Tips tegen huisstofmijt

Als je allergisch bent voor huisstofmijt krijg je klachten door contact met huisstofmijten. Klachten die je kunt krijgen zijn:

 • een verstopte neus, snotteren, niezen
 • jeuk in de neus en ogen
 • benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten

Mensen met huisstofmijtallergie zijn vaak extra gevoelig voor allerlei prikkels, zoals sigarettenrook, stof en parfum. Bij mensen die allergisch zijn én astma of COPD hebben, kan dit leiden tot een astma-aanval of benauwdheid. De huisarts kan (laten) onderzoeken of je allergisch bent. Lees meer over allergie op allesoverallergie.nl.

Vraag advies aan de longverpleegkundige

Heb je veel klachten? Vraag dan advies aan de longverpleegkundige van de thuiszorg. Zij bekijkt samen met jou wat je in je huis of aan je gedrag kunt veranderen om je klachten te verminderen. De verzekering vergoedt het advies van de longverpleegkundige alleen als een arts je ziekte heeft vastgesteld. Vraag je huisarts, praktijkondersteuner of longverpleegkundige naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn kleine beestjes. Je kunt ze niet zien. Ze voelen zich het beste thuis in een vochtige en warme omgeving. Ze leven van de huidschilfers van mensen en huisdieren. Huisstofmijt zit bijvoorbeeld in:

 • huisstof
 • vloerkleden
 • stoffen meubels
 • matrassen,
 • kussens
 • dekbedden

Tips om klachten door huisstofmijt te voorkomen

Als je last hebt van huisstofmijtallergie dan is het belangrijk om je huis aan te passen. Er zijn dan minder prikkels. Vooral de slaapkamer is belangrijk, omdat je daar veel tijd doorbrengt.

In elk huis komt huisstofmijt voor, hoe schoon het ook is. Maar met deze tips kun je het aantal huisstofmijten verminderen en heb je minder kans op klachten.

Tips tegen stof in huis

Tijdens het stofzuigen worden de uitwerpselen van huisstofmijt opgezogen, maar ook weer uitgeblazen. Iemand met astma of een huisstofmijtallergie moet daarom liever niet zelf stofzuigen en niet in de buurt zijn als er wordt gestofzuigd.

Wacht na het stofzuigen een half uur om het stof neer te laten dalen. Neem dan alle tafeltjes, vensterbanken, planken en gladde vloeren af met een vochtige doek.

De stofzuiger is er om schoon te maken, maar zorgt ook voor vervuiling. Vervang daarom regelmatig de stofzuigerzak én het filter van de stofzuiger. Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter.

 • Was lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken 1 keer in de 2 weken op 60 graden.
 • Was knuffels, kussens, dekbedden en dekens om de 6 weken op 60 graden.
 • Was gordijnen ieder jaar.
 • Gebruik allergeendichte matras- en kussenhoezen.

Mensen met gevoelige luchtwegen hebben eerder last van onvoldoende ventilatie. Lees meer over goed ventileren.

Tips om het huis makkelijker stofvrij te houden

Ga je je huis opnieuw inrichten? Als je je spullen slim kiest maak je het jezelf makkelijker om het huis stofvrij te houden.

Kies voor gladde vloeren, wanden, meubels en bedden: die houden minder stof vast en zijn makkelijk schoon te maken.

Gordijnen zijn echt stofnesten. Hang in plaats van gordijnen verticale lamellen op en maak ze één keer per maand schoon met een vochtige doek.

 • in kasten die je dicht kunt doen komt minder stof
 • als kasten aansluiten op de vloer kan er geen stof onder blijven liggen.
 • kasten die op hoge pootjes staan zijn ook goed. Daar kun je makkelijk onder stofzuigen en dweilen

Tips tegen vocht en schimmels in huis

Vocht veroorzaakt schimmels en schimmels kunnen luchtwegklachten verergeren. Vocht maakt daarnaast dat huisstofmijten zich thuis voelen in je huis.

Lees hoe je vocht in huis vermindert

Veelgestelde vragen over huistofmijt

Roken in huis kan de luchtwegen en ogen irriteren en klachten geven. Rook dus niet binnen. Lees meer over roken in huis.

Planten en bloemen in de woning kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken voor gevoelige mensen. Planten verspreiden allergenen en op potgrond groeien vaak schimmels. Neem liever geen planten en bloemen in huis, zeker niet in de slaapkamer.

Allergenen van huisdieren verspreiden zich door het hele huis en zijn moeilijk te verwijderen. Het helpt daarom niet om een huisdier bijvoorbeeld alleen beneden te houden. De allergenen verspreiden zich toch door het huis. Ook nadat een huisdier weg is, kunnen er nog jaren allergenen in huis zijn. Neem daarom liever geen huisdieren in huis.

Ook interessant

Tips om hooikoortsklachten te voorkomen.
Informatie over hooikoorts
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Zo voorkom je gezondheidsklachten en schimmels.
Informatie over ventileren