Overlast van duiven en meeuwen
Veel mensen genieten van vogels in hun tuin en worden vrolijk van de vogelgeluiden in het voorjaar. Vogels zijn onmisbaar in de natuur. Ze verspreiden plantenzaden en eten insecten en muizen. Daarom zijn alle vogelsoorten beschermd en mogen we ze niet verjagen of doden. Maar sommige vogels geven overlast, vooral stadsduiven en aan de kust ook meeuwen. Het aanraken van vogels en vogelpoep kan gezondheidsrisico’s geven.
Duivenoverlast en gezondheidsrisico’s
Maakt een duif een nest op je balkon, in je tuin of op je dak? Dan kun je daar behoorlijk veel last van hebben. Een duif laat ongeveer veertien kilo mest per jaar achter. Ook door stank en door het voortdurend koeren kunnen duiven voor overlast zorgen.
Vooral duivenhouders kunnen ziek worden van duiven, omdat ze er veel mee in aanraking komen. Zij lopen kans op een infectieziekte of op allergische klachten. Duiven kunnen ook parasieten bij zich dragen.
Infectieziekten
Duiven kunnen bacteriën, virussen of schimmels bij zich dragen. Je kunt hiermee besmet raken als je véél in aanraking komt met duiven. Adem je ziekteverwekkers in? Dan kun je bijvoorbeeld de papegaaienziekte krijgen. Als je uitwerpselen van duiven binnenkrijgt via je mond, dan kun je last krijgen van je maag en je darmen. Het komt niet vaak voor dat duiven een infectieziekte overbrengen op mensen. De kans dat je in de stad een ziekte oploopt door stadsduiven is dan ook klein.
Allergie of overgevoeligheid
Opgedroogde poep, veren en huidschilfers kunnen in de lucht terechtkomen. Adem je ze in? Dan kunnen die deeltjes een allergie (overgevoeligheid) veroorzaken. Dat heet een duivenmelkerslong. Mensen die veel met duiven in aanraking komen, zoals duivenhouders, hebben meer kans op die ziekte. De aanleg van mensen om een overgevoeligheid te ontwikkelen, speelt daarbij ook een belangrijke rol. Heel soms komt een duivenmelkerslong voor bij mensen die zelf geen vogels houden, bijvoorbeeld als zij regelmatig plekken met duivenpoep schoonmaken.
Als je eenmaal overgevoelig bent, kun je bij ieder nieuw contact een reactie krijgen. Mensen met een duivenmelkerslong moeten daarom elk contact met duiven mijden.
Parasieten
Duiven kunnen verschillende parasieten bij zich dragen. Als een duif zijn nest verlaat, blijven de parasieten in het nest achter. Zij kunnen dan voor overlast zorgen. Duivenmijten kunnen bijvoorbeeld jeuk, roodheid en zwelling van de huid veroorzaken.
Meeuwenoverlast en gezondheidsrisico’s
Meeuwen veroorzaken veel overlast, vooral in de broedperiode van april tot september. Ze broeden op de daken en maken dan veel lawaai. Van geluidsoverlast kun je gezondheidsklachten krijgen. We weten dat vooral door de onderzoeken naar lawaai van verkeer. We weten niet of lawaai van vogels dezelfde gezondheidseffecten veroorzaakt. Meer over de effecten van verkeerslawaai lees je op onze pagina Geluid en gezondheid.
Meeuwen leren snel waar ze moeten zijn voor hun eten. Ze leven van het afval op straat en maken een troep door vuilniszakken open te scheuren. Dat kan weer ratten aantrekken. Ratten kunnen ziektes overdragen. Meer informatie daarover vind je op de pagina Ratten en gezondheid. Ook eten meeuwen van de restjes voedsel die op terrastafeltjes blijven staan. Soms zijn ze zo brutaal dat ze het eten uit je hand snaaien. Daar kun je erg van schrikken. Meeuwen kunnen ook agressief zijn als je in de buurt van hun broedplek komt.
Meeuwen kunnen net als duiven ziekten en parasieten verspreiden. Maar de kans dat je met meeuwen in aanraking komt is heel klein. Wel moet je voorzichtig zijn bij het opruimen van poep en oude nesten.
Meeuwen zijn beschermd. Je mag tijdens het broedseizoen geen nesten of eieren weghalen of meeuwen doden of verjagen. Dat maakt het lastig om iets aan de overlast te doen. De beste manier is ervoor te zorgen dat ze geen nest kunnen bouwen op je dak. Hoe je dat doet lees je op de pagina Overlast door duiven en meeuwen voorkomen.