Ik heb iets gesloopt in huis en nu denk ik dat het asbest was. Wat moet ik nu doen? Word ik nu ziek?
Nee, als zoiets een keer gebeurt, word je er niet ziek van. Als het inderdaad asbest was, heb je de vezels maar kort ingeademd. Je moet er wel voor zorgen dat alle materialen met asbest goed zijn opgeruimd. Bel de GGD om te overleggen wat je het beste kunt doen. Ben je huurder? Bespreek dit dan met je verhuurder.
Hoe weet ik of mijn dak van asbest is?
Golfplaten waar geen asbest inzit, herken je aan de letters NT. Die letters staan op de gecoate kant van de plaat, in de één-na-laatste golf. Staan er geen letters op de plaat? Vraag dan een asbestbureau om te onderzoeken of er asbest in de platen zit. Of bespreek dit met je verhuurder.
Ik heb een asbestdak. Moet ik dat nu weghalen of niet? En hoe doe ik dat?
Het is niet verplicht om een asbestdak te verwijderen. Redenen om je asbestdak toch te verwijderen zijn:
- Van een beschadigd asbestdak kunnen asbestvezels vrijkomen.
- Na een brand vergoedt de verzekeraar het opruimen van het asbest niet.
Asbestdaken kleiner dan 35 vierkante meter mag je zelf verwijderen. Vraag wel eerst toestemming bij de gemeente. In het filmpje zie je hoe je dat kunt aanpakken.
Hoe kan ik zien of iets asbest is?
Met het blote oog kun je dat niet zien. Asbest komt voor in heel veel verschillende producten en materialen. Op sommige plekken in huis is de kans groter dat je materialen met asbest aantreft. Kijk op de website van Milieucentraal voor een overzicht van plaatsen in huis en materialen waar vaak asbest in zit.
Denk je dat je materiaal met asbest in huis hebt? Laat het dan onderzoeken door een asbestbureau. Het asbestbureau onderzoekt een stukje van het materiaal om te zien of het inderdaad asbest is, of niet. Als je huurder bent, overleg dan eerst met je verhuurder.
Ik heb luchtwegklachten. Heeft dat met asbest te maken?
Nee, als je asbestvezels hebt ingeademd dan veroorzaakt dat geen directe luchtwegklachten, zoals hoesten. Mogelijk heb je iets anders ingeademd wat de luchtwegen irriteert, zoals stof of rook. Als de klachten aanhouden, kunt je het beste met je huisarts overleggen.
Is het gevaarlijk om asbestvezels in te slikken?
Als je asbestvezels inslikt dan komen de vezels niet in je longen maar in je maag. Er zijn geen aanwijzingen dat het inslikken van asbestvezels kanker veroorzaakt.
Ik ben zwanger. Loop ik of mijn ongeboren kind extra risico?
Nee, jij en het kindje lopen geen extra risico.
In mijn tuin zit asbest in de grond. Wat moet ik doen?
Om ervoor te zorgen dat er geen grond in huis komt kun je:
- je schoenen afspoelen met water vóórdat je naar binnengaat;
- als er grond aan je kleren zit: je kleren voorzichtig buiten uittrekken. Was de kleren daarna direct in de wasmachine.
Denk je dat er al grond met asbest in huis terecht is gekomen? Neem dan de vloer, tafels en kasten af met een vochtige doek. Spoel de doek daarna goed uit met veel water. Let op: de doek moet vochtig zijn. Met een droge doek zorg je er alleen maar voor dat het stof en de vezels gaan rondzweven in de lucht. Meer informatie over asbest in de bodem vind je op de pagina bodemvervuiling.