Groen in de buurt

De eerste stap naar een groene omgeving is natuurlijk het vergroenen van je eigen tuin of balkon. Maar ook in je straat of buurt kan er vaak nog best wat groen bij. Lees onze tips en ga (samen met je buurtgenoten) aan de slag.

Maak een groene gevel of een geveltuintje

Een groene gevel is een verticale tuin, met klimplanten die tegen de gevel of tegen een raamwerk groeien. Een geveltuintje is een kleine tuin tegen de gevel van een woning, vaak gelijk aan de straat of de stoep. Een groene gevel of een geveltuintje:

 • biedt ruimte voor dieren en insecten, zoals bijen en vlinders
 • werkt verkoelend in de zomer
 • en laat de straat er gewoon veel leuker uitzien

Tips voor het aanleggen van een groene gevel of een geveltuin:

 • Check voordat je begint bij je gemeente wat de regels zijn bij het aanleggen van een geveltuintje of groene gevel. Woon je in een huurwoning? Check dan ook met je verhuurder of die het met het geveltuintje eens is. Volg vervolgens het stappenplan groene gevel of het stappenplan geveltuin van Milieucentraal.
 • Bekijk in de Groene Subsidiewijzer of jouw gemeente subsidie beschikbaar stelt voor de aanleg van een geveltuintje of groene gevel.
 • Kies planten die geschikt zijn voor de hoeveelheid zon en de hoeveelheid vocht in de grond. Vaste planten die van nature in Nederland voorkomen, zijn een goede keuze. Kies zo veel mogelijk voor planten met een keurmerk, dan zijn ze duurzaam gekweekt en niet giftig voor bijen.
 • Je kunt tegelijk een geveltuintje en een groene gevel maken door klimplanten in je geveltuintje te planten. Bekijk de klimplantengids van de gemeente Amsterdam voor inspiratie.
 • Als je kiest voor zelfklimmende planten (zonder klimconstructie), dan is het belangrijk om het voegwerk van je woning van tevoren te controleren. Zelfklimmende planten grijpen zich namelijk vast aan de muur met zuignapjes of luchtwortels. Oude voegen kunnen daardoor beschadigen. Nieuwe voegen, waarin cement is gebruikt, lopen risico als de voeg op voorhand al beschadigd is.
  Om beschadiging aan de gevel geheel te voorkomen kun je ook kiezen voor planten die tegen een klimconstructie (van hout of staaldraad) opklimmen. Deze planten beschadigen de gevel niet, omdat ze zich niet vastgrijpen aan de muur.
 • Een groene gevel biedt ruimte voor dieren en insecten, maar bijvoorbeeld muizen zie je liever niet terug in je huis. Om plaagdieren te voorkomen kun je alle kieren ónder de 2 meter hoogte en smaller dan 7 mm dichtmaken met gaas. Is er in jullie buurt overlast van ratten? Dan kun je het beste wachten met het installeren van een groene gevel totdat de plaag is opgelost. Tegen bijvoorbeeld muggen kun je horren installeren op de ramen.

Pimp je boomperk of regel meer bomen en bloembakken in de straat

Een boomperk is een stukje groen rond een boom met bloemen en planten. Denk je dat er in jouw straat meer ruimte is voor boomperken of dat de boomperken mooier kunnen? Of denk je dat er in jouw straat ruimte is voor (meer) bomen of bloembakken? Vraag dan bij de gemeente na wat de mogelijkheden zijn. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met de wijkbeheerder.

Com

Start een buurt(moes)tuin

Een buurt(moes)tuin is leuk, gezellig en leerzaam voor jong en oud. Lees onze tips voor het maken van een buurt(moes)tuin:

 1. Doe het samen. In een groepje kun je taken verdelen. Als iemand verhuist of afhaakt kun je samen weer een nieuwe deelnemer zoeken. Vorm een werkgroepje dat de kar trekt.
 2. Heb je nog geen groepje? Praat dan met zoveel mogelijk mensen over je idee om de buurt groener te maken. Vraag ze mee te doen en vraag ook welke ideeën zij hebben. Hoe meer mensen meedenken, hoe groter het draagvlak. Voldoende draagvlak is een voorwaarde voor de gemeente om akkoord te gaan met uitvoering van een idee.
 3. Sommige gemeenten ondersteunen initiatieven van bewoners om de buurt groener te maken. Overleg met je gemeente of jullie (financiële) ondersteuning kunnen krijgen.
 4. Wil je een moestuin? Kijk dan of de plek die jullie op het oog hebben daarvoor geschikt is. De zon moet er meer dan 6 uur schijnen en je moet er toezicht kunnen houden. Met name op fabrieksterreinen en in oude stadswijken of dorpskernen, is er een kans dat de bodem vervuild is. Een bodemonderzoek kan dan nodig zijn. Laat de resultaten van een bodemonderzoek beoordelen door de GGD.
 5. Informeer wie de eigenaar is van de grond waar je aan de slag wil gaan. Vaak is dat de gemeente, maar ook een woningcorporatie of projectontwikkelaar kan de eigenaar zijn. Maak duidelijke afspraken en leg die vast in een overeenkomst. Benoem iemand van de groep tot aanspreekpunt voor de eigenaar.
 6. Maak onderling afspraken over het beheer van de tuin en leg die goed vast. Stel een tuincommissie in of richt een vereniging op.

Lees de uitgebreide informatie over het starten van een buurt(moes)tuin.

Ook interessant

Hoe groen is jouw tuin? Lees onze tips om je tuin (nog) meer te vergroenen!
Vergroen je tuin
Waarom is groen zo gezond?
Groen is gezond