Welke klachten krijg je van koolmonoxide?
Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas. Het gevaarlijke aan koolmonoxide is dat je het niet ruikt of proeft. Je kunt het dus niet herkennen. Maar als je het inademt kun je bewusteloos raken en overlijden. Als je koolmonoxide inademt kun je de volgende klachten krijgen:
- je krijgt hoofdpijn
- je wordt misselijk en je kunt ook gaan overgeven
- je wordt moe en soms raak je in de war
Adem je veel koolmonoxide in? Dan kun je bewusteloos raken en in coma raken of overlijden.
Wat moet je doen bij koolmonoxidevergiftiging?
Heb je klachten die lijken op klachten van koolmonoxidevergiftiging? Of gaat je CO-melder af? Doe dan het volgende:
- Waarschuw je huisgenoten
- Ga zo snel mogelijk naar buiten
- Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op
- Laat iedereen naar buiten gaan en ga zelf ook naar buiten
- Bel 112
Wat is een chronische koolmonoxidevergiftiging?
Koolmonoxide komt een paar keer per jaar in het nieuws, als er een slachtoffer is gevallen door koolmonoxidevergiftiging. Wat veel mensen niet weten is dat je ook klachten kunt krijgen als je lange tijd een klein beetje koolmonoxide inademt. Je kunt daardoor een chronische koolmonoxidevergiftiging krijgen.
Een chronische koolmonoxidevergiftiging is lastig te herkennen. Koolmonoxidemelders slaan pas bij een hogere concentratie alarm. Ook voor huisartsen zijn de klachten lastig te herkennen. De klachten kunnen namelijk bij iedereen anders zijn. De één heeft vooral hoofdpijn en is misselijk, terwijl de ander vooral somber, vergeetachtig of moe is. De klachten kunnen bij iemand ook de ene dag erger zijn dan de andere dag.
Hebben je al langere tijd vage klachten? Dan kan het goed zijn om dit met je huisarts te bespreken. De kans op een koolmonoxidevergiftiging is groter als:
- je één of meer verbrandingstoestellen in huis hebt. Die toestellen moeten dan wel regelmatig aanstaan. In de winter is dat vaker zo dan in de zomer.
- je klachten minder worden of verdwijnen als je buiten bent.
- je huisgenoten of huisdieren ook klachten hebben.
Op de pagina risico’s voorkomen lees je hoe je de kans op een chronische koolmonoxidevergiftiging verkleint.
Koolmonoxide door houtpellets
Houtpellets zijn brokjes van geperst hout. Ze worden gebruikt als brandstof. Je kunt ze stoken in een houtkachel of in een speciale pelletkachel. Als mensen veel pellets gebruiken, slaan ze de pellets vaak in een aparte ruimte op. In die ruimte kan koolmonoxide ontstaan. Dat komt door een chemische reactie in de pellets.
Heb jij een ruimte in je huis waar je pellets opslaat? Zorg dat er in die ruimte altijd een raampje of rooster naar buiten open staat. En hang een goede koolmonoxidemelder in de ruimte én in de kamer er naast. Meer informatie hierover vind je op de website van de brandweer.