Hout stoken? Liever niet!
Het is het beste om geen hout te stoken; het veroorzaakt luchtvervuiling en is het is slecht voor je eigen gezondheid en die van je buurtgenoten. Wil je toch af en toe toch een vuurtje aan? Doe dat zo min mogelijk en alleen op speciale momenten, bijvoorbeeld op een verjaardag. Laat de houtkachel of open haard sowieso uit bij windstil of mistig weer, de rook blijft dan tussen de huizen hangen. Op stookwijzer zie je wanneer je beter niet kunt stoken. Let ook op het stookalert. Het RIVM geeft een stookalert af bij ongunstig weer of een slechte luchtkwaliteit.
Als je stookt, stook dan bewust
Een houtvuurtje veroorzaakt altijd veel luchtvervuiling, maar op de juiste manier stoken maakt wel verschil. Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt af van:
- de kachel
- het hout dat je gebruikt
- en de manier waarop je stookt
Met deze stooktips kun je de impact van je vuurtje verminderen.
Hout in plaats van gas?
Door de hoge gasprijs willen we allemaal graag gas besparen. Maar hout is geen gezonde of duurzame vervanger van gas. Een pelletkachel is zuiniger en schoner dan een houtkachel en wordt daarom veel gebruikt als ‘duurzaam’ alternatief voor een cv-ketel. Maar als je hem gebruikt als hoofdverwarming, stoot hij nog steeds veel luchtvervuiling uit. Wil je toch graag gas besparen? Kijk voor meer informatie op onze pagina over veilig en gezond besparen.
Wat kun je doen als je last hebt van houtrook?
Heb je last van houtrook van je buren of buurtgenoten? Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kunnen een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken.
In dit stappenplan lees je wat je kunt doen bij overlast.