Schimmels weghalen en voorkomen

Liever kijken dan lezen? Bekijk op Steffie simpele uitleg over gezonde lucht in huis en over vocht en schimmels.

Gezondheidsklachten door schimmels

Heb je schimmels in huis? Dan zie je zwarte, grijze of bruine schimmelplekken op de muren of op het hout. Soms hebben ze een andere kleur. Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van:

 • keelpijn
 • niezen en hoesten
 • verstopte neus
 • piepende ademhaling
 • benauwdheid

Ben je allergisch, heb je astma of heb je een andere longziekte? Dan kunnen schimmels je klachten erger maken. Bespreek je klachten met je huisarts. Of vraag advies aan de longverpleegkundige van de thuiszorg. De longverpleegkundige bekijkt samen met jou wat je in je huis of aan je gedrag kunt veranderen om minder klachten te krijgen. De verzekering vergoedt het advies van de longverpleegkundige alleen als een arts je ziekte heeft vastgesteld.

Zwarte schimmel is een van de meest gevaarlijke schimmels in huis

Schimmels weghalen

Schimmelvlekken kun je het beste zo snel mogelijk schoonmaken. Schimmels mag je alleen bestrijden met een toegelaten schimmelbestrijdingsmiddel. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of eindigt op een ‘N’. Volg nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking op. Zo voorkom je risico’s voor jezelf en het milieu. Heb je gevoelige longen? Vraag dan of iemand anders deze klus voor je doet.

In de praktijk gebruiken veel mensen een oplossing van soda in water als huis-tuin-en-keuken-middel. Bij hardnekkige schimmels lukt dat niet altijd even goed. Meng nooit verschillende schoonmaakmiddelen, zoals soda, bleek, chloor of andere middeltjes, door elkaar in de hoop op een beter resultaat! Er kunnen dan schadelijke gassen ontstaan.

Zit de schimmel niet op de muur, maar bijvoorbeeld op hout, kit of gips? Dan zit de schimmel vaak helemaal ín het materiaal. Je moet het beschimmelde materiaal dan weghalen. Als je een huurhuis hebt, bespreek dit dan eerst met je verhuurder.

Schimmelplekken in de badkamer

Schimmels houden van vocht en dus is je badkamer een ideale groeiplek voor schimmels. Schimmels in de badkamer geven minder gezondheidsrisico’s dan schimmels in de slaapkamer of de woonkamer, want in de badkamer breng je minder tijd door. Maar schimmels vormen sporen en kunnen zich dus naar andere ruimtes verspreiden. Bovendien is het niet zo mooi: die zwarte vlekken op het plafond en die zwarte schimmels op de kitranden. Haal de schimmels regelmatig weg. En voorkom dat de schimmelplekken snel terugkomen:

 • Maak de wanden en de vloer na elke douchebeurt goed droog met een wisser of handdoek.
 • Droog natte handdoeken liefst buiten of in de droger, niet in de badkamer zelf.
 • Ventileer na het douchen tot de ruimte echt droog is. Heb je geen (klep)raampje dat je open kunt laten staan? Kijk dan of je mechanische afzuiging kunt aanleggen.
 • Blijft je badkamer klam en vochtig? Doe de (vloer)verwarming aan om de ruimte droog te stoken. Vooral in de winter is het belangrijk om ook de badkamer te verwarmen.
 • Verf je badkamer met schimmelwerende muurverf. Let opschimmelbestendige verf heeft geen toelatingsnummer van de CTGB nodig, schimmelwerende verf wel. Haal eerst de bestaande schimmelvlekken goed weg met een schimmelbestrijdingsmiddel, je kunt er niet overheen verven.

Vocht in huis: dé oorzaak van schimmels

Schimmels komen altijd door te veel vocht in huis. Heb je schimmelplekken schoongemaakt en doe je verder niets? Dan komen ze waarschijnlijk snel terug. Om dat te voorkomen moet je het vocht in huis verminderen, je huis voldoende verwarmen en goed ventileren.

Vocht in huis kan ook komen door een bouwtechnisch probleem, zoals een lekkage of optrekkend vocht. Check altijd eerst of er een bouwkundige oorzaak is voor de vochtproblemen en laat die oplossen. Vraag advies aan een vakman of aan je verhuurder.

Heb je schimmels in huis? Dan zie je zwarte, grijze of bruine schimmelplekken op de muren of op het hout.

Tips voor minder vocht in huis

Vocht komt vooral in huis door koken, douchen, schoonmaken en wassen. Zo zorg je voor minder vocht in huis:

Maak na het douchen de douche droog met een wisser en handdoek. Vergeet de kitranden en de voegen niet. Probeer ook kort te douchen. En zet tijdens en na het douchen het raampje open of zet de afzuiging aan. Houd de badkamerdeur naar de gang juist dicht.

Hang de was buiten te drogen. Kan dat niet? Gebruik dan in ieder geval een wasdroger met een afvoer naar buiten.

Ga je koken? Zet dan altijd de afzuigkap aan, op de hoogste stand. Of zet het keukenraampje open. Houd zo veel mogelijk de deksel op de pan.

Je huis goed verwarmen

In een koud huis ontstaan eerder schimmels. Zorg daarom dat het niet te koud is:

 • Zet de verwarming overdag op 18°C of hoger. Verwarm niet alleen je woonkamer, maar je hele huis. In kamers waar het vaak koud is, krijgen schimmels meer kans om te groeien.
 • Zet de verwarming ’s nachts op 15°C. Doe de verwarming nooit helemaal uit!
 • Zorg dat de gordijnen niet tegen de verwarming hangen. Zet er liever ook geen meubels tegen aan.

Ga je je huis isoleren? Isoleer dan je hele huis, en niet één deel. Als je een deel van je huis isoleert, kun je last krijgen van schimmelplekken. Lees meer over gezond isoleren.

Woon jij prettig in je huis? Er komt heel wat bij kijken om een fijne woonomgeving te creëren.

Voldoende ventileren

Door te ventileren, zorg je dat het vocht in huis naar buiten kan. Voldoende ventileren is 24 uur per dag ventileren.

Veelgestelde vragen over schimmels weghalen en voorkomen

Nee, de GGD kan geen verklaring geven voor een ander huis. Vraag bij je verhuurder wat de mogelijkheden zijn.

Probeer eerst zelf de adviezen tegen schimmels goed op te volgen. Meestal blijven de schimmels dan weg. Maar soms blijven de schimmels terugkomen. Bijvoorbeeld:

 • als je huis te weinig ramen of roosters heeft. Het is dan lastig of onmogelijk om genoeg te ventileren. Je verhuurder moet dan extra ventilatiemogelijkheden maken.
 • doordat de schimmels door een bouwkundig probleem komen. Bijvoorbeeld door lekkage of vochtdoorslag. Ook dit moet je verhuurder oplossen.

Is je verhuurder het niet met je eens dat hij je huis moet verbeteren? Ga dan naar het juridisch loket of naar de huurcommissie. Of neem contact op met je GGD voor advies.

Ook interessant

Je huis isoleren kan effect hebben op je gezondheid. De aandachtspunten op een rij.
Informatie over gezond isoleren
Ambrosia veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten. Wat kun jij doen om deze plant te bestrijden?
Informatie over ambrosia