Tips om je huis koel te houden
Als het lang achter elkaar warm is, warmt je huis steeds meer op. Het is belangrijk om vanaf de start van een hitteperiode je huis koel te houden. Ook van tevoren kun je maatregelen nemen die zorgen dat je huis beter tegen hitte kan. Met deze tips lukt het beter om je huis koel te houden.
Op warme dagen
Zorg dat de zon niet naar binnen schijnt. Je houdt de warmte het beste buiten met buitenzonwering, zoals een zonnescherm of rolluik. Als je geen buitenzonwering hebt, sluit dan de lamellen of gordijnen.
Zolang de temperatuur buiten hoger is dan binnen hou je de ramen en deuren dicht. Zo zorg je dat de warmte niet naar binnen komt. Ventileren doe je via de roosters en/of aan de koele schaduwkant van het huis.
Als de temperatuur buiten daalt, zet je de ramen en eventueel de deuren open. Nu is het moment om je huis zoveel mogelijk te laten afkoelen! Zet ook de tussendeuren open en laat het even lekker doorwaaien. Let er wel op dat je het inbrekers niet te makkelijk maakt.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wil je minder last hebben van de hitte? Met deze maatregelen zorg je dat je huis beter tegen warmte kan:
Zorg dat de zon op warme dagen niet naar binnen kan schijnen. Laat zonneschermen of rolluiken installeren, die houden de warmte het beste buiten. Lukt dat niet? Zorg dan voor lamellen of (vouw)gordijnen.
Zorg dat je ’s nachts ramen veilig open kunt zetten. Installeer bijvoorbeeld een raamstang of een veiligheidsraamsluiting. Vraag in de bouwmarkt naar oplossingen.
Zorg ook dat je ’s nachts niet wordt lastiggevallen door muggen als je de ramen open hebt. Investeer in goede horren of koop een klamboe.
Maak schaduw in je tuin door struiken en bomen te planten. Vraag aan een hovenier of bij het tuincentrum welke bomen en struiken geschikt zijn voor jouw tuin. Groen en planten zorgen voor koelte. Betegel je tuin daarom niet helemaal. Een extra voordeel is dat bij een zware bui het water makkelijker weg kan.
Om onze omgeving voor hooikoortspatiënten fijner te maken, is het belangrijk dat we niet te veel bomen planten die veel pollen verspreiden. In het bomenkompas kun je opzoeken welke bomen je beter niet kunt planten. Bekijk het bomenkompaslink naar externe website.
Heb je een plat dak? Denk er een over na om daar een groen dak van te maken. Het maakt de omgeving minder ‘stenig’ en de plantjes zorgen ook nog voor een beetje extra isolatie.
Met goede isolatie houd je de hitte buiten. Investeer in muurisolatie, dakisolatie of ramen met HR++ glas of triple-glas.
Huur je van een woningcorporatie? Vraag dan aan je corporatie of zij maatregelen kunnen nemen.
Gezondheidsklachten door hitte
Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte.
Wel of geen airco?
Airconditioners gebruiken veel stroom. En de buren kunnen hun ramen misschien niet meer openzetten door het geluid van jouw airco. Ook warm je met een airco de buitenomgeving juist op. Koop dus alleen een airco als je huis anders echt te warm is. Wil je er toch één? Kies dan liever voor een vaste airco dan voor een mobiele. Een vaste airco is energiezuiniger en werkt beter.
Als je een airco gebruikt, stel hem dan niet te koud in. Zo spaar je stroom:
- Doe je ramen en deuren dicht als je een airco aan hebt. En gebruik je zonwering.
- Stel je airco in op 26 graden. Als je luchtige kleding aan hebt, is dit voor gezonde mensen een prima temperatuur.
- Gebruik je er ook een ventilator bij, dan kun je de airco op 28 graden zetten. Een ventilator is veel zuiniger dan een airco.
- Doe je een klus in huis waarbij je je licht inspant, zet dan de airco op 23 graden. Of op 26 graden als je ook een ventilator gebruikt.
Lees meer over de aankoop en het gebruik van een airco op Milieucentraal.