Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie. Het afweersysteem reageert op pollen (ook wel stuifmeel genoemd) in de lucht. Pollen zijn stofjes die in planten zitten. Ze verspreiden zich via de lucht, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Als mensen met hooikoorts in aanraking komen met pollen, zetten de slijmvliezen op en gaan ze meer slijm maken. Dat veroorzaakt:

 • neusklachten: jeuk aan de neus, een verstopte neus of een snotneus, niezen
 • oogklachten: jeukende ogen, tranende ogen of branderig gevoel
 • andere klachten: droge en branderige keel soms met kriebelhoest, vol gevoel in het hoofd, koortsig en moe gevoel

Hooikoorts is vervelend, maar de klachten verdwijnen vanzelf als er minder stuifmeel is. Bij sommige mensen kunnen de klachten echter zo heftig zijn dat ze naar het ziekenhuis moeten.

Wat moet je doen als je hooikoortsklachten hebt?

Heb je lichte hooikoortsklachten? Dan kun je die vaak tegengaan met anti-allergie medicijnen. Die kun je zonder recept krijgen bij de drogist of apotheek. Heb je veel last van hooikoorts? Overleg dan met je huisarts. Kijk voor meer adviezen op Thuisarts.nl.

Klachten door hooikoorts voorkomen

Met deze tips verminder je je klachten:

 • Op zonnige en winderige dagen zit er veel stuifmeel in de lucht. Blijf dan binnen. Houd de ramen dicht zodat er geen stuifmeel naar binnen waait.
 • Koop speciale horren die stuifmeel tegenhouden. Dan hoef je je ramen niet de hele lente en zomer dicht te houden.
 • Ga je buiten sporten of wandelen? Doe dat wat vroeger in de ochtend, voor 10.00 uur. Er zijn dan minder pollen in de lucht dan later op de dag.
 • Je kunt ook gaan wandelen als het net heeft geregend, dan is de lucht schoner.
 • Draag buiten een zonnebril of sportbril om je ogen tegen pollen te beschermen.
 • Ben je buiten geweest? Neem een douche voordat je naar bed gaat. Je wast dan de pollen uit je haren.
 • Heb je huisdieren die ook buiten komen, zoals honden of katten? Ze kunnen pollen van planten mee naar binnen nemen. Houd hun vacht goed schoon.
 • Vraag iemand anders om het gras voor je te maaien. En laat dat regelmatig doen, dan komen de grassen niet in bloei.
 • Laat je wasgoed niet buiten drogen, dan komen er pollen in.
 • Aan zee en hoog in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. Tijdens je vakantie kun je hier bijvoorbeeld naartoe gaan.

Pollenseizoen

Grassen, bomen, (on)kruiden en bloemen vormen in verschillende perioden pollen. Deze verschillende bloeiperioden vormen het zogenaamde “pollenseizoen”. De piek van het hooikoortsseizoen is eind juni. Maar als je voor veel verschillende pollen allergisch bent, heb je een groot deel van het jaar kans op hooikoortsklachten. Dat kan zelfs al in de winter, als de hazelaar en els vroeg beginnen te bloeien.

De hoeveelheid pollen in de lucht verschilt per dag en hangt vooral af van het weer. Op warme dagen met een matige wind, heb je meer kans op klachten. De website allesoverallergie.nl geeft een pollenverwachting waarop je kunt zien hoe hoog de actuele pollenbelasting is. Bekijk de pollenverwachting.

Als je bomen gaat planten

Ga je je tuin opnieuw inrichten of een nieuwe boom planten? Om onze omgeving voor hooikoortspatiënten fijner te maken, is het belangrijk dat we niet te veel bomen planten die veel pollen verspreiden. In het bomenkompas kun je opzoeken welke bomen je beter niet kunt planten. Bekijk het bomenkompas.

Bestrijd ambrosia

Ambrosia veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten. En omdat ambrosia laat in het seizoen bloeit, verlengt de plant het hooikoortsseizoen met twee maanden.

Lees meer over ambrosia

Ook interessant

Bekijk de meest voorkomende oorzaken van zomerjeuk.
Informatie over zomerjeuk
Uitslag en jeuk? Bedwantsen kunnen de oorzaak zijn. Bedwantsen zijn kleine insecten die leven van bloed.
Bedwantsen