Gehoorschade

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert.

Schade aan je oren

Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over. Maar het kan ook een blijvende piep of ruis worden. Dat heet tinnitus. Ook kun je overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Allemaal ernstige ziekten, waar je veel last van hebt.

Effect van gehoorschade

Gehoorschade heeft een groot effect op je leven. Als je altijd een piep hoort, dan kost het meer moeite om je te concentreren, bijvoorbeeld op je studie of op je werk. Gehoorschade kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer kunt werken.
Ook krijg je door een piep of ruis in je oor vaak gevoelens van stress en angst. Het kan ook zorgen voor een depressie.

Als je last hebt van lawaaidoofheid heb je vaak moeite om anderen te verstaan in een omgeving met veel geluid. Bijvoorbeeld in een vergadering of op een feestje. Omdat ze bang zijn om de gehoorschade erger te maken, gaan sommige mensen niet meer naar plekken met harde muziek of andere geluiden, zoals feestjes.

Veilig uitgaan en muziek luisteren

In disco’s en op festivals wordt hele harde muziek gedraaid. Je kunt er in één keer je oren mee kapot maken. Er zijn geen wetten of regels die je beschermen tegen te harde muziek tijdens het uitgaan. Wil je lekker uitgaan, naar muziek luisteren en toch gezonde oren houden? Volg dan onderstaande tips.

Draag oordoppen tijdens het uitgaan. Schuimdoppen (de bekende ‘herriestoppers’) raden we af. Ze vervormen de muziek en passen vaak niet goed in je oor. Ze beschermen dan dus ook niet. Koop in plaats daarvan oordoppen met een muziekfilter. Die beschermen je oren, én zorgen ervoor dat je van de muziek kunt blijven genieten. Je kunt de mensen om je heen ook gewoon verstaan. Je kunt oordoppen met een filter online kopen of ze op maat laten maken bij een audicien. Die passen het beste, maar zijn wel duurder dan de standaard oordoppen. Lees meer over verschillende soorten oordoppen.

Sta jij graag naast de speaker? Probeer er juist zo ver mogelijk van weg te blijven. Het liefst minstens 2 meter als je ergens binnen bent en 10 meter als je op een feest buiten bent.

Gun je oren af en toe even rust. Neem daarom af en toe een kwartiertje geluidspauze, ook wanneer je oordoppen draagt.

Download een decibelapp. Let op, elke 3 dB harder is een verdubbeling van het geluid! Het scheelt dus nogal of de muziek op 100 dB of op 103 dB staat. Dat is 2x zo hard!  Is het geluid harder dan 80 decibel? Neem dan maatregelen: gebruik je oordoppen of zoek een rustigere plek. Ga in geen geval dicht bij de geluidboxen staan.

In dit filmpje hoor je hoe hard 10, 20 of 100 dB is.

Luister je zelf naar muziek op bijvoorbeeld je smartphone? Stel een volumebegrenzer in. Dan weet je zeker dat je veilig luistert. Zo stel je een volumebegrenzer in op je smartphone.

Wil je weten of je gehoorschade hebt?

Hoor jij alles nog goed? Of versta je je vrienden minder goed op een feestje of in de kroeg? Test je gehoor binnen 5 minuten met de online hoortest op oorcheck.nl.

Doe de test

Veelgestelde vragen over gehoorschade

De Nationale Hoorstichting zegt dat tijdens schoolfeesten het geluid niet harder mag zijn dan 88 dB. De kans dat kinderen schade aan hun oren oplopen, is dan klein. Meer informatie vind je in het Geluidsadvies Schoolfeesten.

Oordoppen met een muziekfilter. Die beschermen je oren, én zorgen ervoor dat je van de muziek kunt blijven genieten. Je kunt de mensen om je heen ook gewoon verstaan. Je kunt oordoppen met een filter online kopen of ze op maat laten maken bij een audicien. Die passen het beste, maar zijn wel duurder dan de standaard oordoppen.

De rijksoverheid vindt dat de organisatoren van festivals en de eigenaren van kroegen en disco’s dat zelf moeten regelen. Er zijn wel afspraken gemaakt met festivals en poppodia. Die afspraken zijn vastgelegd in een convenant. Het maximale geluidsniveau is 103 dB. Dat is dus nog steeds te hoog. En met cafés en clubs zijn geen officiële afspraken gemaakt. Conclusie: als je je oren wilt beschermen, dan moet je dat zelf doen!

Een goede koptelefoon of oortjes sluiten je oren af voor geluid in je omgeving. Met de functie noise cancelling heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dat is de beste keuze. Dan hoef je het volume nooit te hard te zetten om omgevingsgeluid te blokkeren.

Het spreekt voor zich dat deze koptelefoons dan wel veilig zijn voor je oren, maar ze kunnen juist heel gevaarlijk voor je zijn als je ze opdoet in het verkeer. Alleen voor thuis dus.

Nee, je oren kunnen niet wennen aan harde geluiden. Je kunt ze niet trainen, zoals je spieren. Heb je het idee dat je er toch beter tegen kan dan vroeger, of dan mensen om je heen? Dan heb je mogelijk al gehoorschade. Je hoort gewoon niet meer hoe hard de geluiden zijn. Je kunt dan het beste een gehoortest laten doen bij een audicien.

Nee, als je eenmaal gehoorschade hebt dan kan een operatie dat niet meer oplossen. Je kunt wel therapie krijgen, zodat je leert om te gaan met je gehoorschade. En een hoortoestel kan ook helpen. Een hoortoestel werkt eigenlijk als een grote versterker. Helaas versterkt een hoortoestel álle geluiden om je heen. Dus ook onbelangrijke geluiden die je eigen oor zou wegfilteren. De techniek blijft verbeteren, maar een hoortoestel kan nooit de werking van je oren overnemen.

De afkorting dB staat voor decibel. Het is een maat om aan te geven hoe hard een geluid is. Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 decibel en de 140 decibel. 0 decibel wil niet zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij het niet horen. Meer dan 140 decibel kunnen we wel horen, maar dat is te pijnlijk voor onze oren. Bij geluiden boven de 100 dB neemt de kans op blijvende gehoorschade sterk toe.

In dit filmpje hoor je hoe hard 10, 20 of 100 dB is.

Ook interessant

Tips om het gehoor van je kind te beschermen tegen harde muziek.
Informatie over gehoorschade bij kinderen
In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen ernstige hinder van verkeer.
Informatie over geluidoverlast