Duiven en meeuwen
Maakt een duif een nest op je balkon, in je tuin of op je dak? Dan kun je daar behoorlijk veel last van hebben. Een duif laat zo’n veertien kilo mest per jaar achter. De stank en ook het voortdurende koeren kunnen heel vervelend zijn.
Gezondheidsrisico’s door duiven
De kans dat je ziek wordt van duiven is niet zo groot. Duivenhouders lopen wel risico, omdat zij veel met de duiven in aanraking komen. Duiven veroorzaken verschillende risico’s:
Duiven kunnen bacteriën, virussen of schimmels bij zich dragen. Je kunt hiermee besmet raken als je véél in aanraking komt met duiven. Adem je ziekteverwekkers in? Dan kun je bijvoorbeeld de papegaaienziekte krijgen. Als je poep van duiven binnenkrijgt via je mond, dan kun je last krijgen van je maag en je darmen.
Het komt niet vaak voor dat duiven een infectieziekte overbrengen op mensen. De kans dat je in de stad een ziekte oploopt door stadsduiven is dan ook klein.
Opgedroogde poep, veren en huidschilfers kunnen in de lucht terechtkomen. Adem je ze in? Dan kunnen die deeltjes een allergie (overgevoeligheid) veroorzaken. Dat heet een duivenmelkerslong. Mensen die veel met duiven in aanraking komen, zoals duivenhouders, hebben meer kans op die ziekte. Heel soms komt een duivenmelkerslong voor bij mensen die zelf geen vogels houden, bijvoorbeeld als zij regelmatig plekken met duivenpoep schoonmaken.
Als je eenmaal overgevoelig bent, kun je bij ieder contact een reactie krijgen. Mensen met een duivenmelkerslong moeten daarom elk contact met duiven mijden.
Duiven kunnen verschillende parasieten bij zich dragen. Als een duif zijn nest verlaat, blijven de parasieten in het nest achter. Zij kunnen dan voor overlast zorgen. Duivenmijten kunnen bijvoorbeeld jeuk, roodheid en zwelling van de huid veroorzaken.
Gezondheidsrisico’s door meeuwen
Meeuwen geven vooral overlast in de broedperiode, van april tot september. De belangrijkste risico’s zijn:
Meeuwen broeden op de daken en maken dan veel lawaai. Van geluidsoverlast kun je gezondheidsklachten krijgen. We weten dat vooral door de onderzoeken naar lawaai van verkeer. We weten niet of lawaai van vogels dezelfde gezondheidseffecten veroorzaakt. Meer over de effecten van verkeerslawaai lees je op onze pagina Geluidsoverlast.
Meeuwen leven van het afval op straat en maken een troep door vuilniszakken open te scheuren. Dat kan weer ratten aantrekken. Ratten kunnen ziektes overdragen. Lees meer op onze pagina over ratten.
Ook eten meeuwen van de restjes voedsel die op terrastafeltjes blijven staan. Soms zijn ze zo brutaal dat ze het eten uit je hand pikken. Daar kun je erg van schrikken. Meeuwen kunnen ook agressief zijn als je in de buurt van hun broedplek komt.
Meeuwen kunnen net als duiven ziekten en parasieten verspreiden. Maar de kans dat je met meeuwen in aanraking komt, is heel klein. Wel moet je voorzichtig zijn bij het opruimen van poep en oude nesten.
Meeuwen zijn beschermd. Je mag tijdens het broedseizoen geen nesten of eieren weghalen of meeuwen doden of verjagen. Dat maakt het lastig om iets aan de overlast te doen. De beste manier is ervoor te zorgen dat ze geen nest kunnen bouwen op je dak.
Overlast door duiven en meeuwen voorkomen
Bied afval op de juiste manier aan. Zet geen vuilniszakken naast de afvalcontainers. Gooi geen afval of etensresten op straat.
Meeuwen en duiven hebben geen extra voer nodig. Het voeren van meeuwen kan leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen. Daarnaast trekt vogelvoer gemakkelijk ongedierte aan, zoals ratten en muizen. Hang je voer op voor andere vogels? Doe dat dan niet vaak. Hang vetbolletjes alleen op in de winter en strooi niet met brood.
Ga je een plek met duivenpoep of duivenveren schoonmaken? Draag een mondkapje en handschoenen, gebruik veel water en was na afloop goed je handen. Zo voorkom je dat je ziek wordt.
- Plaats pinnen of duivenprikkers op de rand van je balkon, zodat de vogels er niet kunnen uitrusten.
- Span metalen draden naast elkaar over de hele lengte van het dak. Laat tussen elke draad ongeveer 25 centimeter ruimte.
- Plaats netten. Een net met 75 millimeter tussen de mazen is het meest geschikt.
- Haal mogelijk nestmateriaal zoals takjes en mos weg van je dak. Doe dit op tijd en buiten het broedseizoen, dus tussen eind augustus en maart.
Heb je toch een nest? Dan mag je het weghalen zodra de jonkies zijn uitgevlogen. Draag handschoenen en een mondkapje om jezelf te beschermen. Let op: het weghalen van eieren of jonge vogels is verboden.
Overlast in de hele buurt
Als meer mensen in je omgeving last van duiven of meeuwen, dan is het belangrijk dat alle bewoners maatregelen nemen. Vraag de verhuurder, woningcorporatie of gemeente om hulp. Zij kunnen ervoor zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen om de vogels weg te houden.
Professionele hulp
Heeft niets gewerkt? Schakel dan een ongediertebestrijder in. Zij kunnen professionele wering opzetten op het balkon, dak of de tuin. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn daar speciaal voor en kunnen duiven en meeuwen veilig bestrijden.
Veelgestelde vragen over duiven en meeuwen
De meeste mensen komen maar weinig met duiven in aanraking. Ook als ze overlast hebben van duiven. De kans om ziek te worden, is dan erg klein. Als je ernstige overlast hebt, kun je wel veel in aanraking komen met duiven. Het is daarom belangrijk ernstige overlast door duiven tegen te gaan.
Zie je één of meer suffe of slome vogels? Dan is de kans groot dat ze de vogelgriep hebben. Omdat ze erg verzwakt zijn, vluchten ze niet als je dichterbij komt. Kom niet in contact met zieke duiven. Meld zieke duiven bij de Dierenambulance.
Gelukkig houden meeuwen minder van groene daken. Ze bouwen hun nest het liefst op kiezeldaken op een beschutte plek met een laagje mos. Groene daken zijn meestal helemaal groen. Om nesten te voorkomen, moeten de planten hoog zijn bijvoorbeeld grassen of kruiden. Wil je een groen dak en heb je overlast van broedende meeuwen? Overleg dan met een groene-daken-specialist.
Je mag een nest met eieren of kuikens niet verwijderen of beschadigen. Zijn de jongen uitgevlogen? Dan moet je het nest verwijderen, anders komen de oudervogels naar het nest terug voor een volgende leg. Draag daarbij handschoenen en een mondkapje om contact met ziekteverwekkers te voorkomen.
Sommige gemeenten met veel meeuwenoverlast hebben tijdelijk toestemming gekregen van de wet Natuurbescherming om meeuweneieren of nesten weg te halen. Maar het is heel moeilijk om die toestemming te krijgen.
De gemeente Rotterdam doet een proef met duiventillen. Daar kunnen duiven veilig broeden en krijgen ze gezond voedsel. Ze gaan dan niet meer op zoek naar voedsel op straat. In bepaalde gebieden in het centrum van Rotterdam is het verboden om vogels (duiven én meeuwen) te voeren.
Roofvogels kunnen niet goed jagen als er veel gebouwen of hoge gebouwen zijn. In de stad heeft het daarom geen zin om roofvogels te gebruiken. Bovendien werkt het alleen tijdelijk. Zodra de valk weg is, komen de duiven weer terug.
Ook interessant

