Formaldehyde

Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Formaldehyde kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Een ander woord voor formaldehyde is spaanplaatgas. Het zit in veel klusmaterialen. Formaldehyde zit bijvoorbeeld:

  • in allerlei houtvezelplaten, zoals spaanplaat, High Density Fibreboard (HDF), Medium Density Fibreboard (MDF), triplex en multiplex. Deze materialen worden vaak gebruikt in meubels, laminaat en speelgoed.
  • in vloerbedekking, gordijnen en meubelbekleding
  • in UF-schuim in spouwmuurisolatie, conserveermiddel en in rook van tabaksproducten

Meer informatie over producten met formaldehyde vind je op waarzitwatin.nl.

Welke klachten geeft formaldehyde?

Als je formaldehyde inademt kun je last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen in je ogen, neus en keel en van hoofdpijn. Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen er kortademig of benauwd van worden.

Sommige mensen zijn allergisch voor formaldehyde. Je krijgt dan huidklachten (rode, jeukende plekken en blaasjes) als je in aanraking komt met formaldehyde.
Dat gebeurt bijvoorbeeld via (huid)verzorgingsproducten. In die producten mag officieel geen formaldehyde zitten, maar er mogen wél formaldehyde-releasers in zitten. Dat zijn stoffen waaruit formaldehyde vrijkomt. Zo kun je alsnog via verzorgingsproducten met formaldehyde in aanraking komen.

Als je allergisch bent voor formaldehyde is het belangrijk om het etiket van verzorgingsproducten goed te lezen. Vermijd producten waarop staat ‘bevat formaldehyde’. Je huisarts of dermatoloog kan je hierover meer vertellen.

Klachten door formaldehyde voorkomen

Klussen met spaanplaat

Ga je klussen met (veel) spaanplaat? Volg dan deze adviezen:

  • Gebruik alleen spaanplaat met het KOMO-keurmerk. Als je ander spaanplaat gebruikt, komt er te veel spaanplaatgas vrij. Maar let op, ook uit spaanplaat met het KOMO-keurmerk komt nog spaanplaatgas vrij.
  • Gebruik je veel spaanplaat? Verf de platen dan met een latex verf. Plak de onafgewerkte zijkanten af met aluminiumplakband.
  • Gebruik liever niet meer dan 0,75 vierkante meter spaanplaat per kubieke meter ruimte in huis.
  • Houd spaanplaat droog. Als het nat wordt, komt er opnieuw formaldehyde vrij.
  • Bij warmte komt meer formaldehyde vrij. Houd de temperatuur overdag daarom zoveel mogelijk tussen de 18º en 22º C. Gebruik spaanplaat niet op extra warme plekken, bijvoorbeeld boven een cv-ketel.
  • Ben je klaar met de klus? Ventileer en lucht dan een paar weken nog meer dan anders. Lees meer over goed ventileren.

Nieuwe meubels in huis?

Uit nieuwe meubels en materialen komt meer formaldehyde vrij dan uit oude materialen. Het kan jaren duren voordat formaldehyde is ‘uitgedampt’. Bij een hoge temperatuur en een hoge vochtigheid komt er meer gas vrij. Als je niet genoeg ventileert, blijft formaldehyde in huis hangen.

Heb je nieuwe meubels, gordijnen of laminaat? Ventileer en lucht dan meer dan anders. Zo verminder je de hoeveelheid formaldehyde in huis.

Roken in huis

Ook in tabaksrook zit formaldehyde. Rook je of rookt één van je huisgenoten? Probeer om in huis, en in ieder geval in de slaapkamer, niet te roken. Naast formaldehyde zitten in tabaksrook nog veel andere schadelijke stoffen. Lees meer op de pagina roken in huis.

Ook interessant

Ga je klussen of verbouwen? Bij bijna elke klus komen stofdeeltjes of schadelijke stoffen vrij.
Informatie over klussen
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Zo voorkom je gezondheidsklachten en schimmels.
Informatie over ventileren