Vieze lucht eruit, schone lucht erin
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Doe je de ramen dicht? Dan is de lucht in je huis na een half uur al weer vuil. En dat kan gezondheidsklachten veroorzaken.
Ventileren kost energie. Want de frisse lucht die binnenkomt, moet je weer opwarmen. Maar ventileren is heel belangrijk. Schone lucht is hard nodig voor je gezondheid. Daarom is ventileren niet zonde.
- Heb je roosters in je ramen? Zet die dan 24 uur per dag open. Heb je geen roosters? Zet dan in elke kamer een raampje op een kier.
- Zet elke dag een kwartier de ramen tegenover elkaar open. Dan waait het lekker door.
- Ga je wassen, klussen, koken of douchen? Zet dan de mechanische afzuiging op de hoogste stand.
- Zet 24 uur per dag de roosters of een raampje open
- Zet elke dag een kwartier de ramen wijd open
- Ga je wassen, klussen, koken of douchen? Zet de afzuiging op de hoogste stand
Bekijk hier een filmpje over ventileren. Het filmpje is ook beschikbaar in Tingrinya, Arabisch, Engels en Frans.
Kijk op de website van Milieucentraal voor meer informatie over:
Ga je je huis isoleren? Dan is het belangrijk om van te voren goed na te denken over de ventilatie in je huis. Meer informatie over de aandachtspunten bij isoleren vind je op de pagina over Isoleren.
Roosters schoonmaken
Roosters raken gemakkelijk verstopt door stof. Dan kan er geen lucht meer door en doen ze hun werk dus niet meer. Het is daarom belangrijk om ze af en toe schoon te maken. Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen, die kun je dan schoonmaken met een sopje.
Hoe zorg je voor genoeg frisse lucht in huis?
Je kunt niet helemaal voorkomen dat de lucht in je huis vervuild raakt. Dat gaat voor een deel vanzelf. Daarom is het zo belangrijk dat je goed ventileert. En je kunt er wel voor zorgen dat de lucht in je huis mínder snel vervuilt:
- Rook niet in huis.
- Ga je schoonmaken? Doe dat dan op een gezonde en milieuvriendelijke manier. Op de website van Milieucentraal vind je tips.
- Vervang regelmatig de stofzuigerzak en het filter van de stofzuiger.
- Heb je een houtkachel of open haard? Gebruik die liever niet. De rook blijft lang in huis hangen en levert bovendien een flinke bijdrage aan de luchtvervuiling in jouw wijk. Wil je toch stoken? Stook dan bewust. Hoe je dat doet lees je op onze pagina Houtkachels en open haarden. Ze altijd een raampje open als de haard aan is.
- Zet altijd de afzuigkap aan als je kookt. Zet ook altijd een raam open.
- Heb je nieuwe spullen gekocht, bijvoorbeeld een nieuwe kast? Of ben je aan het klussen? Ventileer je huis dan meer dan anders. Zet bijvoorbeeld een extra raam open.
- Ga je klussen met spaanplaat? Gebruik dan alleen spaanplaat met een keurmerk. Op spaanplaat met een keurmerk staat “KOMO” of “U-merk”. Als je ander spaanplaat gebruikt, komt er te veel spaanplaatgas vrij. Dat maakt de lucht in je huis vies. Ook uit spaanplaat met een keurmerk komt nog spaanplaatgas vrij. Gebruik je heel veel spaanplaat? Ventileer dan een paar weken meer dan anders.
Ventileren maakt de kans op overdracht van corona kleiner
Ventileren is altijd belangrijk. Maar het coronavirus maakt ventileren nog eens extra belangrijk. Als je goed ventileert maakt dat de kans dat het virus aan elkaar overdraagt kleiner. Zorg daarom dat in elke ruimte de hele dag een rooster open staat. Heb je geen roosters? Zet dan een klein raampje op een kier. Zet daarnaast elke dag een paar ramen of deuren even goed tegen elkaar open: het liefst een kwartier. Ben je met meer mensen in een ruimte? Zorg dan dat je altijd een raam open hebt staan.
Bekijk onderstaand filmpje om meer te weten te weten te komen over ventileren en luchten.