Schimmels weghalen en voorkomen
- Gezondheidsklachten door schimmels
- Schimmels weghalen
- Vocht in huis: dé oorzaak van schimmels
- Tips voor minder vocht in huis
- Je huis goed verwarmen
- Voldoende ventileren
- Veelgestelde vragen over schimmels
Gezondheidsklachten door schimmels
Heb je schimmels in huis? Dan zie je zwarte, grijze of bruine schimmelplekken op de muren of op het hout. Soms hebben ze een andere kleur. Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van:
- keelpijn
- niezen en hoesten
- verstopte neus
- piepende ademhaling
- benauwdheid
Ben je allergisch, heb je astma of heb je een andere longziekte? Dan kunnen schimmels je klachten erger maken. Bespreek je klachten met je huisarts. Of vraag advies aan de longverpleegkundige van de thuiszorg. De longverpleegkundige bekijkt samen met jou wat je in je huis of aan je gedrag kunt veranderen om minder klachten te krijgen. De verzekering vergoedt het advies van de longverpleegkundige alleen als een arts je ziekte heeft vastgesteld.

Schimmels weghalen
Schimmelplekken in je woonkamer of je slaapkamer kun je het beste weghalen. Heb je gevoelige longen? Vraag dan of iemand anders ze voor je weghaalt. Zo haal je schimmels weg:
- Zet de ramen open en doe eventueel handschoenen aan.
- Doe daarna water met soda in een emmer.
- Wrijf de schimmel met een doek weg.
Zit de schimmel niet op de muur, maar bijvoorbeeld op hout, kit of gips? Dan zit de schimmel vaak helemaal ín het materiaal. Je moet het beschimmelde materiaal dan helemaal weghalen. Als je een huurhuis hebt, bespreek dit dan eerst met je verhuurder.
Vocht in huis: dé oorzaak van schimmels
Schimmels komen altijd door te veel vocht in huis. Heb je schimmelplekken schoongemaakt en doe je verder niets? Dan komen ze waarschijnlijk snel terug. Om dat te voorkomen moet je het vocht in huis verminderen, je huis voldoende verwarmen en goed ventileren.
Vocht in huis kan ook komen door een bouwtechnisch probleem, zoals een lekkage of optrekkend vocht. Check altijd eerst of er een bouwkundige oorzaak is voor de vochtproblemen en laat die oplossen. Vraag advies aan een vakman of aan je verhuurder.

Tips voor minder vocht in huis
Vocht komt vooral in huis door koken, douchen, schoonmaken en wassen. Zo zorg je voor minder vocht in huis:
Maak na het douchen de douche droog met een wisser. Probeer ook kort te douchen. En zet tijdens en na het douchen het raampje open of zet de afzuiging aan. Houd de badkamerdeur naar de gang juist dicht.
Hang de was buiten te drogen. Kan dat niet? Gebruik dan in ieder geval een wasdroger met een afvoer naar buiten.
Ga je koken? Zet dan altijd de afzuigkap aan, op de hoogste stand. Of zet het keukenraampje open. Houd zo veel mogelijk de deksel op de pan.
Je huis goed verwarmen
In een koud huis ontstaan eerder schimmels. Zorg daarom dat het niet te koud is:
- Zet de verwarming overdag op 18°C of hoger. Verwarm niet alleen je woonkamer, maar je hele huis. In kamers waar het vaak koud is, krijgen schimmels meer kans om te groeien.
- Zet de verwarming ’s nachts op 15°C. Doe de verwarming nooit helemaal uit!
- Zorg dat de gordijnen niet tegen de verwarming hangen. Zet er liever ook geen meubels tegen aan.
Ga je je huis isoleren? Isoleer dan je hele huis, en niet één deel. Als je een deel van je huis isoleert, kun je last krijgen van schimmelplekken. Lees meer over geoznd verduurzamen.

Voldoende ventileren
Door te ventileren, zorg je dat het vocht in huis naar buiten kan. Voldoende ventileren is 24 uur per dag ventileren.
Ventileer jij voldoende?
Schone lucht is hard nodig voor je gezondheid. Daarom is ventileren niet zonde.
Veelgestelde vragen over schimmels weghalen en voorkomen
Nee, de GGD kan geen verklaring geven voor een ander huis. Vraag bij je verhuurder wat de mogelijkheden zijn.
Probeer eerst zelf de adviezen tegen schimmels goed op te volgen. Meestal blijven de schimmels dan weg. Maar soms blijven de schimmels terugkomen. Bijvoorbeeld:
- als je huis te weinig ramen of roosters heeft. Het is dan lastig of onmogelijk om genoeg te ventileren. Je verhuurder moet dan extra ventilatiemogelijkheden maken.
- doordat de schimmels door een bouwkundig probleem komen. Bijvoorbeeld door lekkage of vochtdoorslag. Ook dit moet je verhuurder oplossen.
Is je verhuurder het niet met je eens dat hij je huis moet verbeteren? Ga dan naar het juridisch loket of naar de huurcommissie. Of neem contact op met je GGD voor advies.
Ook interessant

