Risico’s door bodemvervuiling voorkomen
Wil je meer weten over de grond in jouw tuin of onder jouw huis? Kijk op bodemloket of neem contact met je gemeente.
Of je nu op schone grond woont of op vervuilde grond, de volgende maatregelen zijn sowieso verstandig:
- Laat je kind zijn handen wassen na het buitenspelen.
- Heb je een zandbak? Zorg dan voor schoon zand.
- Heb je een moestuin? Was groenten en fruit uit eigen tuin altijd goed voordat je ze eet. Of kweek groente of fruit in bakken met schone potgrond of tuinaarde. Eet je bijna elke dag groenten en fruit uit je eigen tuin (dat kan alleen als je een moestuin hebt die groter is dan 200 m²)? Vraag dan aan de gemeente wat er op die plek in de bodem zit. Weet de gemeente dat niet? Vraag dan aan de gemeente hoe je dat kunt laten onderzoeken.
- Kijk op onze pagina over lood voor meer informatie over de risico’s van lood voor kinderen.
- Laat je kind zijn handen wassen na het buitenspelen
- Heb je een zandbak? Zorg dan voor schoon zand
- Was groenten en fruit uit eigen tuin altijd goed voordat je ze eet
Hoe kun je onderzoeken of er gezondheidsrisico’s zijn?
Stel dat je op vervuilde grond woont, hoe weet je dan zeker dat dat geen kwaad kan? Het risico van een bodemvervuiling hangt af van:
- de stoffen in de bodem. De ene stof is gevaarlijker dan de andere stof;
- de hoeveelheid van elke stof in de bodem. Hoe meer er van een stof in de bodem zit, hoe meer je er van binnen kunt krijgen;
- het gebruik van de grond. Grond die onder terrastegels ligt, kan geen kwaad voor de gezondheid, omdat je hiermee niet in contact komt. Als de vervuilde grond in een moestuin ligt kom je er veel makkelijker mee in aanraking.
Een bodemonderzoek levert je de informatie over de stoffen in de bodem. Met de gegevens van het bodemonderzoek kan een onderzoeksbureau of de GGD vervolgens berekenen of de grond een risico voor je gezondheid vormt. Dat doen we met een computermodel. Dat model berekent hoeveel je binnenkrijgt van elke stof als je je hele leven op díe grond woont. Het model houdt daarbij rekening met alle manieren waarop je stoffen kunt binnenkrijgen. Tot slot laat het model zien of je te veel van de stoffen binnenkrijgt.
Asbest in de bodem
Op sommige plaatsen zit asbest in de bodem. Soms gaat het om brokken asbestpuin en soms om losse asbestvezels. Het puin en de vezels zitten in de grond. Ze komen niet zomaar in de lucht en leveren daarom geen gevaar op. Alleen als de grond heel droog is en gaat stuiven of als je de grond omwoelt, kunnen de vezels in de lucht komen. Ook dan blijft de concentratie in de lucht meestal erg laag. Dat komt omdat vezels in de buitenlucht snel wegwaaien.
Zit er in jouw tuin asbest in de grond? Het kan zijn dat het het beste is om dat weg te halen. Overleg daarover met je gemeente. Kan de grond niet direct worden weggehaald? Dek je tuin dan af met tegels, graszoden of kunstgras. Als dat nog niet is gebeurt, zorg dan:
- dat de grond goed nat blijft
- dat je zo min mogelijk over de grond heen loopt
- en dat jij of je kinderen niet in de grond gaan graven of harken
Om ervoor te zorgen dat je de grond niet naar binnen loopt kun je:
- je schoenen afspoelen met water vóórdat je naar binnengaat;
- je kleding voorzichtig buiten uittrekken als er grond aan zit. Was de kleren vervolgens direct in de wasmachine.
Denk je dat er al grond met asbest in huis terecht is gekomen? Neem dan de vloer, tafels en kasten af met een vochtige doek. Spoel de doek vervolgens goed uit met veel water. Let op: de doek moet vochtig zijn. Met een droge doek zorg je er alleen maar voor dat het stof en de vezels gaan rondzweven in de lucht. En dat wil je juist voorkomen, want dan kun je ze inademen.