Vluchtige organische stoffen (VOS)

Vluchtige organische stoffen zijn stoffen die snel verdampen. Ze zitten vaak als oplosmiddel in verf, in lijm, in schoonmaakmiddelen, en als drijfgas in spuitbussen van haarlak of parfums. Ze komen ook voor in toiletverfrissers, bouwmaterialen en sigarettenrook. Benzine en diesel bestaan voor een groot deel uit VOS.

Vluchtige organische stoffen in huis

De typische geur van nieuwe meubels of een nieuwe auto vinden sommige mensen lekker, maar komt eigenlijk door een mengsel van oplosmiddelen. Soms kun je de aanwezigheid van hoge concentraties oplosmiddelen in huis ruiken, bijvoorbeeld als je geverfd hebt. Maar er kunnen ook schadelijke hoeveelheden aanwezig zijn zonder dat je het merkt. Nieuwbouw, een verbouwing of een nieuwe inrichting zorgen tijdelijk voor hogere concentraties VOS in huis. Het is daarom belangrijk om de eerste maanden extra te ventileren. Lees meer over producten met vluchtige organische stoffen op waarzitwatin.nl.

Formaldehyde

Een bekende vluchtige organische stof is formaldehyde. Deze stof is in bijna alle huizen aanwezig. De stof zit bijvoorbeeld in spaanplaatmateriaal. Lees meer over formaldehyde.

Terpenen

Terpenen zijn stoffen die lekker ruiken. Ze zitten vanwege die eigenschap vaak in luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen en meubelwassen. Ze kunnen irriterend werken op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen. Terpenen kunnen reageren met ozon en vormen daarbij nieuwe, hele kleine deeltjes . Er is nog weinig bekend over de gezondheidseffecten van die vervolgproducten.

Gezondheidseffecten van vluchtige organische stoffen

Er zijn veel verschillende vluchtige organische stoffen en de schadelijkheid kan per stof sterk verschillen. Of je klachten krijgt hangt af van de stoffen, de hoeveelheid die je binnenkrijgt en de blootstellingsduur.

Bij een korte blootstelling aan hoge concentraties vluchtige organische stoffen kun je duizelig en misselijk worden en geïrriteerde ogen en luchtwegen krijgen. Je hebt dit zelf misschien wel eens gemerkt tijdens het verven. Of als je veel lijm gebruikt. Deze effecten zijn tijdelijk, de klachten gaan weg als je weer in de frisse lucht bent.

Bij langdurige blootstelling aan hoge concentraties kunnen oplosmiddelen je zenuwstelsel aantasten. Dit uit zich in allerlei mentale problemen en geheugenproblemen. De schade die op die manier ontstaat is blijvend. Dit ziektebeeld heet het organisch psycho syndroom (OPS). Deze ziekte komt vooral voor bij beroepsgroepen die veel met oplosmiddelen werken, zoals schilders.

Tips om blootstelling aan vluchtige organische stoffen te verminderen

VOS zitten in veel bouwmaterialen en spullen en producten die we dagelijks gebruiken. Daardoor komen er eigenlijk constant vluchtige organische stoffen vrij in je woning. Het is daarom belangrijk om altijd goed te ventileren. Een paar tips om je blootstelling aan vluchtige organische stoffen te verminderen:

  • Kies voor producten met geen of weinig oplosmiddelen.  Lees altijd de samenstelling voor je een product koopt of gebruikt.
  • Beperk het gebruik van binnenhuisparfums, toiletverfrissers en geurkaarsen. Ze reinigen de lucht niet maar voegen juist extra schadelijke stoffen toe.
  • Bewaar geen producten op basis van oplosmiddelen (zoals verfrestjes, benzine, of schoonmaakmiddelen) in leefruimtes.
  • Ga je klussen, verbouwen of heb je nieuwe meubels? Ventileer de ruimte goed tijdens en na de werkzaamheden.

Ook interessant

Ga je klussen of verbouwen? Bij bijna elke klus komen stofdeeltjes of schadelijke stoffen vrij.
Informatie over klussen
Je huis isoleren kan effect hebben op je gezondheid.
Informatie over isoleren