Gehoorschade bij kinderen voorkomen
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 kinderen tussen de 9 en 11 jaar al gehoorschade heeft. Dat is erg zorgelijk, want de periode waarin ze vaak naar kroegen, clubs en feesten gaan moet dan nog beginnen.
Gehoorschade op jonge leeftijd lijkt vooral te komen doordat kinderen gamen, muziek luisteren en filmpjes kijken op de telefoon of tablet en daarbij het geluid te hard hebben staan. Kinderen die muziek luisteren op muziekspelers hebben drie keer meer kans op gehoorschade dan kinderen die dat niet doen.
Effect van gehoorschade
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert. Eenmaal beschadigde trilharen kunnen niet meer herstellen.
Gehoorschade heeft een groot effect op je leven. Als je altijd een piep hoort, dan kost het meer moeite om je te concentreren, bijvoorbeeld op je studie of op je werk. Gehoorschade kan er zelfs toe leiden dat je niet meer kunt werken. Ook krijg je door een piep of ruis in je oor vaak stress en angst. Het kan ook zorgen voor een depressie.
Gehoorschade bij kinderen voorkomen
Luistert jouw kind ook zo graag naar muziek? Als ouder kun je een paar dingen doen om het gehoor van je kind te beschermen:
Een volumebegrenzer op je mobiele telefoon zorgt ervoor dat de muziek nooit harder staat dan 85 decibel. Heb je een muziekspeler waar geen volumebegrenzer op zit? Beperk het volume tot twee derde van de volumebalk. Lees hoe je de volumebegrenzer instelt.
Een goede koptelefoon of goede oortjes zorgen ervoor dat je minder risico loopt. Deze koptelefoons en oortjes sluiten goed aan op je oor en zijn een goede keuze:
- De beste optie is een koptelefoon of oortjes met noise-cancelling. Deze blokken als het ware alle omgevingsgeluiden. Doordat je geen omgevingsgeluid hoort, zet je het geluid vanzelf minder hard.
- Ook een goede keuze is een koptelefoon die naast je oor op je hoofd zit. Deze werkt via trillingen door je hoofd. Daardoor is de kans op schade heel klein.
- Een ‘Over-ear’-koptelefoon zit helemaal om je oor heen en daardoor niet zo dicht op je trommelvlies. Ze zijn er ook met volumebegrenzer;
- ‘In-ear’- oortjes zijn van speciaal materiaal gemaakt, zodat ze je oren goed afsluiten en je weinig last hebt van omgevingsgeluid. Maar let op: de oortjes zitten wel dicht op je trommelvlies. Let dus extra op dat je de muziek niet te hard zet.
De standaard meegeleverde platte oortjes kun je beter niet gebruiken. Ze sluiten je oor niet goed af en zitten dicht op je trommelvlies. Ook de ouderwetse koptelefoons die op je oor zitten, zijn niet goed. Ze laten te veel omgevingsgeluid door, waardoor je de muziek te hard gaat zetten.
Maak afspraken over hoe lang achter elkaar je kind muziek mag luisteren of gamen met een koptelefoon op. Een richtlijn hierbij is bijvoorbeeld maximaal 30 minuten achter elkaar. Neem na deze tijd een zogenoemde oorpauze.
Je kind kan zelf online testen hoe goed hij of zij hoort met de Kinderhoortest (6-12 jaar) of de Oorcheck hoortest (vanaf 12 jaar).
Een piep na het luisteren
Als je kind wel eens een piep of ruis heeft nadat hij muziek heeft geluisterd kan dat een teken zijn dat hij al (lichte) gehoorschade heeft. Als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen aanhoudt, ga dan langs bij de huisarts. Het is ook een duidelijke waarschuwing dat je kind zijn luistergedrag aan moet passen, want eenmaal beschadigde gehoorcellen herstellen niet meer. Je kind kan zelf online testen hoe goed hij of zij hoort:
- Doe de kinderhoortest (voor kinderen van 6-12 jaar)
- Doe de oorcheck (voor kinderen vanaf 12 jaar)
Feesten, disco’s en concerten
Gaat je kind naar een (school)feest, disco of concert? De muziek staat daar meestal harder dan 80 decibel en kan dus gehoorschade veroorzaken. Met deze tips voorkom je gehoorschade:
- Geef je kind oordopjes met een muziekfilter mee. Daarmee is je kind beschermd maar kan hij muziek en gesprekken wel nog gewoon horen. En zo leer je je kind ook gelijk een goede gewoonte aan voor later. Je koopt oordoppen met een muziekfilter voor ongeveer tien euro bij de drogist of online. Lees meer over verschillende soorten oordoppen.
- Leer je kind om afstand te houden van de speakers (bij een feest binnen minstens 2 meter en bij een feest buiten minstens 10 meter).