Wandeltocht
Informatie voor deelnemers aan ééndaagse of meerdaagse wandeltochten.
Het lopen van een (meerdaagse) wandeltocht, zoals een vierdaagse, is een uitdaging, maar ook een fantastische ervaring. Een goede voorbereiding is belangrijk om de tocht succesvol en met plezier te lopen. Op deze pagina vind je tips om je goed voor te bereiden.
Begin op tijd
- Zorg voor een goede lichamelijke conditie. Begin niet ongetraind aan een evenement.
- Begin op tijd met trainen en train bij alle weersomstandigheden. Draag ook je rugzak regelmatig, zodat je weet hoe het voelt om met bepakking te lopen.
- Loop je wandelschoenen goed in en loop voor meerdaagse tochten ook een tweede paar in. Natte schoenen kunnen voor veel (blaren)leed zorgen. Als het regent, is het fijn om de volgende dag met droge schoenen te kunnen lopen.
- Kies de juiste uitrusting. Die is natuurlijk afhankelijk van de duur van de tocht, het terrein en de weersverwachting. Maar denk in ieder geval aan goede wandelsokken, een comfortabele rugzak, regenkleding en dunne, lichte (uv-werende) kleding in laagjes. Laat je verder informeren door een goede outdoorwinkel.
- Bekijk van tevoren de route. Kijk op de website van de organisatie naar de hoogtemeters en naar de ondergrond. Hoe ziet de route er verder uit? Waar zijn de drink- en verzorgingsposten of horecagelegenheden? Of kun je beter zelf eten en drinken meenemen?
- Heb je een (chronische) aandoening, zoals een longaandoening of een hart/vaatziekte? Of ben je zwanger? Overleg dan met je arts over je deelname aan een (meerdaagse) zware wandeltochtwedstrijd.

Voordat je op pad gaat
De grote dag is aangebroken! Nog wat laatste tips om de dag soepel te laten verlopen:
- Geef je jezelf groen licht? Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Check voordat je op pad gaat de weersverwachting en beoordeel of het voor jou verstandig is om van start te gaan. Lees onze weertips voor evenementen.
- Check ook de verwachte luchtkwaliteit. Sporten bij smog kan klachten veroorzaken, vooral bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Lees meer over sporten bij smog.
- Trek dezelfde wandelschoenen en kleding aan als waarmee je hebt getraind. Dit voorkomt blessures, blaren en schuurplekken onderweg. Draag bij voorkeur kleding met lange mouwen en pijpen. Dat beschermt tegen zonnebrand, klachten door eikenprocessierupsen en tekenbeten.
- Smeer blote armen of benen in met een insectenwerend middel zoals DEET of Icaridin (lees de aanwijzing op de verpakking) tegen teken. Gebruik je ook zonnebrandcrème? Smeer je dan eerst in met de zonnebrandcrème en een half uur later met DEET.
- Zorg dat je teennagels goed geknipt zijn en neem blarenpleisters mee. Neem ook een extra paar wandelsokken mee en wissel bij een lange tocht halverwege van sokken, dat verkleint de kans op blaren.
- Heb je tijdens de training irritatieplekken gehad waar je huid tegen huid of kleding schuurt? Smeer die dan in met vaseline. Bijvoorbeeld in je oksels, liezen of rond de tepels.
- Schrijf je naam en de gegevens van een contactpersoon in geval van nood op een (ID-inside) armbandje of schoentag. Is er iets wat artsen moeten weten als er iets gebeurt? Schrijft dit hier dan ook op.
Tijdens de tocht
- Drink en eet voldoende tijdens de tocht. Liever vaak kleine beetjes, dan veel in één keer. Drink onderweg geen koolzuurhoudende dranken en geen alcohol.
- Voorkom tekenbeten. Blijf op de paden. Loop niet door dichte struiken of hoog gras.
- Staan er bomen met eikenprocessierupsen langs de route? Je herkent bomen met eikenprocessierupsen aan de nesten of aan een rood/wit lint om de boom. Ga niet op de grond onder besmette bomen zitten en raak nesten niet aan.
- Luister naar je lichaam! Negeer pijn of benauwdheid niet. Pas je tempo aan of overweeg te stoppen. Overleg eventueel met aanwezige EHBO’ers. Hoe jammer ook, stoppen is beter dan een blessure of ernstige gezondheidsklachten.
Na afloop
- Controleer je hele lichaam op teken en haal deze er zo snel mogelijk uit met een tekenpincet.
- Heb je uitslag door eikenprocessierupsen? Lees wat je moet doen bij klachten.
- Geef je lichaam rust en drink en eet voldoende om op krachten te komen.
- Geniet van je prestatie! Ga je nog feesten na afloop? Lees dan ook onze tips voor een muziekfestival.
Veel succes en plezier!
Checklist: wat doe je aan en neem je mee?
- Dunne, lichte kleding in laagjes, afhankelijk van de weersomstandigheden
- Rugtas of heuptas
- Poncho of regenjas
- Voldoende eten en drinken
- Extra paar wandelsokken
- Extra paar wandelschoenen
- Zonnebril en pet of zonnehoed
- Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor
- Deet (tegen teken)
- Tekentang of tekenpincet
- Blarenpleisters en pleisters
- Vaseline
- Opgeladen telefoon en powerbank
- Contant geld en pinpas
- Armbandje of schoentag (ID-inside) met persoonsgegevens, gegevens van een contactpersoon in geval van nood en medische informatie
Ook interessant
Ga jij binnenkort naar een muziekfestival of concert?
Tips voor deelnemers aan een (cross)triathlon