Loden drinkwaterleidingen

Woon je in een huis dat vóór 1960 gebouwd is? Dan kunnen er nog loden drinkwaterleidingen in je huis zitten. Lood kan slecht zijn voor je gezondheid. Je kunt daarom beter geen water uit de kraan drinken als je loden leidingen hebt. Lees meer over de risico’s van lood.

Loden leidingen in huis? Drink dan liever flessenwater!

Als je nog loden leidingen hebt, dan moet je ze laten vervangen door koperen waterleidingen. Zolang de leidingen nog niet zijn vervangen, kun je beter geen kraanwater drinken. Gebruik in plaats daarvan flessenwater. Of gebruik water van een tappunt met veilig water. Dit advies is extra belangrijk voor:

  • baby’s die de fles krijgen;
  • kinderen tot en met 7 jaar;
  • zwangere vrouwen;
  • en vrouwen die graag zwanger willen worden.

Als er geen andere mogelijkheid is dan kunnen volwassenen en kinderen van 8 jaar en ouder tijdelijk (niet langer dan een paar maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door. Maar het is beter om flessenwater te drinken.

Vrouw drinkt water uit een fles

Doe de loden leidingen-check

Hoe weet je of je loden drinkwaterleidingen hebt? De eerste check is het bouwjaar van je huis. Als je het bouwjaar van je huis niet weet, kun je dat opzoeken in het Kadaster. Huizen die na 1960 zijn gebouwd hebben geen loden leidingen. Is je huis vóór 1960 gebouwd? Dan kunnen de leidingen nog wel van lood zijn. Controleer dan:

Loden leidingen zijn grijs. Kun je het niet zien omdat de leiding geverfd is? Haal dan met een schuurpapiertje of een klein mesje een beetje verf weg.

Loden leidingen zijn onregelmatig van vorm. Als je eroverheen strijkt voelt de leiding bobbelig aan.

Loden leidingen hebben geen koppelstukjes. De verbindingen tussen de leidingen zijn verdikkingen van de leiding zelf.

Een loden leiding geeft een doffer geluid dan een koperen of ijzeren leiding.

Bekijk de uitleg over loden drinkwaterleidingen in dit filmpje van waterbedrijf Linea.

Meer weten over lood?

Je kunt ook extra lood binnenkrijgen als je nieuwe leidingen hebt of als je op vervuilde grond woont. Of als je een hobby hebt met lood.

Lees meer over lood

Water laten testen op lood

Het is niet altijd goed te zien of je loden drinkwaterleidingen hebt, vooral niet als ze in de muur zitten of geverfd zijn. Twijfel je? Laat dan de loodconcentratie in het water testen. Dat kan bijvoorbeeld via: het Waterlaboratorium, het Water-lab of Aquador. Deze bedrijven gebruiken gecertificeerde laboratoria. Mogelijk kun je via internet ook andere bedrijven vinden. Let er dan op dat het bedrijf een certificaat heeft om lood in drinkwater te testen.

Je kunt ook loodmeetstrips kopen om het loodgehalte in je drinkwater te meten. We weten echter niet hoe betrouwbaar die metingen zijn en daarom raden we het gebruik van loodmeetstrips af.

In oude badkamers kom je nog wel eens loden leidingen tegen

Na het vervangen van de leidingen

Heb je je leidingen laten vervangen? Ook dan moet je nog even oppassen. Van de nieuwe kranen en van de verbindingen in de leidingen kan in het begin nog lood komen. Daarom moet je het water in het begin eerst even laten lopen voordat je het drinkt. Check onze adviezen voor nieuwe kranen en leidingen.

Veelgestelde vragen over loden drinkwaterleidingen

Bij volwassenen die lange tijd water uit loden leidingen drinken, kunnen de nieren minder goed werken of kan de bloeddruk licht stijgen.

De wettelijke norm voor lood in drinkwater is 5 microgram per liter.

Je kunt tijdens de zwangerschap beter geen kraanwater uit loden leidingen drinken. Dat geldt ook als je van plan bent om zwanger te worden. Het lood kan ervoor zorgen dat de baby zich minder goed ontwikkelt. Je kunt in plaats van kraanwater het beste water uit flessen drinken.

Nee, dat is niet schadelijk. Er komt maar heel weinig lood in de moedermelk terecht.

Het kan geen kwaad om bijvoorbeeld groente en fruit af te spoelen met kraanwater uit een loden leiding. Ook als je groenten en aardappelen kookt, kun je dat gewoon in kraanwater doen. Maar dat geldt niet voor producten die veel water opnemen, zoals pasta en rijst. Gebruik voor het koken van pasta en rijst en ook voor het maken van soepen en sauzen liever flessenwater.

Door koken verdwijnt het lood niet uit het water. Er zijn filters te koop om lood uit water te verwijderen. Maar er is geen onafhankelijk onderzoek dat bewijst dat die filters inderdaad het lood uit het water halen of onschadelijk maken.

Het Nederlandse drinkwater is het gezondste wat je kunt drinken. Het is daarom bijna altijd het beste om gewoon kraanwater te drinken. Dat is goedkoper en beter voor het milieu dan water uit plastic flessen. Alleen als je loden drinkwaterleidingen hebt, is het beter om flessenwater te drinken.

Je kunt proberen om via de Huurcommissie of via de rechter af te dwingen dat je verhuurder de leidingen vervangt. De Huurcommissie ziet het als een ernstig gebrek als er te veel lood in het drinkwater zit. Dan moeten er zichtbare loden leidingen zijn of er moet meer dan 5 microram per liter lood in het water zitten. Vervangt de verhuurder de leidingen niet? Dan kan de Huurcommissie dwingen dat hij minder huur vraagt totdat hij de loden leidingen vervangt.

 

Het is lastig om aan te geven hoeveel lood jullie precies hebben binnengekregen. De één drinkt meer water dan de ander. Daarnaast kan de hoeveelheid lood in het drinkwater per moment verschillen. Ook als het water getest is op lood kunnen we dit niet goed inschatten. De watertest toont alleen aan óf er loden leidingen aanwezig zijn. Het beste is de loden leidingen te (laten) vervangen.

Ja dat kan, maar de GGD raadt het niet aan. Het advies verandert niet als we weten hoeveel lood in het bloed zit. Het advies is altijd om geen water uit loden leidingen te drinken en de leidingen te (laten) vervangen.

De waterleidingbedrijven in Nederland zijn verantwoordelijk voor de vervanging van de loden leidingen tot aan de watermeter in huis (de watermeter zit meestal vlakbij de voordeur). Bijna al deze leidingen zijn inmiddels vervangen.

Voor de leidingen in huis is de huiseigenaar verantwoordelijk. Ben je zelf huiseigenaar? Schakel dan een loodgieter in voor het vervangen van de leidingen. Huur je een huis? Dan kun je je verhuurder vragen om dit te doen.

 

Ook interessant

Ventileer jij genoeg in huis? Frisse lucht en ventileren is enorm belangrijk voor een gezonde woonomgeving.
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Zo voorkom je gezondheidsklachten en schimmels.
Informatie over ventileren
Jij wilt toch ook dat je kinderen gezond opgroeien? GGD Leefomgeving geeft je tips en trics
Tips om het gehoor van je kind te beschermen tegen harde muziek.
Informatie over gehoorschade bij kinderen