Jeuk en uitslag in de zomer
Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben. Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol. Die kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Op deze pagina lees je welke zomerjeuk jij hebt.
Zwemmersjeuk
Heb je gezwommen in (niet gecontroleerd) natuurwater? En heb je jeuk en rode bultjes of blaasjes, vooral op plaatsen waar je zwemkleding heeft gezeten? Dan is de kans groot dat je zwemmersjeuk hebt. Het kan zijn dat je last hebt van koorts, diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Zwemmersjeuk is niet besmettelijk. Het kan geen kwaad en gaat vanzelf over. De klachten duren 12 uur tot 3 weken.
Er bestaan geen medicijnen die echt goed helpen tegen zwemmersjeuk. Heb je veel jeuk? Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken om de jeuk te verlichten. Ook daarvan is niet zeker of ze werken bij zwemmersjeuk. Je kunt de tabletjes halen bij de drogist of apotheek. De apotheek kan je ook advies geven over welk middel wel en niet werkt tegen de jeuk.
Uitslag door de eikenprocessierups
Uitslag door brandharen van de eikenprocessierups zit vooral op je armen en benen en in je nek. Precies de plekken waar geen kleding zat. Er zitten rode bultjes en misschien heb je rode, ontstoken ogen. Misschien ben je zelfs benauwd, moet je braken en heb je koorts. Waarschijnlijk ben je in de buurt geweest van eikenbomen. Of je hebt onder eikenbomen op de grond gezeten.
Hitte-uitslag
Is het erg warm en vochtig weer? Dan kun je last krijgen van hitte-uitslag. Het komt vaker voor als je strakke/knellende kleding draagt. Je kunt het ook krijgen als je naar de sauna bent geweest. Hitte-uitslag bestaat uit kleine, rode bultjes of blaasjes vol vocht. De huid wordt meestal rood en je hebt een prikkelend of jeukend gevoel. Vooral in de nek, het gezicht en op de borst, ellebogen, billen en benen.
Zonne-allergie
Is je huid nog niet gewend aan veel zon en ga je ineens in de felle zon? Bijvoorbeeld op wintersport, op een zonvakantie in de winter of in het voorjaar? Dan kun je last krijgen van een zonneallergie. Je krijgt dan een jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes, alleen op plekken waar het zonlicht is gekomen. Soms zit het alleen op de oren.
Tips voor in de zon
Ga je de zon in? Lees onze tips om gezond te zonnen en bijvoorbeeld een zonne-allergie of hitte-uitslag te voorkomen.
Beten van een bedwants
Heb je last van uitslag nadat je hebt geslapen in hotel of hostel? Dan kan dat komen door beten van een bedwants. Er zitten rode bultjes op een rij en je hebt jeuk op je buik, arm of been aan de kant van je lichaam waar je op slaapt. Het gebeurt vaak dat mensen, zonder het te weten, bedwantsen vanaf hun vakantiebestemming mee naar huis nemen. Met alle gevolgen van dien, want de bedwants kan vervolgens in je eigen bed nestelen en daar heb je heel veel last van. Er zijn gelukkig een paar zaken waar je op kan letten tijdens je vakantie om bedwantsen te voorkomen én om te voorkomen dat je ze mee naar huis neemt.
Insectenbeten
Insectenbeten van een mug, vlo, mier, steekvlieg, wesp of een beet van een daas: het kan iedereen overkomen in de zomer. Je hebt plotseling jeukende bultjes, een pijnlijke grote bult of een beestje vast in de huid. Het gif veroorzaakt jeuk, pijn of een bult, maar een insectenbeet is meestal niet gevaarlijk en er zijn allerlei tips en tricks om een insectenbeet minder te laten jeuken en zwellen.
Een koude, natte doek helpt sowieso tegen die klachten. Bij een steek van een wesp, bij of steekvlieg helpt ijs of een coldpack.
Heb je de volgende klachten, bel direct je huisarts:
- bij een steek in de mond, tong of keel
- als je overgevoelig bent voor insectenbeten
- als je benauwd wordt na de steek
- of als je huiduitslag krijgt op andere plaatsen dan waar je gestoken bent
Schurft
Heb je jeuk op je polsen, tussen je vingers en tenen, of in je oksels, liezen, schaamstreek of voeten? Vooral in de nacht? Dan kan het zijn dat je schurft hebt. Soms heb je ook een schilferige huid of ontstoken blaasjes of pukkeltjes. Je kunt schurft oplopen als je bij iemand bent geweest die besmet is met schurft. Je hebt minstens 15 minuten huid op huid contact gehad met iemand die schurft heeft, of je hebt gelegen in een bed waar iemand met schurft in heeft gelegen. Schurft gaat niet zomaar weg. Neem contact op met je huisarts om je te laten behandelen. Lees meer over schurft op Thuisarts.nl.
Wil je meer weten over jeuk? Kijk dan op Thuisarts.nl. Let op: zijn de klachten ernstig of blijvend: overleg dan met je huisarts!