Tips voor in de zon

De zon straalt UV-straling uit. Van UV-straling kun je huidkanker krijgen. Het is daarom belangrijk om verstandig te zonnen. Ben je een keer verbrand door de zon? Op dat moment is het DNA in je huidcellen beschadigd. En te veel DNA-schade kan leiden tot huidkanker. Hoe vaker en jonger iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Steeds meer mensen krijgen huidkanker. Dat komt doordat:

  • we vaker en langer in de zon liggen
  • we vaker op wintersport gaan
  • we meer gebruik maken van zonnebanken

Kinderen zijn extra gevoelig voor zon en zonnebrand

De huid van een kind heeft niet genoeg tijd om te herstellen als hij verbrandt. Daardoor ontstaan in de huidcellen littekens. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op later huidkanker krijgt. Als een kind verbrandt dan verdubbelt dat de kans dat hij later huidkanker krijgt. Goede bescherming is dus belangrijk.

Weren, kleren, smeren

De kans op huidkanker verkleinen, is simpel: bescherm jezelf en je kinderen goed tegen de zon. Dat doe je door weren, kleren en smeren:

Blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen twaalf en drie uur. Zoek de schaduw op of blijf binnen.

Is je kind jonger dan 1 jaar? Houd hem dan helemaal uit de directe zon. Zet de box of kinderwagen altijd in de schaduw.

Draag beschermende, lichte kleding, een zonnebril en een zonnehoed. Laat kinderen niet te lang in hun blootje of in zwemkleding lopen. Trek ze op tijd een droog shirtje aan en zet een petje en een zonnebril op tijdens het spelen. Natte kleren laten meer UV-straling door.

 

Smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30 en voor kinderen liefst factor 50. Als je te dun smeert, gaat de bescherming flink omlaag. Smeer dus dik en gebruik minstens 7 theelepels per keer.

Smeer je een half uur voor dat je naar buiten gaat in, dan kan de crème goed intrekken. Herhaal dat iedere 2 uur en direct na het zwemmen, ook al is de zonnebrandcrème waterbestendig.

Ook als je in de schaduw zit, kunnen de UV-stralen op je huid komen. Speelt je kind onder een parasol of boom? Ook dan moet je hem insmeren met zonnebrandcrème!

Let op: aan of op het water verbrand je extra snel doordat de zon weerkaatst. Daar is niet tegenop te smeren. Ga je varen of breng je een dag door op het strand? Zorg dan dus zeker voor een parasol en bedekkende kleding, een zonnebril en een hoed.

Ga je in de zon? Smeer je in!

Op social media lees je wel eens dat zonnebrandcrème gevaarlijk kan zijn. Volgens die berichten zijn de UV-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoonverstorend en kankerverwekkend. Dit is niet waar. Zonnebrandcrème kun je veilig gebruiken, ook voor kinderen. Er zijn geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is. Terwijl er juist veel bewijs is dat je voorzichtig moet omgaan met de zon. Regelmatig insmeren hoort daarbij. Je huid langzaam laten wennen aan de zon, zoals sommige mensen op social media aanbevelen, beschermt niet genoeg.

Hitte

Is het erg warm? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen klachten krijgt door de hitte. Kleine kinderen zijn extra gevoelig voor de hitte.

Voorkom klachten door de hitte

Baby’s en kleine kinderen zijn kwetsbaar bij hitte. Zij kunnen zichzelf er nog niet goed tegen beschermen.

Lees meer over kleine kinderen en hitte

Veelgestelde vragen over zon en zonnebrandcreme

Nee, dat is niet waar. De Europese wet stelt strenge veiligheidseisen aan zonnebrandcrème. Zonnebrandcrèmes kun je dus veilig gebruiken.

Nee, een goedkope zonnebrandcrème beschermt net zo goed als een dure. Het prijsverschil komt vaak door de extra’s: het merk, de verpakking, de smeerbaarheid of een lekker luchtje.

Dat is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huid, de sterkte van de zon op een bepaald moment en wat je in de zon doet. Na zwemmen, zweten of afdrogen moet je je opnieuw insmeren. Ook als er ‘waterbestendig’ op het flesje staat. Smeer vooral niet te weinig. Zuinig smeren geeft een lagere bescherming dan op de verpakking staat.

De UV-radar app van het KWF geeft je een persoonlijk zonadvies op basis van jouw huid, de zonkracht en de plek waar je op dat moment bent. Je vindt de gratis app in de App Store of Google Play.

Onder de zonnebank krijg je in een korte tijd veel uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Het geeft je snel een bruin kleurtje. Maar het bruine kleurtje verdwijnt en je huid blijft beschadigd. Het is ook niet zo dat je minder snel verbrandt als je onder de zonnebank bent geweest.

Ook interessant

Bekijk de meest voorkomende oorzaken van zomerjeuk.
Informatie over jeuk en uitslag
Tips voor een dagje zwemmen.
Informatie over zwemwater en blauwalg