Muizen in huis
Muizen in je huis zijn heel vervelend. Je hoort ze ’s nachts rondscharrelen boven plafonds en in spouwmuren. Ze knagen aan etensvoorraden, kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en maken je huis vuil met muizenpoep en urine.
Het is belangrijk om een muizenplaag te voorkomen. Zie of hoor je regelmatig muizen in je huis? Zorg dan dat je ze zo snel mogelijk bestrijdt. Een paar beestjes kunnen makkelijk een plaag worden. Ze planten zich namelijk heel snel voort.
Gezondheidsrisico’s van muizen
Muizen zijn dragers van ziektekiemen. Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Risico’s voorkomen
Je kunt voorkomen dat je ziek wordt van muizen door de volgende maatregelen te nemen:
- Voorkom dat er muizen in je huis komen. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
- Vermijd contact met muizen, muizennesten en muizenpoep. Bijvoorbeeld tijdens het opruimen van je zolder of schuur.
- Ga je een muizennest opruimen?
- Ventileer goed voordat je gaat schoonmaken. Zet de ramen een half uur tegenover elkaar open en blijf in die tijd zelf buiten of in een andere ruimte.
- Draag handschoenen tijdens het schoonmaken. Of was je handen heel goed na het schoonmaken.
- Zorg dan dat je geen stof maakt: gebruik geen stofzuiger of bezem! Maak het nest eerst nat voordat je het weghaalt. Maak daarna het oppervlak goed schoon en desinfecteer het met een 10% bleekmiddel-oplossing.
- Zorg dat muizen niet bij je etensvoorraden kunnen komen. Gebruik opbergdozen van metaal of hard plastic, of glazen potjes met een goed sluitend deksel.
Wat moet je doen als je klachten hebt?
De kans dat je ziek wordt door het hantavirus is heel klein. In Nederland komt een hantavirus voor dat meestal milde klachten veroorzaakt. Meestal krijg je twee tot drie weken na de besmetting de volgende, griepachtige klachten:
- koorts
- hoofdpijn
- spierpijn
- misselijkheid en buikpijn
Meestal gaan de klachten vanzelf weer over, maar soms is dat niet zo. Dan kunnen problemen met de nieren en ernstige longklachten optreden.
Denk je dat je contact hebt gehad met besmette muizen, hun uitwerpselen of besmet huisstof? En blijf je klachten houden? Neem dan contact op met je huisarts.
Wil je voorkomen dat je last krijgt van muizen? Of wil je weten hoe je er weer van af komt? Kijk dan op de pagina Muizen bestrijden.