Elektromagnetische velden van hoogspanningslijnen en trafohuisjes
We kunnen niet meer zonder elektriciteit in huis. Die elektriciteit komt door hoogspanningslijnen en ondergrondse kabels naar ons toe. Transformatorhuisjes zetten elektriciteit met middenspanning (meestal 10.000 volt) om in laagspanning (230 volt). Dat is de spanning op de stopcontacten in huis. Hoogspanningslijnen, ondergrondse kabels en transformatorhuisjes veroorzaken een elektromagnetisch veld.
Elk elektromagnetisch veld heeft twee belangrijke kenmerken:
- De sterkte van het veld.
Hoe meer stroom ergens doorheen gaat, hoe sterker het elektromagnetisch veld. De sterkte van een elektromagnetisch veld drukken we uit in tesla of microtesla. De sterkte neemt snel af als de afstand toeneemt. De elektromagnetische velden zijn dus het sterkst direct onder de draden van hoogspanningslijnen. Of direct naast een trafohuisje.
- En de frequentie van het veld.
De frequentie drukken we uit in hertz (Hz). Velden rond hoogspanningslijnen, ondergrondse kabels en trafohuisjes hebben een frequentie van 50 hertz. Dat is heel laag. Daarom noemen we ze ook wel extreem laagfrequente velden, of afgekort: ELF-velden.
Een mobieltje heeft bijvoorbeeld ook een elektromagnetische veld. Maar dan met een heel andere frequentie. Wil je meer weten over de verschillende soorten velden? Lees dan onze pagina over het elektromagnetisch spectrum.
Wat zijn de risico’s van ELF-velden?
ELF-velden kunnen gezondheidseffecten veroorzaken. Die effecten hangen af van de sterkte van het veld en van hoe lang je in zo’n veld verblijft.
Lichtflitsen en tintelingen
Als je korte tijd in een ELF-veld bent dan kan dat alleen gezondheidseffecten hebben als het veld heel sterk is. Er kunnen dan elektrische stroompjes in je lichaam ontstaan. Daardoor kun je bijvoorbeeld lichtflitsen zien of tintelingen voelen. Normen beschermen ons tegen deze directe effecten. De norm is 100 microtesla. In de woonomgeving liggen de veldsterktes overal ruim onder deze norm. Ook recht onder een hoogspanningslijn of direct naast een trafohuisje.
Leukemie en hersentumoren bij kinderen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen tot 15 jaar die vlakbij een hoogspanningslijn wonen ongeveer twee keer meer kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat geldt alleen voor kinderen die wonen in een ELF-veld dat sterker is dan 0,4 microtesla. Het is niet bekend hóe ELF-velden leukemie bij kinderen kunnen veroorzaken. Het is dan ook nog niet helemaal zeker dat deze velden echt de oorzaak zijn. Er kunnen andere, nog onbekende oorzaken zijn.
Als we ervan uitgaan dat de ELF-velden inderdaad de oorzaak zijn, dan krijgt in Nederland één kind per twee jaar hierdoor leukemie. In totaal krijgen in Nederland in een periode van twee jaar ongeveer 270 kinderen leukemie. De kans dat een kind leukemie krijgt is dus erg klein, óók in de buurt van een hoogspanningslijn.
Daarnaast hebben kinderen die in een veld wonen van meer dan 0.4 microTesla een grotere kans op een hersentumor. De kans op een hersentumor is bij kinderen die dichtbij een hoogspanningslijn wonen bijna anderhalf keer zo groot. Ook hiervoor geldt dat het niet zeker is dat de ELF-velden echt de oorzaak zijn. De onzekerheid daarover is bij hersentumoren groter dan bij leukemie.
Elektrogevoeligheid
Mensen die zichzelf elektrogevoelig noemen wijzen elektromagnetische velden aan als de oorzaak van hun klachten. Die klachten bestaan uit bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Maar onderzoeken hebben tot nu toe niet aangetoond dat de klachten inderdaad door elektromagnetische velden komen. Waar de klachten dan wél door komen weten we niet. De Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD-en houden de resultaten van nieuwe onderzoeken goed in de gaten.
Maak je je zorgen over elektromagnetische velden in of om je huis? Op de pagina Wat kun je zelf doen lees je hoe je je blootstelling of die van je kind kunt beperken.