Hittetips voor op school of op het kinderdagverblijf
Jonge kinderen zijn kwetsbaar bij een hittegolf. Zij kunnen zichzelf nog niet goed beschermen tegen hitte. Op scholen en kinderdagverblijven kan de temperatuur hoog oplopen. Er zijn geen regels die zeggen hoe warm het mag zijn in een school of kinderdagverblijf. De wet zegt alleen dat de binnentemperatuur niet zo hoog mag zijn dat het slecht is voor de gezondheid. Is het erg warm? Doe dan het volgende:
- Kleed je kind luchtig.
- Smeer je kind goed in voor het op pad gaat.
- Geef extra drinken mee of vraag aan de school of het kinderdagverblijf hoe ze daar mee om gaan.
- Vraag aan de school of het kinderdagverblijf welke maatregelen zij nemen en of het bijvoorbeeld mogelijk is om een tropenrooster in te stellen.
Veel scholen en kinderdagverblijven hebben in een hitteprotocol beschreven welke maatregelen ze nemen als het erg warm is. In een hitteprotocol staat bijvoorbeeld:
- wanneer de school een tropenrooster instelt;
- of/wanneer kinderen extra pauzemomenten krijgen om te drinken;
- en wat de school of het kinderdagverblijf doet om het gebouw koel te houden (bijvoorbeeld de zonwering op tijd omlaag doen en ‘s nachts en ‘s ochtends goed ventileren).
Hoe verzorg je je baby bij warm weer?
Het lijfje van je baby kan nog niet zo goed zijn temperatuur regelen. Daarom heeft je baby in de zomer behoefte aan een koele plaats en extra water. Let goed op de temperatuur in de slaapkamer van je baby. Ook op dagen zonder zon kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Met deze tips houd je je baby koel:
Tip 1: Water bij warm weer
Bij warm weer heeft je baby extra vocht nodig. Je kunt je baby 5-10 cc extra water geven naast de flesvoeding. Geef je borstvoeding? Drink dan zelf een liter extra en leg je kind wat vaker aan. Wanneer je kind voldoende plasluiers heeft en levendig is krijgt het voldoende borstvoeding.
Tip 2: Eén laagje kleding
Trek je baby niet meer dan één laag kleertjes aan. Bijvoorbeeld alleen een hemdje of romper over zijn luier. Gebruik bij voorkeur kleertjes van katoen. Kunststof materialen nemen het zweet niet goed op. Heb je een plastic boxkleed? Leg daar dan een molton of badstof hoes op.
Tip 3: Zoek een koele plaats
Is er binnen geen koele plaats, dan kun je je baby ook buiten in de schaduw zetten. Een wit katoenen lakentje houdt de warmte tegen. Laat je baby niet in de tocht liggen of staan. Let op, ook in de schaduw kan je baby verbranden. Smeer hem dus altijd in met factor 50.
Tip 4: Niet in de zon
Het is beter om een baby jonger dan een jaar helemaal niet in de zon te zetten. Is je baby ouder dan een jaar? Dan mag het wel in de zon, maar goede bescherming is erg belangrijk. Als een kind verbrandt dan verdubbelt dat de kans dat hij later huidkanker krijgt. Laat je kindje een UV-werend shirtje en een hoedje dragen en smeer het in met factor 50. Meer tips om je kind te beschermen tegen de zon lees je op onze pagina over UV-straling.
Tip 5: Slapen
Doe om de matras een katoenen hoeslaken en gebruik een lakentje. ’s Nachts zijn een romper of hemdje en een dunne slaapzak voldoende.
Tip 6: Warmte verdrijven
Ga je wandelen? Zet de kap van de kinderwagen op zodat je kindje in de schaduw ligt. Let op: als je lang in de zon loopt of stilstaat kan het onder de kap erg warm worden. Je kunt in dat geval beter een parasolletje gebruiken. De warmte kan dan sneller weg.
Tip 7: Nooit alleen in de auto
Laat je baby nooit alleen achter in de auto! De temperatuur in de auto kan bij warm weer wel oplopen tot 70 graden.
Tip 8: Een lauw badje
Bij warm weer mag je baby wat vaker in een lauw bad om af te koelen.