Zendmasten en 5G

Bijna iedereen in Nederland heeft een mobiele telefoon en gebruikt internet. Die apparaten versturen informatie via elektromagnetische golven. Je hoort mensen vaak praten over radiogolven of straling. Dat is hetzelfde als elektromagnetische golven.

We zijn steeds meer gebruik gaan maken van elektromagnetische golven. Veel mensen vragen zich af of dat eigenlijk wel zo gezond is. Op deze pagina lees je wat we weten over de gezondheidsrisico’s van zendmasten en mobiele telefoons.

Gezondheidsrisico’s van zendmasten en mobiele telefoons

Als je op een plek bent met heel veel straling, dan zou je lichaam daardoor kunnen opwarmen. Een beetje zoals in de magnetron. In Nederland is nergens zo veel straling dat dat kan gebeuren.

Heb je meer kans op een hersentumor als je veel mobiel belt? Naar die vraag is al veel onderzoek gedaan. Maar we weten het nog steeds niet. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat de zendsignalen van mobieltjes ‘mogelijk kankerverwekkend’ zijn. Dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat mobieltjes kanker kunnen veroorzaken. Maar er is nog geen bewijs dat dat ook gebeurt. Er zijn in ieder geval niet méér mensen die een hersentumor krijgen, sinds we mobieltjes zijn gaan gebruiken.

Kun je gezondheidsklachten krijgen als je dichtbij een zendmast woont? Het is lastig om dat goed te onderzoeken. Omdat de zendmasten er nog niet zo lang staan, en omdat de techniek elke keer verandert. Maar we denken dat de kans heel klein is dat mensen ziek kunnen worden van zendmasten. In de eerste plaats geven de zendmasten heel weinig straling. En in de tweede plaats is er wél veel onderzoek gedaan naar antennes voor radio en tv. Uit dat onderzoek blijkt dat deze antennes niet gevaarlijk zijn. Ook niet als je er jarenlang naast woont.

Sommige mensen hebben klachten als ze in de buurt komen van mobiele telefoons of zendmasten. Dat noemen we elektrogevoeligheid of elektrosensitiviteit. De klachten die mensen noemen zijn bijvoorbeeld:

  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • pijn in hun gewrichten
  • hartritmestoornissen
  • huidproblemen
  • moeheid
  • problemen met concentreren

Mensen met elektrogevoeligheid zeggen dat elektromagnetische velden de oorzaak van hun klachten zijn. Maar onderzoeken hebben nog niet bewezen dat de klachten inderdaad door elektromagnetische velden komen. Waar de klachten dan wél door komen, weten we ook niet. De Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD-en houden de resultaten van nieuwe onderzoeken goed in de gaten.

De komst van 5G

5G is een nieuwe techniek voor mobiel internet. De G staat voor generatie: 5G is na het 4G- netwerk de volgende generatie van het mobiele netwerk. 5G is een stuk sneller dan 4G. Daarnaast verbetert 5G de dekking op drukke plaatsen. De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn eigenlijk hetzelfde als die van 4G-antennes. De vraag is vooral of er door 5G méér elektromagnetische velden komen. Neemt onze blootstelling toe? En kan dat dan kwaad?

Sommige wetenschappers denken dat onze blootstelling toeneemt door de komst van 5G. Zij denken dat omdat we steeds meer gebruik gaan maken van mobiel internet. Andere wetenschappers verwachten dat onze blootstelling door 5G juist afneemt. Zij denken dat omdat 5G veel efficiënter werkt. In ieder geval moet de sterkte van alle elektromagnetische velden samen onder de blootstellingsgrens blijven. Deze grens bepaalt hoe sterk het elektromagnetische veld mag zijn op plekken waar mensen komen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft onder die grens geen gezondheidseffecten gevonden. In Nederland is de sterkte van het elektromagnetische veld overal onder de grens. En dat blijft dus ook zo als er 5G is.

Kijk voor meer informatie over 5G op het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

Klachten door mobiele telefoons of zendmasten beperken

Krijg je gezondheidsklachten in de buurt van zendmasten of mobiele telefoons? Er is geen bewijs dat dat echt door de straling komt. Maar ondertussen heb jij wel klachten.

Omgaan met je klachten

Je kunt er niet voor zorgen dat je helemaal geen straling meer krijgt, want die is bijna overal in je omgeving. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk om te gaan met je klachten. Je kunt hiervoor hulp krijgen bij een OLK-poli.

OLK staat voor Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. OLK-poli’s helpen mensen die lichamelijke klachten hebben, waarvan de oorzaak niet duidelijk is. De poli gaat niet op zoek naar de oorzaak, maar helpt je om met je klachten om te gaan. Wil je een training bij een OLK-poli doen? Bespreek dit dan met je huisarts.

Veelgestelde vragen over 5G en zendmasten

Nee, de GGD meet geen elektromagnetische velden bij mensen thuis. Er zijn wel bedrijven die dat doen. Maar het meten van elektromagnetische velden is lastig, en dus duur. Vaak verkopen die bedrijven ook spullen die jou of je huis zouden beschermen tegen elektromagnetische velden. Van de meeste spullen is niet bewezen dat ze dat ook echt doen.

Ook interessant

Kanker
Ben je ongerust over het aantal kankergevallen in je omgeving? Lees meer over kanker en je omgeving.
Informatie over kanker en je omgeving
Windmolen
Als er plannen zijn voor windmolens in de buurt van jouw huis, dan is het logisch dat je vragen hebt.
Informatie over windmolens