PUR

Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Bij het gebruiken van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen, zoals isocyanaten.

Gezondheidsklachten door pur

Sommige mensen hebben last van gezondheidsklachten nadat er purschuim is aangebracht in hun woning. Bijvoorbeeld:

  • hoofdpijn
  • kortademigheid
  • huidirritatie
  • geïrriteerde slijmvliezen

Mensen met bestaande luchtwegaandoeningen of met een allergie voor isocyanaten kunnen eerder last krijgen van deze klachten.

Wat kun je zelf doen?

Wil je je vloer isoleren met PUR? Schakel dan een gecertificeerd bedrijf in. Op de websites van SKG-IKOB en Insula Certificatie staan lijsten met gecertificeerde bedrijven. Volg de onderstaande adviezen op:

  • Maak vooraf gaten en naden in de vloer dicht met bijvoorbeeld kit. Zo voorkom je dat schadelijke dampen het huis binnenkomen.
  • Zorg ervoor dat je tijdens het aanbrengen van het purschuim en minstens 2 uur daarna niet in huis bent.
  • Laat het bedrijf zorgen voor een sterke afzuiging van lucht uit de kruipruimte tijdens het aanbrengen van pur vloerisolatie.
  • Zet ramen en deuren een uur lang wijd tegen over elkaar open. Ventileer daarna een paar dagen volop: zet de afzuiging op de hoogste stand en open luchtroosters of raampjes.
  • Ga de woning niet binnen als je nog een scherpe of vieze geur ruikt.

Na het goed uitharden van pur komen er geen isocyanaten meer vrij.

Gezondheidsklachten door PUR

Heb je gezondheidsklachten en denk je dat PUR-schuim de oorzaak is? Neem dan contact op met de GGD. De GGD kan beoordelen of je gezondheidsklachten door PUR kunnen komen en brengt je in contact met gespecialiseerde artsen en andere deskundigen.

Veelgestelde vragen over PUR

Ja, er bestaan ook andere isolatiematerialen. Meer informatie over de voor- en nadelen van verschillende isolatiematerialen vind je op Milieucentraal.

Tijdens het aanbrengen van PURschuim komen isocyanaten vrij. Daar kun je gezondheidsklachten van krijgen. Door je huis tijdelijk te verlaten zorg je ervoor dat je die stoffen niet inademt.

Na het goed uitharden van pur komen er geen isocyanaten meer vrij. Je kunt dan weer veilig in je woning zijn.

 

Ben je niet tevreden over de werkzaamheden? Klachten kun je het beste melden bij het bedrijf dat PURschuim heeft aangebracht. Je kunt je klacht ook melden bij de certificatieorganisaties SKG-IKOB en Insula Certificatie.

Ook interessant

Microplastics
Plastic vergaat niet of nauwelijks, maar valt langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes: microplastics.
Informatie over microplastics
Plant wordt bespoten met gif
In bestrijdingsmiddelen zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen.
Informatie over bestrijdingsmiddelen