Veilig en gezond gas besparen

We willen allemaal graag gas besparen. Maar het is niet de bedoeling dat dat ten koste gaat van je gezondheid. Op deze pagina zetten we vijf goede en minder goede ideeën voor je op een rij.

Simpel en effectief: door de thermostaat één of twee graden lager te zetten bespaar je veel gas. Ben je een koukleum? Trek een dikke trui en warme sokken aan en kruip als je op de bank zit lekker onder een dekentje.

Als je de verwarming lager zet, krijg je sneller schimmels in huis. Dat komt omdat bij een lage temperatuur het vocht in huis neerslaat op de muren en meubels. Voorkom schimmels door tegelijk:

De verwarming helemaal uitlaten zorgt zeker voor een lage gasrekening, maar het is een ramp voor je huis. Het wordt koud en vochtig en met een beetje pech heb je binnen de kortste keren schimmels in huis. Schimmels veroorzaken gezondheidsklachten en kunnen astma en andere luchtwegklachten erger maken.

In ruimtes waar je veel bent of waar het vochtig is, zoals de badkamer, de slaapkamer en de keuken, ontstaan makkelijk schimmels. Zorg dat je die ruimtes regelmatig goed verwarmd (tot minimaal 18 graden) en tegelijk blijft ventileren. Voelt het vochtig aan als je binnenkomt of zijn de materialen in de kamer een beetje vochtig? Of zie je toch schimmelplekken op muren, materialen of kitranden? Zorg er dan voor dat het minder vochtig wordt. Lees onze tips over schimmels voorkomen.

Tochtstrips bij de ramen en deuren zorgen ervoor dat er minder warmte kan ontsnappen via kieren. Zo zorg je dat je geen onnodige warmte verliest. Maar let op: zorg er wel voor dat je altijd blijft ventileren. Ventileren kost energie, want de frisse lucht die binnenkomt, moet je weer opwarmen. Maar ventileren is heel belangrijk, want schone lucht is hard nodig voor je gezondheid. Zet daarom altijd een rooster open of een raampje op een kier, in elke ruimte.

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Alleen af en toe een raam wijd open zetten, is niet genoeg. Het is wel goed om, naast het ventileren, af en toe ook te luchten: een kwartiertje de ramen en deuren lekker tegenover elkaar openzetten. Hierdoor krijg je schonere en drogere lucht binnen.

Tip: Met een slim rooster ventileer je niet meer en niet minder dan nodig en ventileer je dus zo zuinig mogelijk. Lees meer over gezond verduurzamen.

Hout, olie en kolen zijn geen gezonde of duurzame vervangers van gas. Kachels die branden op hout, olie of kolen veroorzaken luchtvervuiling en zijn slecht voor je eigen gezondheid en die van je buurtgenoten. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een longziekte kunnen last krijgen. Kachels zorgen bovendien voor een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. Een pelletkachel is zuiniger en schoner dan een houtkachel en wordt daarom veel gebruikt als ‘duurzaam’ alternatief voor een cv-ketel. Maar als je hem gebruikt als belangrijkste verwarming in huis, zorgt hij nog steeds voor veel luchtvervuiling.

Het is het beste om helemaal geen hout, olie of kolen te stoken. Wil je voor de sfeer toch af en toe je houtkachel of open haard aan? Bekijk onze stooktips.

Tip: Een elektrische warmtepomp is een duurzame en goedkope(re) manier om je hele huis te verwarmen. Maar je huis moet dan wel al redelijk goed geïsoleerd zijn, anders werkt het niet. Is dat niet op korte termijn mogelijk? Er zijn ook snelle manieren om gas te besparen, zoals een infraroodpaneel. Tips om je huis duurzaam en goedkoper te verwarmen vind je op milieucentraal.

Kaarsen en waxinelichtjes zijn prima voor de sfeer, maar niet als verwarming of als lichtbron. Je moet er zóveel aansteken om een beetje warmte te krijgen dat er veel schadelijke stoffen vrijkomen, waaronder fijnstof en koolmonoxide. Daarnaast zorgen al die kaarsjes natuurlijk ook voor een risico op brand.

Dat geldt extra voor zelfgemaakte bloempotkachels: omgekeerde terracotta bloempotten met daaronder een paar waxinelichtjes. Ze worden gebruikt als een soort doe-het-zelf verwarming, maar dat kan gevaarlijk zijn. De bloempot wordt erg warm en je kunt je er aan branden. Ook kan de bloempot door de hitte breken en daardoor brand veroorzaken. En ook  bloempotkachels zorgen voor veel schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide en fijnstof, in huis.

Koolmonoxide komt ook vrij als er kooltjes smeulen op de BBQ. Buiten is dat geen probleem, maar als je in huis de BBQ aansteekt dan levert dat gevaarlijke concentraties op. Helaas heeft dat geleid tot ongelukken met doden tot gevolg. Hetzelfde geldt voor een petroleumkachel. Een petroleumkachel heeft geen afvoer en dus komen alle afvalgassen in je kamer. Stook dus nooit een BBQ of petroleumkachel in huis.

Tip: Koolmonoxide kan vrijkomen uit elk verbrandingstoestel en je ruikt, ziet of proeft het niet. Hang daarom in elke ruimte met een verbrandingstoestel én in elke ruimte waar je veel bent een koolmonoxidemelder. Lees meer over koolmonoxide.

Ook interessant

Isoleren kan effect hebben op je gezondheid. De aandachtspunten op een rij.
Informatie over gezond isoleren
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren.
Informatie over ventileren