13 juli 2023

Bedwantsen: vervelend vakantie souvenir

Bedwantsen zijn vervelende beestjes. Ze veroorzaken jeuk en zitten ze eenmaal in je slaapkamer? Dan kom je moeilijk van bedwantsen af. Bedwantsen van vakantie meenemen? Liever niet!

Helaas komen bedwantsen in bijna in elk land voor en bijna alle hotels, motels en vakantiehuisjes krijgen er regelmatig mee te maken. Ook de duurdere accommodaties. Oppassen geblazen dus dat je ze niet mee naar huis neemt!

👉

Ga naar de pagina over bedwantsen waar je ook tips en tricks vindt om van deze vervelende beestjes af te komen.

Bedwantsen, waar zitten ze?

Deze vervelende beestjes zitten op de meest uiteenlopende plekken, maar het liefst zo dicht mogelijk bij hun maaltijd: jij als je slaapt! Bedwantsen verstoppen zich graag op een donker plekje. Ze zitten bijvoorbeeld in of langs de naden van het matras of de kieren van de ombouw van het bed.

Voorbeeld van een bedwants

Hoe herken je bedwantsen op vakantie?

Check of je daar bedwantsen, vervellingshuidjes of witte eitjes ziet. Volwassen wantsen zijn ongeveer 5 millimeter groot. Ze zijn lichtbruin tot donkerbruin van kleur.

Heb je op vakantie last van rode bultjes op je huid die jeuken? En zie je bloedvlekjes op de lakens? Dan heb je misschien last van bedwantsen. Bedwantsen op vakantie is geen pretje.

Zo controleer je de vakantie accommodatie op bedwantsen

  • Gebruik je neus

Hoe ruikt de kamer? Bedwantsen verspreiden een zoete geur. Mensen omschrijven het als een zoete amandelgeur of soms als vuile was. Hoe meer bedwantsen, hoe sterker de geur.

  • Controleer ’s ochtends het onderlaken

Zie je rode of bruine vlekjes op het onderlaken? Dat kunnen bloedvlekjes van beten of poepvlekjes van de bedwantsen zijn.

  • Controleer jezelf op bedwantsbeten

Word je wakker met rode vlekjes of akelig jeukende bulten? Dan is het tijd om uit te zoeken of het muggenbulten zijn of bedwantsen. Bedwantsen bijten je vooral op plekken waar je huid het matras raakt. Typisch voor een bedwants is dat je vaak drie beten op een rijtje ziet. We noemen dat ook wel: ontbijt, lunch en diner. Niet iedereen reageert even sterk op de beet van een bedwants, de bulten hoeven daarom niet altijd te jeuken.

Denk je dat je clandestiene gasten in je kamer hebt? Meld dit dan direct aan de receptie of verhuurder en vraag om een andere kamer of een ander verblijf. Check wat je bij thuiskomst moet doen op onze pagina over bedwantsen.

Terug van vakantie?

Zorg dus dat je ze niet mee naar huis neemt van vakantie. Ze kunnen met je meereizen via kleding of bagage. Dit kun je voorkomen door je koffers en tassen niet op of onder een bed of tegen de muur te plaatsen. Bedwantsen van vakantie meenemen moet je ten zeerste zien te voorkomen!

Bedwantsen voorkomen bij thuiskomst

  • Neem je koffers en tassen niet mee naar binnen in huis.
  • Haal buiten je kleren uit je koffer of tas, en doe ze daar in vuilniszakken.
  • Breng die vuilniszakken naar de wasmachine, en doe de kleren er meteen in.
  • Was de kleren op minimaal 60 graden.
  • Droog en strijk de kleren zo heet mogelijk.
  • Schrob alle naden en kieren van de koffers en tassen. Doe dat buiten. Gebruik ook daarvoor water van minimaal 60 graden.