Houtwerk verven
Ga je je houtwerk een nieuw likje verf geven? Tijdens het schuren, afbranden of afbijten en tijdens het verven zelf, kun je in aanraking komen met schadelijke stoffen. Die stoffen zijn vooral schadelijk als je er dagelijks mee werkt. Maar sommige stoffen kunnen ook al gevaarlijk zijn voor de doe-het-zelver. Het is belangrijk om je hiertegen te beschermen. Dat geldt extra voor mensen met gevoelige luchtwegen, kinderen en zwangere vrouwen.
Verf afschuren
Ga je zagen, schuren, boren of stucen? Tijdens deze klussen komt veel stof vrij en daar kun je vervelende klachten van krijgen. Lees onze tips om te voorkomen dat je veel stof inademt.
In verf, en dus ook in schuurstof, zitten microplastics. Gebruik daarom altijd een schuurmachine met een stofopvangbak, ook als je buiten schuurt. Zo voorkom je dat er onnodig microplastics in het milieu komen.
Check op lood en chroom
In oude verflagen kan nog lood of chroom-6 zitten. Zorg voordat je aan de klus begint dat je weet waar je mee te maken hebt. Dan kun je maatregelen nemen om jezelf te bescherm
Risico’s van verf afbranden
Bij het afbranden van verf kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Oude verflagen bevatten vaak zware metalen, zoals lood, kwik en cadmium. En in geïmpregneerd hout kunnen dioxinen zitten. Als je de verf gaat afbranden, komen die stoffen in de lucht en kunnen ze gezondheidsklachten veroorzaken.
Tips bij het afbranden van verf
- Binnenhuis kun je beter geen verf afbranden, doe dat liever buiten. Kan dat niet en wil je toch afbranden? Zet dan de ramen en deuren wijd open.
- Zorg dat er geen andere mensen in de ruimte of in de buurt zijn tijdens de klus. Zeker geen kinderen en zwangere vrouwen.
- Draag een goed aansluitend dampmasker.
- Zorg dat kinderen niet in contact komen met verfresten. Ruim de verfresten direct op.
- Heb je toch gezondheidsklachten? Overleg dan met de huisarts.
Verf afbijten
Een afbijtmiddel of verfafbijt is een product om verf, lak of vernis van een materiaal te verwijderen. Nadat je het afbijtmiddel hebt aangebracht, lost de verflaag als het ware op. Daarna kun je hem vrij makkelijk met een krabber weghalen.
Pas op voor middelen met methyleenchloride
Voor het afbijten van verf werd vroeger methyleenchloride (dichloormethaan) gebruikt. Dit middel veroorzaakt bij contact met je huid lelijke brandwonden. Als je de damp inademt, kan dat ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.
In Europa is het gebruik van methyleenchloride in verfafbijtmiddelen voor consumenten nu verboden. Maar dat wil niet zeggen dat het nergens meer te krijgen is. Gebruik je toch een afbijtmiddel met methyleenchloride? Doe dat nooit in een afgesloten ruimte, zet altijd zoveel mogelijk ramen en deuren open. Gebruik ook nooit een afbijtmiddel met methyleenchloride in een ruimte met een heet oppervlak, zoals een vlam of ultraviolet licht.
Alle afbijtmiddelen kunnen klachten veroorzaken
De afbijtmiddelen die je nu in de winkel koopt bevatten geen of andere oplosmiddelen dan methyleenchloride. Ze zijn minder schadelijk dan methyleenchloride, maar ze kunnen nog wel gezondheidsklachten geven. Ze kunnen bijvoorbeeld huidklachten, oogklachten of luchtwegklachten veroorzaken.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat alle afbijtmiddelen agressieve middelen zijn en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ook nieuwe afbijtmiddelen met een milieukeurmerk of label.
Tips bij het afbijten van verf
- Gebruik bij voorkeur een afbijtmiddel op waterbasis, dus zonder oplosmiddelen. Gebruik geen afbijtmiddel met methyleenchloride. Het is verboden voor winkels om dit aan particulieren te verkopen.
- Klus zo veel mogelijk buiten. Kan dat niet? Zet dan ramen en deuren op tijdens de klus.
- Zorg dat het afbijtmiddel niet op je huid of in je ogen komt. Draag een lange broek en lange mouwen, dikke rubberen handschoenen en een veiligheidsbril.
- Zorg dat kinderen niet in contact komen met verfresten. Ruim de verfresten direct op. Draag ook hierbij dikke rubberhandschoenen. Breng de verfresten en lege blikken gratis naar het klein chemisch afval op de milieustraat.
- Heb je toch gezondheidsklachten? Overleg dan met je huisarts.
Verven
De meeste soorten verf en lijm geven tijdens het drogen oplosmiddelen af. Oplosmiddelen zijn vluchtige (makkelijk verdampende) stoffen waarin andere stoffen oplossen. Oplosmiddelen zitten niet alleen in verf, maar bijvoorbeeld ook in lijmen, kitten en schoonmaakmiddelen. Oplosmiddelen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals duizeligheid, misselijkheid en geïrriteerde luchtwegen. Vermijd verf met veel organische oplosmiddelen, zeker als je binnen moet werken.
Verf met water in plaats van organische oplosmiddelen is meestal minder schadelijk voor milieu en gezondheid. Maar verf op waterbasis of met weinig oplosmiddelen kan weer andere schadelijke stoffen bevatten, zoals conserveermiddelen. Blootstelling hieraan kan leiden tot huiduitslag of benauwdheid.
Tips bij verven
- Gebruik de juiste verf voor de juiste klus. Kijk voor tips voor het kiezen van verf op Milieucentraal.
- Lees voordat je begint goed de gebruiksaanwijzing.
- Gebruik liever een kwast of roller dan een spuit.
- Klus zo veel mogelijk buiten. Kan dat niet? Zet dan ramen en deuren op tijdens de klus. Ook als je verf met weinig oplosmiddelen gebruikt!
- Draag handschoenen en een veiligheidsbril.
- Ben je klaar? Blijf nog een tijd extra ventileren. Doe dat in ieder geval totdat je de verflucht niet meer ruikt als je binnenkomt.