Klussen

Ga je klussen of verbouwen? Bij bijna elke klus komen stofdeeltjes of schadelijke stoffen vrij. Die kunnen slecht zijn voor je eigen gezondheid en die van je huisgenoten.

Gezondheidsklachten door klussen

Gezondheidsrisico’s bij klussen ontstaan vooral door:

 • Stof dat vrijkomt bij het klussen. Door stof kun je gaan niezen, hoesten, snotteren en geïrriteerde ogen krijgen. Ook kan het je luchtwegen en longen irriteren. Dat geldt nog meer voor mensen met gevoelige luchtwegen.
 • Schadelijke stoffen of dampen die vrijkomen tijdens het klussen, zoals vluchtige organische stoffen, asbest of stof met lood of chroom-6. Deze stoffen veroorzaken verschillende (soms ernstige) gezondheidsrisico’s.
 • Het gebruik van lawaaiige apparaten. Hierdoor ontstaat kans op gehoorbeschadiging.
 • Het gebruik van gevaarlijke apparaten of bijvoorbeeld een trapleer. Hierdoor ontstaat kans op verwondingen en valpartijen.

Tips om bij het klussen gezondheidsklachten te voorkomen

 • Klus zo veel mogelijk buiten. Kan dat niet? Zet dan ramen en deuren wijd op tijdens de klus.
 • Voorkom vervelende verrassingen achteraf. Controleer voordat je met klussen begint wat je allemaal tegen zou kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan asbest of verf met lood of chroom-6.
 • Draag tijdens het klussen beschermende kleding: bijvoorbeeld een stofmasker, handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Een FFP3-masker beschermt beter dan een FFP2-masker. Volg de instructies voor het juiste gebruik van maskers nauwkeurig. Een masker moet goed aansluiten om goed te beschermen (let op met baarden en snorren). Wegwerpmaskers zijn voor eenmalig gebruik. Gebruik iedere dag een nieuw masker.
 • Gebruik je een apparaat dat veel herrie maakt, zorg dan voor goede gehoorbescherming.
 • Even een korte pauze? Eet of drink nooit op de plaats van de klus. Doe dat in een andere ruimte en was altijd eerst je handen.

Klaar met de klus?

 • Was jezelf en stop je kluskleding in de wasmachine.
 • Maak de ruimte schoon. Verwijder het ergste stof met een veger en een natte doek.  Gebruik liever geen stofzuiger, die verspreidt stof juist meer door de ruimte. Maak de ruimte daarna verder schoon met water en zeep.
 • Ook na de klus kunnen nog schadelijke stoffen vrijkomen. Blijf goed ventileren door ramen op een kier en ventilatieroosters de hele dag open te zetten. Blijf daarnaast ook extra luchten. Zo wordt de lucht continu ververst.
 • Heb je toch gezondheidsklachten? Overleg dan met je huisarts.
Klussen

Waar zit wat in?

Ben je een fanatieke klusser? Dan gebruik je waarschijnlijk regelmatig dezelfde producten waar chemische stoffen in zitten. Die producten kunnen een risico opleveren voor je gezondheid als je ze vaak gebruikt of als je ze verkeerd gebruikt. Op Waarzitwatin.nl vind je informatie over welke stoffen in welke producten zitten. Ook krijg je tips over hoe je veilig omgaat met producten in huis.

Klussen als je zwanger bent of kleine kinderen hebt

Laat tijdens je zwangerschap het klussen liever aan iemand anders over. En blijf uit de buurt als iemand in jouw huis aan het klussen is. Heb je kleine kinderen? Wees ook dan extra voorzichtig. Gebruik klusproducten alleen waar ze voor bedoeld zijn en nooit in de buurt van je kleintje. En bewaar klusspullen -en producten altijd buiten bereik van kinderen.

Tips per klus of stof:

Check voor elke klus of je asbest of verf met lood of chroom-6 kunt tegenkomen.
Check op asbest, lood en chroom-6
Ga je zagen, schuren, boren of stucen? Neem dan maatregelen tegen stof.
Lees meer
Check of je nog loden drinkwaterleidingen hebt en lees onze tips om ze te vervangen.
Lees meer
Je huis isoleren kan effect hebben op je gezondheid. De aandachtspunten op een rij.
Lees meer
Ga je je kozijnen een nieuw likje verf geven? Tijdens het verven kun je in aanraking komen met schadelijke stoffen.
Lees meer
In sommige gevallen mag je zelf asbest verwijderen. Lees hier wanneer dat mag en waar je op moet letten.
Lees meer
Een ander woord voor formaldehyde is spaanplaatgas. Het zit in veel klusmaterialen. Formaldehyde kan schadelijk zijn.
Lees meer
Vluchtige organische stoffen zijn stoffen die snel verdampen. Ze zitten vaak als oplosmiddel in verf.
Lees meer