PUR
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Bij het gebruiken van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen, zoals isocyanaten.
Gezondheidsklachten door pur
Sommige mensen hebben last van gezondheidsklachten nadat er purschuim is aangebracht in hun woning. Bijvoorbeeld:
- hoofdpijn
- kortademigheid
- huidirritatie
- geïrriteerde slijmvliezen
Mensen met bestaande luchtwegaandoeningen of met een allergie voor isocyanaten kunnen eerder last krijgen van deze klachten.
Wat kun je zelf doen?
Wil je je vloer isoleren met PUR? Schakel dan een gecertificeerd bedrijf in. Op de websites van SKG-IKOB en Insula Certificatie staan lijsten met gecertificeerde bedrijven. Volg de onderstaande adviezen op:
- Maak vooraf gaten en naden in de vloer dicht met bijvoorbeeld kit. Zo voorkom je dat schadelijke dampen het huis binnenkomen. Gebruik je siliconenkit? Daar komt in het begin een soort azijnlucht vanaf. Als je goed ventileert verdwijnt die lucht snel.
- Zorg ervoor dat je tijdens het aanbrengen van het purschuim en minstens 2 uur daarna niet in huis bent.
- Laat het bedrijf zorgen voor een sterke afzuiging van lucht uit de kruipruimte tijdens het aanbrengen van pur vloerisolatie.
- Zet ramen en deuren een uur lang wijd tegen over elkaar open. Ventileer daarna een paar dagen volop: zet de afzuiging op de hoogste stand en open luchtroosters of raampjes.
- Ga de woning niet binnen als je nog een scherpe of vieze geur ruikt.
Na het goed uitharden van pur komen er geen isocyanaten meer vrij.
Ga jij je huis isoleren?
Isoleren kan effect hebben op je gezondheid.
Gezondheidsklachten door PUR
Heb je gezondheidsklachten en denk je dat PUR-schuim de oorzaak is? Neem dan contact op met de GGD. De GGD kan beoordelen of je gezondheidsklachten door PUR kunnen komen.
Veelgestelde vragen over PUR
Ja, er bestaan ook andere isolatiematerialen. Meer informatie over de voor- en nadelen van verschillende isolatiematerialen vind je op Milieucentraal.
Tijdens het aanbrengen van PURschuim komen isocyanaten vrij. Daar kun je gezondheidsklachten van krijgen. Door je huis tijdelijk te verlaten zorg je ervoor dat je die stoffen niet inademt.
Na het goed uitharden van pur komen er geen isocyanaten meer vrij. Je kunt dan weer veilig in je woning zijn.
Ben je niet tevreden over de werkzaamheden? Klachten kun je het beste melden bij het bedrijf dat PURschuim heeft aangebracht. Je kunt je klacht ook melden bij de certificatieorganisaties SKG-IKOB en Insula Certificatie.
Pur ken je misschien ook als een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Bij het leegspuiten van een PUR-spuitbus komen maar heel weinig schadelijke stoffen vrij. Daarom zijn de gezondheidsrisico’s heel erg klein. Een spuitbus met PUR-schuim kun je dus rustig gebruiken. Lees wel altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.