Jeuk en uitslag in de zomer

Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben. Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol. Die kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Op deze pagina lees je welke zomerjeuk jij hebt.

Heb je gezwommen in (niet gecontroleerd) natuurwater? En heb je jeuk en rode bultjes of blaasjes, vooral op plaatsen waar je zwemkleding heeft gezeten? Dan is de kans groot dat je zwemmersjeuk hebt. Het kan zijn dat je last hebt van koorts, diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Zwemmersjeuk is niet besmettelijk. Het kan geen kwaad en gaat vanzelf over. De klachten duren 12 uur tot 3 weken.

Er bestaan geen medicijnen die echt goed helpen tegen zwemmersjeuk. Heb je veel jeuk? Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken om de jeuk te verlichten. Ook daarvan is niet zeker of ze werken bij zwemmersjeuk. Je kunt de tabletjes halen bij de drogist of apotheek. Lees meer over zwemmersjeuk op Thuisarts.nl.

Uitslag door brandharen van de eikenprocessierups zit vooral op je armen en benen en in je nek. Precies de plekken waar geen kleding zat. Er zitten rode bultjes en het misschien heb je rode, ontstoken ogen. Misschien ben je zelfs benauwd, moet je braken en heb je koorts. Waarschijnlijk ben je in de buurt geweest van eikenbomen. Of je hebt onder eikenbomen op de grond gezeten. Lees meer over de eikenprocessierups.

Is het erg warm en vochtig weer? Dan kun je last krijgen van hitte-uitslag. Het komt vaker voor als je strakke/knellende kleding draagt. Je kunt het ook krijgen als je naar de sauna bent geweest. Hitte-uitslag bestaat uit kleine, rode bultjes of blaasjes vol vocht. De huid wordt meestal rood en je hebt een prikkelend of jeukend gevoel. Vooral in de nek, het gezicht en op de borst, ellebogen, billen en benen. Lees meer over gezondheidsklachten door warm weer.

Is je huid nog niet gewend aan veel zon en ga je ineens in de felle zon? Bijvoorbeeld op wintersport, op een zonvakantie in de winter of in het voorjaar? Dan kun je last krijgen van een zonneallergie. Je krijgt dan een jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes, alleen op plekken waar het zonlicht is gekomen. Soms zit het alleen op de oren. Lees onze tips voor in de zon.

Heb je last van uitslag nadat je hebt geslapen in hotel of hostel? Dan kan dat komen door beten van een bedwants. Er zitten rode bultjes op een rij en je hebt jeuk op je buik, arm of been aan de kant van je lichaam waar je op slaapt. Wil je meer weten? Lees meer over bedwantsen.

Insectenbeten van een mug, vlo, mier, steekvlieg, wesp of een beet van een daas: het kan iedereen overkomen in de zomer. Je hebt plotseling jeukende bultjes, een pijnlijke grote bult of een beestje vast in de huid. Het gif veroorzaakt jeuk, pijn of een bult. Een koude, natte doek helpt tegen die klachten. Bij een steek van een wesp, bij of steekvlieg helpt ijs of een coldpack.

Bel direct je huisarts:

  • bij een steek in de mond, tong of keel
  • als je overgevoelig bent voor insectenbeten
  • als je benauwd wordt na de steek
  • of als je huiduitslag krijgt op andere plaatsen dan waar je gestoken bent

Lees meer over insectenbeten op Thuisarts.nl.

Heb je jeuk op je polsen, tussen je vingers en tenen, of in je oksels, liezen, schaamstreek of voeten? Vooral in de nacht? Dan kan het zijn dat je schurft hebt. Soms heb je ook een schilferige huid of ontstoken blaasjes of pukkeltjes. Je kunt schurft oplopen als je bij iemand bent geweest die besmet is met schurft. Je hebt minstens 15 minuten huid op huid contact gehad met iemand die schurft heeft, of je hebt gelegen in een bed waar iemand met schurft in heeft gelegen. Om schurft te behandelen moet je je insmeren met peremetrinecrème of medicijnen nemen. Lees meer over schurft op Thuisarts.nl.

Wil je meer weten over jeuk? Kijk dan op Thuisarts.nl. Let op: zijn de klachten ernstig of blijvend: overleg dan met je huisarts!

Ook interessant

Zwemwater
Tips voor een dagje zwemmen
Informatie over zwemwater en blauwalg
Eikenprocessierups in een nest op een eikenboom
De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken jeuk en huiduitslag.
Eikenprocessierupsen