Muizen

Muizen in huis zijn heel vervelend. Je hoort ze ’s nachts rondlopen boven plafonds en in spouwmuren. Ze knagen aan etensvoorraden, kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en maken je huis vuil met muizenpoep en urine.

Het is belangrijk om een muizenplaag te voorkomen. Zie of hoor je regelmatig muizen in je huis? Zorg dan dat je ze zo snel mogelijk bestrijdt. Een paar beestjes kunnen makkelijk een plaag worden. Ze planten zich namelijk heel snel voort.

Gezondheidsrisico’s door muizen

Muizen kunnen ziektes bij zich dragen en overbrengen op mensen:

 • Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen.
 • Ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen. Lees meer over de ziekte van Weil op onze pagina over ratten.
 • Ze kunnen infecties met het hantavirus veroorzaken. Muizen worden zelf niet ziek van dit virus, maar kunnen ze kunnen mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.

Hantavirus

De kans dat je ziek wordt door het hantavirus is heel klein. In Nederland komt een hantavirus voor dat meestal milde klachten veroorzaakt. Je krijgt twee tot drie weken na de besmetting de volgende, griepachtige klachten:

 • koorts
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • misselijkheid en buikpijn

Meestal gaan de klachten vanzelf weer over, maar soms is dat niet zo. Dan kun je problemen met de nieren en ernstige longklachten krijgen. Denk je dat je contact hebt gehad met besmette muizen, hun uitwerpselen of besmet huisstof? En blijf je klachten houden? Neem dan contact op met je huisarts.

Muizen kunnen voor overlast zorgen

Risico’s voorkomen

Je kunt voorkomen dat je ziek wordt van muizen door de volgende maatregelen te nemen:

 • Voorkom contact met muizen, muizennesten en muizenpoep. Bijvoorbeeld tijdens het opruimen van je zolder of schuur.
 • Ga je een muizennest opruimen?
  • Ventileer goed voordat je gaat schoonmaken. Zet de ramen een half uur tegenover elkaar open en blijf in die tijd zelf buiten of in een andere ruimte.
  • Draag handschoenen tijdens het schoonmaken. Of was je handen heel goed na het schoonmaken.
  • Zorg dan dat je geen stof maakt: gebruik geen stofzuiger of bezem! Maak het nest eerst nat voordat je het weghaalt. Maak daarna het oppervlak goed schoon en desinfecteer het met een 10% bleekmiddel-oplossing.
 • Zorg dat muizen niet bij je etensvoorraden kunnen komen. Gebruik opbergdozen van metaal of hard plastic, of glazen potjes met een goed sluitend deksel.

Muizenoverlast voorkomen

Maak je huis zo muisonvriendelijk mogelijk. Neem de volgende maatregelen:

 • Maak spleten en kieren dicht. Muizen kruipen door hele kleine gaatjes. Een gaatje van een halve centimeter breed is al genoeg. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Plaats voor ventilatie een rooster.
 • Repareer gaten in rioleringen en muren.
 • Plaats een vliegenhor in ramen en deuren die je openzet

 • Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg.
 • Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
 • Zorg ook dat prullenbakken goed afgesloten zijn.
 • Geef huisdieren ’s morgens te eten en geef ze niet te veel. Als de muizen dan ‘s avonds op zoek gaan naar voedsel is het meeste op.

Muizen bestrijden

Heb je muizen in huis? Dan moet je ze snel bestrijden. Anders heb je binnen de kortste keren een plaag. Gaat het nog om een paar? Zet dan muizenvallen zonder gif. Dat is de gezondste en veiligste manier om ze te bestrijden.

Je kunt kiezen voor dodelijke muizenvallen met klemmen. Maar je kunt muizen ook levend vangen. Met wat lekkers lok je de muis in een metalen kooitje. Ze vinden pindakaas, havermout en chocolade vaak het lekkerst. Controleer elke dag of er nog (niet-beschimmeld) lokaas in de doosjes zit. Vul ze met vers lokaas, totdat de muizen er niet meer van eten. Eenmaal binnen klapt de val dicht. Laat de muis vrij in de natuur, ver genoeg van je huis.

Zet altijd vallen op meerdere plekken. Plaats de vallen op de looppaden van de muizen. Denk bijvoorbeeld aan systeemplafonds, kabel goten en leidinggoten. Zet de vallen goed vast en voorkom dat kinderen of huisdieren er bij kunnen. Draag handschoenen als je de klemmen, muizen of muizenpoep aanraakt en opruimt.  Of was in ieder geval je handen heel goed. Anders kun je hier ziek van worden.

Is de plaag te groot? Bel een professionele bestrijder

Heb je last van een echte muizenplaag? En lukt het niet meer om de plaag met muizenvallen te bestrijden? Bel dan een professionele ongediertebestrijder. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn er speciaal voor en kunnen de muizen veilig bestrijden.

Als je de muizenplaag gaat bestrijden, neem dan ook maatregelen om te voorkomen dat nieuwe muizen je huis binnenkomen. Anders komt het probleem vaak snel weer terug.

Veelgestelde vragen over muizen

Soms kun je horen dat er muizen in huis zijn, vooral ’s avonds als ze actief zijn. Maar je kunt het ook zien aan muizenkeutels. De keutels lijken op hagelslag: ze zijn een halve centimeter groot, langwerpig en spits aan de uiteinden. Vaak zie je ook aangevreten verpakkingen van voedsel. Ook vind je soms op zolder knaagsporen aan zakken en dozen met opgeborgen spullen. Zo verzamelen muizen bouwmateriaal voor hun nesten.

Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van muizen of van ratten. Vind je spitse, losse keutels van kleiner dan een halve centimeter? Dan heb je last van muizen. De keutels van ratten zitten vaak in hoopjes aan elkaar geplakt en zijn groter, tot 2 centimeter lang. Op plekken waar ze veel lopen, laten ze een vettige laag achter die buiksmeer wordt genoemd.

Twijfel je of het om muizen of om ratten gaat? Neem dan contact op met het KAD. Het KAD kan je helpen om te bepalen om welk dier het gaat en geeft ook bestrijdingstips. Dat is belangrijk, want sommige dieren zijn lastig te bestrijden. Je hebt dan echt deskundig advies nodig. Het advies van het KAD kost geld, maar voor inwoners van deze gemeenten is het gratis.

Sommige muissoorten zijn een beschermde diersoort. Daarom is het goed om te weten welke muis er in je huis zit. De huismuis komt het vaakst voor in huis. Maar soms zie je muizen met een slurfvormige, spitse snuit. Dat zijn spitsmuizen. Ze lijken veel op muizen maar ze zijn het niet. De spitsmuis is een insecteneter en familie van de egel. De huisspitsmuis komt ook in huizen voor. Andere soorten muizen, bijvoorbeeld veldmuizen en bosmuizen, leven meestal buiten. In de herfst of winter verhuizen ze soms naar binnen.

Bos- en veldmuizen en de huisspitsmuis zijn beschermde diersoorten. Je mag ze alleen bestrijden ín je huis, en zonder gebruik van gif. Wil je weten wat voor muis er in je huis zit? Kijk dan hier. Kom je er nog niet uit? Het KAD kan je helpen met herkennen om wat voor soort muis het gaat en geeft ook bestrijdingstips. Daar zijn kosten aan verbonden, maar voor inwoners van deze gemeenten is het gratis.

Iedereen kan het hantavirus krijgen. De kans dat je besmet raakt, is wel erg klein. Sommige mensen hebben meer kans om ziek te worden:

 • mensen die in het bos werken;
 • boeren;
 • mensen die in of vlakbij een bos of weilanden wonen;
 • mensen die in een ruimte komen waar veel muizen of ratten zitten of hebben gezeten. Bijvoorbeeld oude huizen, schuren of vakantiehuisjes die een tijd niet gebruikt zijn.

Nee, er is geen vaccin tegen de typen van het hantavirus die in Europa voorkomen. De kans dat je het hantavirus in Nederland oploopt is erg klein. En met een paar simpele maatregelen kun je die kans nog verder verkleinen. Lees hier wat je kunt doen om te voorkomen dat je besmet raakt.

Er zijn verschillende soorten hantavirussen. Als je de ziekte hebt gehad, bouw je afweerstoffen op. Maar alleen voor het soort hantavirus waar je ziek door bent geworden. Je kunt dus vaker hantavirus krijgen.

De meeste mensen herstellen helemaal, maar het kan soms wel enkele weken duren. Er is geen speciaal medicijn tegen het hantavirus. Als de nieren niet meer goed werken, is soms opname in het ziekenhuis nodig.

Op een boerderij zijn mogelijk muizen en ratten. Bij situaties en activiteiten waarbij je in aanraking komt met knaagdieren of hun uitwerpselen kún je besmet worden met het hantavirus. Maar de kans dat je ziek wordt van het hantavirus is erg klein.
De kans op besmetting is het grootst als je besmette stofdeeltjes inademt. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar knaagdierenuitwerpselen lange tijd hebben kunnen drogen, zoals nesten, zolders of vakantiehuisjes die een tijd leeg hebben gestaan.  Als je deze plekken eerst goed lucht en nat schoonmaakt, verklein je de kans dat je besmet raakt met het hantavirus flink.

Ook interessant

Ratten leven van afval
Zie je regelmatig ratten rond je huis? Neem dan snel maatregelen, want ze planten zich razendsnel voort.
Informatie over ratten
Duiven
Duiven kunnen stankoverlast en geluidoverlast veroorzaken.
Informatie over duiven