder zon) kan de temperatuur snel hoger worden.  Met deze tips houd je je baby koel:

Bij warm weer heeft je baby extra vocht nodig. Je kunt je baby 5-10 cc extra water geven naast de flesvoeding. Geef je borstvoeding? Drink dan zelf een liter extra en leg je kind wat vaker aan.

Trek je baby niet meer dan één laag kleertjes aan. Bijvoorbeeld alleen een hemdje of romper over zijn luier. Gebruik bij voorkeur kleertjes van katoen. Kunststof materialen nemen het zweet niet goed op. Heb je een plastic boxkleed? Leg daar dan een molton of badstof hoes op.

Is het binnen niet koel, dan kun je je baby ook buiten in de schaduw zetten. Laat je baby niet in de tocht liggen of staan. Let op, ook in de schaduw kan je baby verbranden. Smeer hem dus altijd in met factor 50.

Houd baby’s jonger dan een jaar zoveel mogelijk uit de zon. Is je baby ouder dan een jaar? Dan mag hij wel in de zon, maar goede bescherming is erg belangrijk. Als een kind verbrandt dan verdubbelt dat de kans dat hij later huidkanker krijgt. Laat je kindje een UV-werend shirtje en een hoedje dragen en smeer het in met factor 50. Lees meer tips om je kind te beschermen tegen de zon.

Doe om de matras een katoenen hoeslaken en gebruik een lakentje. ’s Nachts zijn een romper of hemdje en een dunne slaapzak voldoende.

Ga je wandelen? Gebruik de kap van de kinderwagen zodat je kindje in de schaduw ligt. Let op: als je lang in de zon loopt of stilstaat kan het onder de kap erg warm worden. Je kunt in dat geval beter niet de kap, maar een parasolletje gebruiken. Zo maak je schaduw en kan de warmte weg.

Laat je baby nooit alleen achter in de auto! De temperatuur in de auto kan bij warm weer hoog oplopen en dat is levensgevaarlijk.

Bij warm weer mag je baby wat vaker in een lauw bad om af te koelen.

Op het kinderdagverblijf of op school

Op scholen en kinderdagverblijven kan de temperatuur hoog worden. Er zijn geen regels die zeggen hoe warm het mag zijn in een kinderdagverblijf of school. De wet zegt alleen dat de binnentemperatuur niet zo hoog mag zijn dat het slecht is voor de gezondheid. Is het erg warm? Doe dan het volgende:

 • Kleed je kind luchtig.
 • Smeer je kind goed in (met factor 50) voor het op pad gaat.
 • Geef extra drinken mee of vraag aan de school of het kinderdagverblijf hoe ze daar mee om gaan.
 • Vraag aan de school of het kinderdagverblijf welke maatregelen zij nemen en of ze bijvoorbeeld een tropenrooster in kunnen te stellen. De kinderen beginnen dan vroeger en zijn ook vroeger uit.

Veel scholen en kinderdagverblijven hebben een hitteprotocol. In een hitteprotocol staat bijvoorbeeld:

 • wanneer de school een tropenrooster instelt;
 • of/wanneer kinderen extra pauzemomenten krijgen om te drinken;
 • en wat de school of het kinderdagverblijf doet om het gebouw koel te houden (bijvoorbeeld de zonwering op tijd omlaag doen en ‘s nachts en ‘s ochtends goed ventileren).

Tips voor in de zon

Als een kind verbrandt dan verdubbelt dat de kans dat hij later huidkanker krijgt. Goede bescherming is dus belangrijk.

Veel gestelde vragen over kleine kinderen en hitte

Er zijn geen regels die zeggen hoe warm het mag zijn in een klaslokaal. De school bepaalt zelf welke maatregelen zij neemt als het erg warm is. De school kan bijvoorbeeld een ‘tropenrooster’ instellen: de kinderen beginnen dan vroeger en zijn ook vroeger uit.

Dat ligt aan de situatie. Niet alleen de temperatuur bepaalt of het te warm is om te sporten. Ook de luchtvochtigheid bepaalt dat. Daarnaast is het belangrijk om te weten of de school extra maatregelen kan nemen. Bijvoorbeeld of de sportdag kan plaatsvinden op een plek met veel schaduw. Of dat de school kan regelen dat er veel waterspelletjes zijn. Meer informatie vind je op onze pagina Is het te warm om te sporten? 

Maak je je zorgen? Vraag de school dan om contact op te nemen met de GGD om te overleggen of het verstandig is om de sportdag door te laten gaan. De GGD geeft hierover advies. Maar uiteindelijk beslist de school of de sportdag door gaat en welke maatregelen zij neemt.

Ook interessant

Maak je je zorgen of het te heet is voor je kind om te sporten?
Check de hitte-index en onze tips
Tips voor een dagje zwemmen.
Informatie over zwemwater en blauwalg