Asbest

Risico’s van asbest

Van asbest kun je kanker krijgen. Je kunt er longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker van krijgen. Longvlieskanker en buikvlieskanker noemen we mesothelioom. Er zit vaak een lange tijd tussen de periode dat iemand asbest inademt en het moment dat hij kanker krijgt. Het kan dertig jaar tot zestig jaar duren voor iemand mesothelioom krijgt.

Hoe meer vezels, hoe meer risico

Heb je asbestvezels ingeademd? Dat is geen reden voor paniek. De meeste mensen worden hier niet ziek van. De kans dat je kanker krijgt, wordt pas groter als je vaak (maanden tot jaren) en veel asbestvezels inademt.

Vooral risico in bepaalde beroepen

Vroeger kwamen mensen in bepaalde beroepen veel in aanraking met asbest. Bijvoorbeeld scheepsbouwers en garagemonteurs. Het komt nu bijna nooit meer voor dat mensen lange tijd veel asbestvezels inademen. Er zijn nog wel beroepen die meer risico lopen, zoals loodgieters en installateurs. Zij werken op plekken in huizen waar soms nog asbest zit.

Korte blootstelling is niet erg

De kans dat je ziek wordt van asbest hangt af van de totale hoeveelheid vezels die je tijdens je leven inademt. Hoe meer vezels je in totaal inademt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk kanker krijgt. Wat veel mensen niet weten is dat in de buitenlucht ook asbestvezels rondzweven. Iedereen ademt dus elke dag een beetje in.

Soms adem je per ongeluk even wat meer asbestvezels in. Bijvoorbeeld doordat je in de buurt bent van een brand waarbij asbestvezels vrijkomen. Of doordat je tijdens het klussen iets met asbest beschadigt. De totale hoeveelheid die je in hele leven inademt, neemt door dat beetje nauwelijks toe. En de kans dat je ziek wordt, wordt ook niet of nauwelijks groter.

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden?

Er zijn twee soorten asbestmaterialen:

In hechtgebonden asbest zitten de vezels goed vast in het materiaal. Zit er hechtgebonden asbest in je huis en is het materiaal niet beschadigd? En ga je niet boren, breken, schuren of zagen? Dan komen de vezels niet zomaar in de lucht. Het kan dan dus geen kwaad om het te laten zitten.

In niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels niet goed vast in het materiaal. Daardoor komen ze snel in de lucht. Dat kan zelfs gebeuren als je niet boort, breekt, schuurt of zaagt. Het gebeurt bijvoorbeeld als je tegen het materiaal stoot. Niet-hechtgebonden asbest kun je het beste zo snel mogelijk laten weghalen.

Hoe weet je of je asbest in huis hebt?

Als er nog asbest in je huis zit, is dat niet altijd een probleem. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar het zit en dat je er voorzichtig mee omgaat. Zo voorkom je dat je onnodig asbest inademt.

Asbest is sinds 1993 verboden. Is je huis voor 1994 gebouwd? Dan kan er in jouw huis nog asbest zitten. Het kan bijvoorbeeld zitten in vloerbedekking, vensterbanken, rioleringsbuizen, schoorsteenkanalen en golfplaten voor het dak. Je kunt niet zomaar zien of ergens asbest in zit. Maar op sommige plekken in huis heb je meer kans om asbestmateriaal te vinden dan op andere plekken.

Je kunt er ook voor kiezen om je huis door een asbestbureau te laten onderzoeken. Ben je huurder? Overleg dan eerst met je verhuurder.

Wat moet je doen als je asbest in huis hebt?

Als je het materiaal gaat bewerken, komen er altijd asbestvezels vrij. Je kunt het dus beter met rust laten.

Is het materiaal beschadigd? Als je beschadigd asbestmateriaal lang laat zitten dan komen er makkelijk vezels vrij. Bel daarom een asbestbureau om dit weg te halen.

Ben je huurder? Bespreek dit dan met je verhuurder.

Heb je niet-hechtgebonden asbest in huis? Daar kunnen makkelijk veel vezels uit vrijkomen. Die materialen kun je het beste direct laten weghalen. Bel een asbestbureau om het materiaal weg te laten halen.

Ben je huurder? Bespreek het dan met je verhuurder.

Heb je vloerbedekking waarin misschien asbest zit? Laat die vloerbedekking dan liggen en leg er nieuwe vloerbedekking overheen. Zet duidelijk op de oude vloerbedekking dat er asbest in zit. Is de vloerbedekking beschadigd? Bel dan een asbestbureau om de vloerbedekking weg te halen.

Asbest in de bodem

Op sommige plaatsen zit asbest in de bodem. Dat kan gaan om brokken asbestpuin of om losse asbestvezels. Bij een bodemvervuiling met asbest zitten het puin en de vezels in de grond en komen ze niet zomaar in de lucht. Ze zijn daarom geen gevaar. Lees meer over asbest in de bodem.

Veelgestelde vragen over asbest

Nee, als zoiets een keer gebeurt, word je er niet ziek van. Als het inderdaad asbest was, heb je de vezels maar kort ingeademd. Je moet er wel voor zorgen dat alle materialen met asbest goed zijn opgeruimd. Bel de GGD om te overleggen wat je het beste kunt doen. Ben je huurder? Bespreek dit dan met je verhuurder.

Nee, er zijn geen medische testen waarmee je kunt zien hoeveel vezels je hebt ingeademd. De vezels zijn bijvoorbeeld niet te zien op een röntgenfoto. En de vezels die in je longen terecht komen, kunnen er niet meer worden uitgehaald. Het enige én het beste wat je kunt doen, is je niet ongerust maken. De kans dat je later kanker krijgt als je een keer meer vezels hebt ingeademd is heel klein.

Golfplaten waar geen asbest inzit, herken je aan de letters NT. Die letters staan op de gecoate kant van de plaat, in de één-na-laatste golf. Staan er geen letters op de plaat? Vraag dan een asbestbureau om te onderzoeken of er asbest in de platen zit. Of bespreek dit met je verhuurder.

Het is niet verplicht om een asbestdak te verwijderen. Redenen om je asbestdak toch te verwijderen zijn:

  • Van een beschadigd asbestdak kunnen asbestvezels vrijkomen.
  • Na een brand vergoedt de verzekeraar het opruimen van het asbest niet.

Asbestdaken kleiner dan 35 vierkante meter mag je zelf verwijderen. Vraag wel eerst toestemming aan de gemeente. In dit filmpje van Milieucentraal zie je hoe je veilig een asbestdak verwijdert.

Dat kun je zo niet zien. Asbest komt voor in heel veel verschillende producten en materialen. Op sommige plekken in huis is de kans groter dat je materialen met asbest aantreft. Op Milieucentraal vind je een overzicht van plaatsen in huis en materialen waar vaak asbest in zit.

Denk je dat je materiaal met asbest in huis hebt?  Laat het dan onderzoeken door een asbestbureau. Het asbestbureau onderzoekt een stukje van het materiaal om te zien of het inderdaad asbest is, of niet. Als je huurder bent, overleg dan eerst met je verhuurder.

Nee, als je asbestvezels hebt ingeademd dan geeft dat geen directe luchtwegklachten, zoals hoesten. Misschien heb je iets anders ingeademd wat de luchtwegen irriteert, zoals stof of rook. Als de klachten blijven, kun je het beste met je huisarts overleggen.

Als je asbestvezels inslikt dan komen de vezels niet in je longen, maar in je maag. Er zijn geen aanwijzingen dat het inslikken van asbestvezels kanker veroorzaakt.

Nee, jij en het kindje lopen geen extra risico.

Ook interessant

Is er een grote brand in de buurt? Blijf uit de rook!
Wat moet je doen als er een grote (asbest)brand bij jou in de buurt is?
Informatie over rook- en roetoverlast bij brand
Ventileer jij genoeg in huis? Frisse lucht en ventileren is enorm belangrijk voor een gezonde woonomgeving.
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Zo voorkom je gezondheidsklachten en schimmels.
Informatie over ventileren