Voorkom geluidhinder door je warmtepomp

Een warmtepomp is goed voor het milieu en verlaagt je energierekening. Steeds meer mensen nemen daarom een (hybride) warmtepomp. Maar warmtepompen maken best wel geluid. Vooral de lage tonen van de buitenunit kunnen je nachtrust, en die van je buren, verpesten.

Sinds 2021 geldt dat een warmtepomp maximaal 40 dB mag veroorzaken, gemeten op de tuingrens met je buren. De Nederlandse Stichting Geluidshinder vindt dat nog te hoog en adviseert maximaal 30 dB. Lees meer over het geluidsniveau van warmtepompen op de website van de Nederlandse Stichting Geluidhinder.

warmtepomp en airconditioning kunnen soms best veel lawaai maken
Heating And Air Conditioning Residential Unit

Tips om hinder te voorkomen

Een warmtepomp is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Maar hoe zorg je ervoor dat je straks geen hinder en boze buren hebt? Een paar tips op een rij.

Niet elke warmtepomp maakt even veel geluid. Op de website van de consumentenbond vind je een overzicht van de geluidsniveaus van verschillende exemplaren. Kies een stille pomp en let erop dat hij ook een zogenaamde ‘stille modus’ heeft. Je kunt hem dan ’s nachts op de lagere, zachte stand zetten.

Installeer de pomp op de plek waar jij én je buren er zo min mogelijk last van hebben. Milieu Centraal en Eigen Huis geven voorbeelden van geschikte en minder geschikte plekken.

  • Laat de warmtepomp door een erkende vakman installeren.
  • Let erop dat hij de pomp op zware bouwdelen en trillingsdempers monteert en laat hem goed inregelen.
  • Gebruik een geluiddempende kast om de pomp. De Consumentenbond deed daar onderzoek naar en sommige omkastingen verminderen het geluid met wel 9 dB. Bekijk het onderzoek naar geluiddempers van de Consumentenbond.

Betrek je buren bij je plannen. Overleg bijvoorbeeld met ze over de meest geschikte locatie. En check in het begin regelmatig of je buren er last van hebben.

Wat kun je doen als je last hebt?

  • Ga in gesprek met de eigenaar van de warmtepomp. Misschien is hij zich van geen kwaad bewust.
  • Vertel dat er mogelijkheden zijn om het geluid te beperken. De plek van de pomp en de manier waarop hij is opgehangen bepalen sterk hoeveel last je ervan hebt. Soms helpt het al als je de pomp een kwartslag draait of beter vastmaakt.
  • Kom je er niet uit? Vraag dan buurtbemiddeling of de wijkagent om te bemiddelen.

Ook interessant

Je huis isoleren kan effect hebben op je gezondheid. De aandachtspunten op een rij.
Informatie over gezond isoleren
Bekijk wat je kunt doen als je houtrookoverlast hebt of als je overlast voor anderen wil voorkomen.
Houtrook