Het is koud buiten!
Het is behoorlijk koud in Nederland. Dat betekent lekker wandelen en spelen in de sneeuw of misschien straks wel het ijs op. Maar de kou brengt ook risico’s met zich mee. Hieronder lees je wat je kunt om jezelf te beschermen.
Hoe bescherm je jezelf tegen kou?
- Doe verschillende lagen kleding aan. Dat houdt de warmte beter vast dan één dikke laag.
- Waterdichte kleding houdt je beter warm. Draag waterdichte handschoenen en schoenen met een goede zool. Hiermee voorkom je dat je warmte kwijtraakt via je handen en voeten. Je kunt ook een regenbroek over je gewone broek aantrekken.
- Ga je de deur uit? Neem dan een opgeladen telefoon mee. Bij kou raken batterijen sneller leeg. Draag je telefoon dicht op je huid.
- Als het hard waait voelt het kouder aan. De kans op onderkoeling en bevriezing is dan groter. Dat geldt vooral voor je handen, neus en oren. Zorg dat je die goed warm houdt met handschoenen, een muts en een sjaal.
- Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dat houdt je energie op peil en je blijft beter warm.
- Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
- Strooi zout om uitglijden tegen te gaan.
- Houd de weersvoorspelling in de gaten. Vooral bij de overgang naar dooi kan het verraderlijk glad worden.
Toch door de kou overvallen? Lees op de website van het Rode kruis wat je moet doen bij onderkoeling of bevriezing.
Wat kun je voor een ander doen?
Let bij kou goed op de mensen om je heen en help als dat nodig is. Vooral oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte of handicap zijn kwetsbaar. Vraag daarom of je iets voor ze kunt doen. Strooi bijvoorbeeld zout of doe boodschappen zodat mensen zelf de deur niet uit hoeven gaan. Daarbij hou je natuurlijk wel rekening met de coronamaatregelen.
De houtkachel aan?
Als het koud is doen veel mensen de houtkachel of open haard aan. Houd rekening met je buren en stook bewust. Check voordat je de houtkachel aan doet altijd op de stookwijzer of het op dat moment kan.
Pas op voor koolmonoxide
Met dit weer houden veel mensen de ramen dicht en zetten ze de thermostaat wat hoger. Maar die omstandigheden vergroten de kans op koolmonoxidevergiftiging. Zet altijd roosters open of zet een raampje op een kier. En zorg dat je koolmonoxidemelders in huis hebt! Lees hier hoe je een koolmonoxidevergiftiging voorkomt.
Blijf ventileren!
Als je je ramen dicht houdt vanwege de kou vervuilt de lucht in je huis behoorlijk en adem je veel vieze lucht in. Je kunt daar gezondheidsklachten van krijgen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, benauwdheid en dufheid. Ventileren betekent: vieze lucht eruit, schone lucht erin. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Als je het raam dicht doet dan is de lucht in je huis na een half uur al weer vuil. Zorg dus dat er in elke ruimte de hele dag een rooster open staat. Heb je geen roosters? Zet dan een klein raampje op een kier. Zet daarnaast elke dag een paar ramen of deuren even goed tegen elkaar open: het liefst een kwartier.
- Lees meer informatie over de noodzaak van ventileren
- Bekijk het nieuwsbericht over gezond isoleren.
- Buiten spelen in de sneeuw of modder? Lees meer gezond buiten spelen in het nieuwsbericht ‘lekker vies worden mag’