Goed ventileren

Liever kijken dan lezen? Bekijk op Steffie simpele uitleg over gezonde lucht in huis en over vocht en schimmels.

Gezondheidsklachten door onvoldoende ventileren

Schone lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid. De lucht in huis is meer vervuild dan je denkt. Zelfs als je dichtbij een drukke weg woont, is de lucht buiten schoner dan de lucht binnen. Door goed ventileren vervang je vervuilde lucht door schone(re) lucht. Als je niet voldoende ventileert, kun je last krijgen van:

 • hoofdpijn
 • benauwdheid
 • dufheid
 • een droge keel, een droge neus en droge ogen

Als je longklachten hebt, zoals astma of COPD, kunnen je klachten erger worden door te weinig frisse lucht in huis.

Ventileer jij genoeg in huis? Frisse lucht en ventileren is enorm belangrijk voor een gezonde woonomgeving.

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren

Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Als je je ramen dichtdoet, is de lucht al snel weer vuil.

 • Heb je roosters in je ramen? Zet die dan 24 uur per dag open. Heb je geen roosters, zet dan in elke kamer een raampje op een kier.
 • Naast ventileren moet je ook luchten. Zet elke dag een kwartier de ramen tegenover elkaar open. Dan waait het lekker door.
 • Ga je wassen, klussen, koken of douchen? Zet dan een raam open of zet de mechanische afzuiging op de hoogste stand.

Ventileren kost energie. Want de frisse lucht die binnenkomt, moet je weer opwarmen. Maar ventileren is heel belangrijk. Schone lucht is hard nodig voor je gezondheid. Daarom is goed ventileren niet zonde.

Ventileren houdt in dat je 24 uur per dag je roosters open of (klep)raampjes op een kier laat staan zodat er de hele tijd frisse lucht binnenkomt.

Luchten houdt in dat  je elke dag een kwartier de ramen tegenover elkaar open zet, zodat het lekker doorwaait.

Ventilatietips voor jouw ventilatiesyteem

De meeste oude huizen hebben natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt het huis in via roosters, klepraampjes, naden en kieren. Vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer je huis uit.

Heeft jouw huis alleen natuurlijke ventilatie? Kijk voor tips over ventileren met natuurlijke ventilatie op Milieucentraal.

Huizen die vanaf 1975 zijn gebouwd, hebben vaak ventilatie met mechanische afvoer. Ventielen in de keuken, badkamer en het toilet zuigen steeds lucht weg uit de woning. Via ventilatieroosters (en soms klepramen) in de woonkamer en slaapkamers komt schone lucht naar binnen.

Heeft jouw huis mechanische afvoer? Kijk voor tips over ventileren met mechanische afvoer op Milieucentraal.

Nieuwere woningen hebben vaak balansventilatie. Je herkent het aan de ventielen in je hele woning: in de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer. Het systeem zuigt schone lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht af. Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn in balans.

Als je een balansventilatiesyteem hebt dan hoef je geen ramen en roosters open te zetten om te ventileren, dat doet het systeem. Je moet wel zorgen dat het systeem op de juiste stand staat en dat je het goed onderhoudt.

Er bestaat een hardnekkig misverstand dat je bij balansventilatie de ramen niet open zou mogen doen omdat dat het systeem zou verstoren. Dat klopt niet. Je mag de ramen gewoon openen als je dat wil, daar heeft het balansventilatiesysteem geen last van. Wél werkt het dan minder energiezuinig.

Heeft jouw huis balansventilatie? Kijk voor tips over ventileren met balansventilatie op Milieucentraal.

Zorg voor voldoende raampjes en roosters

Soms lukt het niet om genoeg te ventileren. Bijvoorbeeld omdat je je ramen niet veilig op een kier kunt zetten. Probeer je huis dan te verbeteren zodat dit wel kan.

 • Zet andere grepen en sloten op je ramen, waarmee je ze veilig op een kiertje kunt zetten.
 • Laat extra roosters, bovenlichtjes of kiepraampjes plaatsen.
 • Woon je langs een drukke weg? Kijk of je in plaats van je normale ventilatierooster een susrooster of een suskast kunt plaatsen. Een susroosters ziet er bijna hetzelfde uit als een normaal ventilatierooster, maar laat minder geluid door. Een suskast laat nóg minder geluid door, maar is wel wat groter dan een normaal ventilatierooster. Suskasten zijn vooral handig op plekken waar erg veel geluid is.

Ga je verbouwen of ga je je huis isoleren? Dan is het belangrijk om van te voren goed na te denken over de ventilatie in je huis. Als je niet oplet, verdwijnen er ramen en roosters die je eigenlijk niet kunt missen. Terwijl dit juist ook een kans is om het jezelf veel makkelijker te maken in de toekomst. Lees meer over de aandachtspunten bij isoleren.

Roosters schoonmaken

Roosters raken makkelijk verstopt door stof. Dan kan er geen lucht meer door en doen ze hun werk dus niet meer. Het is daarom belangrijk om ze af en toe schoon te maken. Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen, die kun je dan schoonmaken met een sopje.

Tips voor minder vuile lucht in huis

Met een paar simpele maatregelen zorg je ervoor dat de lucht in je huis minder snel vervuilt:

Sigarettenrook zit vol giftige stoffen. Ook als de rook weg lijkt, zijn de giftige stoffen nog in huis. De giftige stoffen blijven heel lang in de lucht hangen en zetten zich vast op je kleren, vloeren, gordijnen en meubels. Het is dus belangrijk om niet in huis te roken. Lees meer over roken in huis.

Ga je schoonmaken? Doe dat dan op een gezonde en milieuvriendelijke manier. Kijk op Milieucentraal voor milieuvriendelijke schoonmaaktips.

In ieder huis komen radon en thoron voor: radioactieve gassen die je niet kunt ruiken of zien. Ze komen uit de bodem en uit sommige bouwmaterialen. De gassen geven straling af die tot longkanker kunnen leiden. De risico’s van radon en roken versterken elkaar. Veruit de meeste gevallen van longkanker zijn het gevolg van roken. Het RIVM schat in dat radon en thoron verantwoordelijk zijn voor ongeveer 400 gevallen van longkanker per jaar.

Radon en thoron komen in elke woning voor, daar kun je zelf niet veel aan veranderen. Je kunt er wel voor zorgen dat de stoffen zich niet in je huis ophopen:

 • Ventileer goed. Daardoor verdun je de concentratie radon en thoron in huis.
 • Zorg voor goede ventilatie van de kruipruimte naar buiten, dan loopt de concentratie radon en thoron in de kruipruimte niet op.
 • Zorg dat lucht uit de kruipruimte niet in de woning kan komen. Maak openingen en kieren in de vloer van de begane grond dicht. Gaten en kieren komen vaak voor rond leidingen, bijvoorbeeld in de meterkast en onder het aanrecht. Let ook op de kieren rond het kruipruimteluik.
 • Zet roosters of kleine raampjes in huis altijd open, zodat er lucht naar binnen kan. Dat geldt extra als je mechanische afvoer in je huis hebt. Als je de raampjes en roosters gesloten houdt, dan kan de de mechanische afvoer lucht (en daarmee radon en thoron aan) aanzuigen vanuit de kruipruimte.

De stofzuiger is er om schoon te maken, maar kan zorgen voor vervuiling. Vervang daarom regelmatig de stofzuigerzak én het filter van de stofzuiger

Heb je een houtkachel of open haard? Gebruik die liever niet. De rook blijft lang in huis hangen en geeft luchtvervuiling in jouw wijk. Wil je toch stoken? Als je op de juiste manier stookt dan kun je het effect van je vuurtje flink verminderen. Zet altijd een raampje open als de haard aan is. Lees meer over bewust stoken.

Zet altijd de afzuigkap aan als je kookt. En zet een raampje open.

Heb je nieuwe spullen gekocht, bijvoorbeeld een nieuwe kast? Of ben je aan het klussen? Ventileer je huis dan meer dan anders. Zet bijvoorbeeld een extra raam open.

Ga je klussen met spaanplaat? Gebruik dan alleen spaanplaat met het komo-keurmerk. Als je ander spaanplaat gebruikt, komt er te veel formaldehyde (spaanplaatgas vrij). Dat maakt de lucht in je huis vies. Ook uit spaanplaat met een keurmerk komt nog spaanplaatgas vrij. Gebruik je heel veel spaanplaat? Ventileer dan een paar weken meer dan anders.

Ventileren helpt tegen vocht en schimmels in huis

Als je te weinig ventileert, blijft het vocht dat in huis ontstaat binnen. En vocht in huis veroorzaakt schimmels. Je huis gaat muf ruiken en er komen schimmelplekken op muren of op het plafond.

Veelgestelde vragen over goed ventileren

Nee, je moet het ventilatiesysteem nooit helemaal uitzetten, behalve bij een ramp of tijdens onderhoud. Maar een ventilatiesysteem hoort niet zo veel geluid te maken dat het storend is. Laat een installateur naar het systeem kijken of overleg met je verhuurder. Lees meer over het gebruik en onderhoud van balansventilatie.

Om goed te ventileren, is het belangrijk dat je in elke ruimte ramen veilig op een kier kunt laten staan. Ook als je even in een andere ruimte bent. Er zijn middelen waarmee je ramen veilig open kunt laten staan. Vraag in de bouwmarkt naar de mogelijkheden. Als je kozijnen gaat vervangen, kies dan bijvoorbeeld voor een indeling met draai/kiepramen of bovenlichtjes. Ben je huurder? Overleg met je verhuurder over de mogelijkheden.

Nee, van tocht word je niet ziek. Sommige mensen vinden tocht wel vervelend. Ook kun je door tocht soms stijve spieren krijgen. Heb je last van tocht? Sluit dan de ramen niet, maar:

 • kijk of je andere ramen of deuren in huis open kunt zetten. Misschien heb je dan minder last van tocht;
 • probeer je bank of bed te verplaatsen naar een plek waar je minder last hebt van tocht;
 • gebruik kleding of beddengoed om stijve spieren te voorkomen.

Nee, het is belangrijk dat je altijd ventileert. Ook als je langs een drukke weg woont. De lucht binnen is altijd meer vervuild dan de lucht buiten.

Nee, de GGD kan geen verklaring geven voor een ander huis. Vraag bij je verhuurder wat de mogelijkheden zijn.

Ook interessant

Je huis isoleren kan effect hebben op je gezondheid. De aandachtspunten op een rij.
Informatie over gezond isoleren
Doe de CO-test en lees onze tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.
Informatie over koolmonoxide