Duiven

Maken duiven een nest op je balkon, in je tuin of op je dak? Dan kun je daar behoorlijk veel last van hebben. De stank van de nesten en de poep is vervelend en ook het voortdurende koeren kan heel irritant zijn.

Een duif laat zo’n veertien kilo mest per jaar achter
Een duif laat zo’n veertien kilo mest per jaar achter

Gezondheidsrisico’s door duiven

Sommige mensen willen duiven verjagen omdat ze denken dat ze ziek van deze vogels worden. De kans dat je ziek wordt van duiven is niet zo groot. Duivenhouders lopen wel risico, omdat zij veel met de duiven in aanraking komen. Duiven veroorzaken verschillende risico’s:

Duiven kunnen bacteriën, virussen of schimmels bij zich dragen. Je kunt hiermee besmet raken als je véél in aanraking komt met duiven. Je kunt dan bijvoorbeeld de papegaaienziekte krijgen. Als je poep van een duif binnenkrijgt via je mond, dan kun je last krijgen van je maag en je darmen.

Het komt niet vaak voor dat duiven een infectieziekte overbrengen op mensen. De kans dat je in de stad een ziekte oploopt door stadsduiven is dan ook klein.

Opgedroogde poep, veren en huidschilfers kunnen in de lucht terechtkomen. Adem je ze in? Dan kunnen die deeltjes een allergie (overgevoeligheid) veroorzaken. Dat heet een duivenmelkerslong. Mensen die veel met duiven in aanraking komen, zoals duivenhouders, hebben meer kans op die ziekte. Heel soms komt een duivenmelkerslong voor bij mensen die zelf geen vogels houden, bijvoorbeeld als zij regelmatig plekken met duivenpoep schoonmaken.

Als je eenmaal overgevoelig bent, kun je bij ieder contact een reactie krijgen. Mensen met een duivenmelkerslong moeten daarom elk contact met duiven mijden.

Duiven kunnen verschillende parasieten bij zich dragen. Als een duif zijn nest verlaat, blijven de parasieten in het nest achter. Zij kunnen dan voor overlast zorgen. Duivenmijten kunnen bijvoorbeeld jeuk, roodheid en zwelling van de huid veroorzaken.

Voorkom overlast door duiven

Voorkomen is beter dan genezen: als je voorkomt dat duiven en meeuwen bij jou in de buurt gaan nestelen, dan heb je er uiteindelijk ook geen overlast van. Met de volgende tips kun je duiven verjagen.

Bied afval op de juiste manier aan. Zet geen vuilniszakken naast de afvalcontainers. Gooi geen afval of etensresten op straat. Etensresten trekken namelijk ongedierte zoals duiven aan.

Duiven hebben geen extra voer nodig. Daarnaast trekt vogelvoer gemakkelijk ongedierte aan, zoals ratten en muizen. Hang je voer op voor andere vogels? Doe dat dan niet vaak. Hang vetbolletjes alleen op in de winter en strooi niet met brood.

Voorkom contact met de duif, duivenpoep en veren

Ga je een plek met duivenpoep of duivenveren schoonmaken? Draag een mondkapje en handschoenen, gebruik veel water en was na afloop goed je handen. Zo voorkom je dat je ziek wordt van duiven.

Voorkom dat duiven een nest maken of overnachten op je dak of balkon

  • Plaats pinnen of duivenprikkers op de rand van je balkon, zodat de vogels er niet kunnen uitrusten.
  • Plaats netten of span (metalen) draden om de vogels te weren van je balkon of dak.
  • Haal mogelijk nestmateriaal zoals takjes en mos weg van je dak. Doe dit op tijd en buiten het broedseizoen, dus tussen eind augustus en maart.

Heb je toch een nest? Dan mag je het weghalen zodra de jonkies zijn uitgevlogen. Draag handschoenen en een mondkapje om jezelf te beschermen. Let op: het weghalen van eieren of jonge vogels (dus ook duiven) is verboden.

Duiven op het dak van een huis

Overlast van ongedierte…

Overlast in de hele buurt

Als meer mensen in je omgeving last van duiven hebben, dan is het belangrijk dat alle bewoners maatregelen nemen. Vraag je verhuurder, woningcorporatie of gemeente om hulp. Zij kunnen ervoor zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen om de vogels weg te houden.

Professionele hulp

Heeft niets gewerkt? Schakel dan een ongediertebestrijder in. Zij kunnen professionele wering opzetten op het balkon, dak of de tuin. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn daar speciaal voor en kunnen duiven veilig bestrijden.

Veelgestelde vragen over duiven

De meeste mensen komen maar weinig met duiven in aanraking. Ook als ze overlast hebben van duiven. De kans om ziek te worden, is dan erg klein. Als je ernstige overlast hebt, kun je wel veel in aanraking komen met duiven. Het is daarom belangrijk ernstige overlast door duiven tegen te gaan.

Zie je één of meer suffe of slome duiven? Dan is de kans groot dat ze de vogelgriep hebben. Omdat ze erg verzwakt zijn, vluchten ze niet als je dichterbij komt. Kom niet in contact met de zieke duif. Meld zieke duiven bij de Dierenambulance.

Je mag een nest met eieren of kuikens niet verwijderen of beschadigen. Zijn de jongen uitgevlogen? Dan moet je het nest verwijderen, anders komen de oudervogels naar het nest terug voor een volgende leg. Draag daarbij handschoenen en een mondkapje om contact met ziekteverwekkers te voorkomen.

De gemeente Rotterdam doet een proef met duiventillen. Daar kunnen duiven veilig broeden en krijgen ze gezond voedsel. Ze gaan dan niet meer op zoek naar voedsel op straat. In bepaalde gebieden in het centrum van Rotterdam is het verboden om vogels te voeren.

Roofvogels kunnen niet goed jagen als er veel gebouwen of hoge gebouwen zijn. In de stad heeft het daarom geen zin om roofvogels te gebruiken.  Bovendien werkt het alleen tijdelijk. Zodra de valk weg is, komen de duiven weer terug.

Ook interessant

Zie je regelmatig ratten rond je huis? Neem dan snel maatregelen, want ze planten zich razendsnel voort.
Informatie over ratten
Je huis isoleren en verduurzamen kan effect hebben op je gezondheid. De aandachtspunten op een rij.
Informatie over gezond verduurzamen