Isoleren

Als je je huis gaat isoleren, zijn er tal van materialen waarmee je dat kunt (laten) doen. Met sommige isolatiematerialen moet je voorzichtig zijn, omdat ze gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Dit geldt vooral voor PUR en voor glas- en steenwol.

Isoleren met PUR

Ga je je vloer isoleren? Dan is de kans groot dat je PUR (poly-urethaan) tegenkomt als een van de mogelijke materialen. Tijdens en na het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen (isocyanaten) in je woning vrijkomen. Sommige mensen hebben last van gezondheidsklachten nadat er purschuim is aangebracht in hun woning. Wil je je vloer isoleren met PUR? Schakel dan altijd een gecertificeerd bedrijf in. Lees meer over PUR.

Glas en steenwol isolatie

Ga je isoleren, dan moet je meestal isolatiemateriaal zagen of breken om het op maat te maken. Bij het zagen of breken van glas- en steenwol komen kleine vezeltjes vrij. Die vezeltje kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Bij contact met je huid veroorzaken de vezels ernstige jeuk en roodheid. Daarnaast kunnen ze de slijmvliezen in je ogen, neus en luchtwegen irriteren. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen zijn gevoelig voor vezels. Chronische luchtwegklachten kunnen bij hen verergeren. Op de lange termijn kunnen de vezels longfibrose en mogelijk ook kanker veroorzaken.

Als je gaat isoleren met glas- en steenwol is het echt nodig om jezelf goed te beschermen:

  • Draag een lange broek en lange mouwen, handschoenen, een stofbril en een mondkapje (type FFP2).  Volg de instructies voor het juiste gebruik van maskers nauwkeurig. Een masker moet goed aansluiten om goed te beschermen (let op met baarden en snorren). Wegwerpmaskers zijn voor eenmalig gebruik. Gebruik iedere dag een nieuw masker.
  • Zit alle isolatie op z’n plek? Breng dan folie aan over het isolatiemateriaal. Dan komen er geen vezels meer in de lucht vrij. Dit folie zorgt er ook voor dat er geen vocht intrekt in je dakconstructie. Zo voorkom je schimmels en houtrot. 

Klachten door isolatiematerialen voorkomen

De meeste gezondheidsklachten zijn gemeld na het (laten) aanbrengen van PUR-vloerisolatie. Maar mensen melden soms ook klachten bij andere isolatiematerialen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, geurhinder en geïrriteerde luchtwegen of kortademigheid. Deze klachten kunnen ook komen door slechte ventilatie van de woning. Het is dus niet zeker dat ze door de isolatiematerialen komen. Ga je isoleren? Volg om klachten te voorkomen de volgende tips:

  • Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing en volg de veiligheidsvoorschriften op. 
  • Zorg tijdens het aanbrengen voor voldoende ventilatie. Zet ramen en deuren wijd open.
  • Draag een lange broek en lange mouwen, handschoenen, een stofbril en een mondkapje (type P2)
  • Is de klus klaar? Maak, als dat van toepassing is, de ruimte schoon. Verwijder het ergste stof met een veger en een natte doek.  Gebruik liever geen stofzuiger, die verspreidt stof juist meer door de ruimte. Maak de ruimte daarna verder schoon met water en zeep.
  • Blijf nadat je je huis hebt geïsoleerd goed ventileren.

Ventileren kost energie. Want de frisse lucht die binnenkomt, moet je weer opwarmen. Maar ventileren is heel belangrijk. Schone lucht is hard nodig voor je gezondheid. Daarom is ventileren niet zonde, maar juist heel belangrijk na isoleren. Ventileer je onvoldoende? Dan kun je daar gezondheidsklachten door krijgen. In een slecht geventileerd huis heb je ook meer kans op schimmels.

Ga je je dak isoleren? Check op asbest!

Ga je je dak aan de binnenzijde isoleren? Sommige huizen hebben een dakbeschot van asbest. Check voordat je aan de slag gaat of dat bij jou het geval is.

Doe de asbestcheck

Kies voor voldoende ventilatiemogelijkheden

In oude woningen gaat ventileren vaak vanzelf, via kieren en gaatjes. Als je gaat isoleren, maak je die kieren en gaatjes dicht. Het ventileren gaat dan niet meer vanzelf en je huis kan vochtig worden. Je moet dus zelf nog actiever gaan ventileren. Dat gaat makkelijker als je de juiste raampjes en roosters hebt. Het is belangrijk dat je daarover nadenkt vóór je van alles dicht maakt. Met deze tips zorg je dat je genoeg kunt ventileren:

Zorg dat in de keuken, wc en badkamer lucht weg kan. Dat doe je met een mechanische afzuiging.

Als je zorgt dat lucht weg kan, moet er net zo veel lucht je huis weer in kunnen. Die lucht moet via roosters, ramen en klepraampjes in de slaapkamers en de woonkamer naar binnen komen. Overdag zet je vooral de raampjes in de woonkamer open, en ’s nachts die in de slaapkamer.

Let op: in elke ruimte moeten roosters en (kleine) klepraampjes zitten! Die kun je makkelijker en veiliger open laten dan grote ramen.

Plaats bij voorkeur zelfregelende roosters. Je ventileert daardoor niet te veel, maar ook niet te weinig. Plaats roosters minstens 1 meter 80 boven de vloer. Plaats ze liever niet vlakbij je luie stoel of de bank. Zo voorkom je dat je last krijgt van tocht.

Daarnaast moeten in elke ruimte ook ramen of buitendeuren zijn die helemaal open kunnen. Die kun je gebruiken als je het wilt laten doorwaaien.

Het is goed om bij het isoleren kieren en naden in de buitenmuren dicht te maken. Maar laat kieren onder de deuren in huis zitten. Die zijn nodig voor een goede luchtstroom tussen kamers.

Zelfregelende roosters reageren op de wind. Als de wind erop staat, gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind gaan ze meer open. Daardoor heb je minder snel last van tocht als er veel wind is. En bij weinig wind laten ze toch genoeg lucht door. Veel zelfregelende roosters leiden de luchtstroom ook nog eens naar boven: dat maakt het helemaal prettiger in huis.

Er komt heel wat kijken bij een prettige en goede ventilatie in huis. Een goed isolatiebedrijf kan hierover meedenken.

Vraaggestuurde ventilatie

Heb je een mechanisch ventilatiesysteem met een centrale unit? Dan kun je dat vraaggestuurd laten maken. Je ventileert daarmee alleen als het nodig is en dat bespaart energie. In de woonkamer en slaapkamers komen sensoren die regelen dat het systeem meer of minder verse lucht aanvoert. Zijn er veel mensen in huis, of ben je aan het douchen of koken? Dan wordt er meer verse lucht aangevoerd.

Een aandachtspunt is dat je met dit systeem alleen ventileert als er (meerdere) mensen in huis zijn. Maar ook als er niemand in huis is vervuilt de lucht. Er komen bijvoorbeeld vluchtige stoffen uit de meubels en er komt radon uit de muren en uit de vloer. Vraag daarom de installateur om een basisventilatie in te stellen die altijd doorgaat, ook als er niemand thuis is.

Voorkom schimmelproblemen na het isoleren van je woning

Om schimmels te voorkomen is het belangrijk om alle buitenmuren in een ruimte tegelijkertijd te isoleren. En om ervoor te zorgen dat er geen koudebruggen ontstaan. Koudebruggen zijn plekken waar de isolatie wat minder goed is. Daardoor is een stukje van de muur kouder dan de rest van de muur. Het vocht dat in de lucht in huis zit, slaat neer op zo’n kouder plekje. Daardoor ontstaan makkelijk schimmelplekken. Ook als je een hele ruimte of een hele muur niet isoleert, kunnen daar makkelijker schimmels ontstaan. Tips om je huis goed te isoleren, vind je op verbeterjehuis.nl.

Hitte in huis na isolatie

In de winter wil je de warmte binnenhouden, maar in de zomer wil je hem juist buitensluiten. Een geïsoleerd huis koelt minder makkelijk af. In een warme zomer kan het daardoor flink warm worden in huis. Met deze maatregelen hou je je huis ook na het isoleren koel:

  • Zorg voor goede zonwering. Zonwering aan de buitenkant van het raam werkt veel beter dan aan de binnenzijde.
  • In warme zomers moet je ‘s nachts goed kunnen luchten. Dan koelt je huis lekker af. Maar dat moet natuurlijk wel inbraakveilig zijn. Zorg dat je een aantal klepraampjes aan de koele kant van het huis ’s nachts open kunt laten staan. En dat je in de tegenoverliggende gevel ook een raam open kunt zetten, zodat het lekker doorwaait.

Meer tips om je huis koel te houden in de zomer.

Geluidoverlast

Als je je huis isoleert dan dringt er minder geluid van buiten naar binnen. Het wordt dus stiller in huis. Maar daardoor hoor je soms meer geluid van je buren.  Geluidhinder geeft stress en kan er voor zorgen dat je minder goed slaapt. Wil je dat voorkomen? Isoleer dan niet alleen de buitenmuren, maar ook de tussenmuren en de vloer.

Koop je een warmtepomp?

Een warmtepomp is goed voor het milieu en verlaagt je energierekening. Maar een warmtepomp kan veel geluid maken en voor jezelf én je buren overlast veroorzaken.

Bekijk onze tips tegen geluidhinder

Veelgestelde vragen over isoleren

Natuurlijk gaat door de luchtroosters een deel van de warmte verloren. Maar je bespaart méér dan je door de luchtroosters verliest. Bovendien is het niet zonde om wat warmte kwijt te raken door luchtroosters, want goede ventilatie is erg belangrijk voor je gezondheid.

Woon je in een huurhuis? Dan kun je, eventueel samen met andere huurders, een plan voor isolatie opstellen. Je kunt hiervoor gratis hulp vragen van de Woonbond. Dit isolatieplan kun je daarna bespreken met de verhuurder.

Het is natuurlijk het beste om in gesprek te gaan met de verhuurder en hem te overtuigen van de voordelen van isolatie (kostenbesparing). Lukt dat niet? Dan kun je je verhuurder in veel gevallen via de rechter dwingen om je huis te isoleren. Misschien moet je dan een tussentijdse huurverhoging betalen. De huurverhoging moet in redelijke verhouding staan tot de kosten die de verhuurder maakt. Wil je meer weten? Het juridisch loket kan je adviseren over jouw situatie. Of kijk op de site van je eigen GGD voor advies in jouw woonplaats.

Ook interessant

Als er nog asbest in je huis zit, is dat niet altijd een probleem. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar het zit.
Informatie over asbest
Een haardvuurtje is gezellig, maar helaas is zo’n vuurtje slecht voor de luchtkwaliteit. En niet zo’n beetje ook.
Informatie over houtrook