19 december 2022

Hout stoken? Liever niet!

Deze winter is het heel verleidelijk: de cv-ketel wat lager en in plaats daarvan je houtkachel aan. En tijdens de feestdagen vinden veel mensen het gezellig om hun open haard of houtkachel aan te doen. Maar hout stoken veroorzaakt veel luchtvervuiling en is slecht voor je eigen gezondheid en die van je buurtgenoten. Ons advies is daarom om géén hout te stoken.

Op hout stoken met een openhaard

Slecht voor je longen

Houtrook is slecht voor je longen en je hart- en bloedvaten. Dat geldt voor iedereen, maar mensen met bijvoorbeeld astma of COPD hebben er extra veel last van. Zij gebruiken op dagen met veel houtrook meer medicijnen. Ook vinden veel mensen de rook stinken. Die stank leidt tot stress en soms zelfs tot burenruzies.

Als je stookt, stook dan bewust

Wil je je houtkachel toch een keer aan? Kijk dan eerst op de stookwijzer voor het actuele stookadvies in jouw regio. Bij windstil of mistig weer blijft de rook tussen de huizen hangen en is hout stoken echt een no-go.

Check, als de stookwijzer groen licht geeft, deze stooktips. Als je ‘goed’ stookt, verminder je de impact van je vuurtje. Maar ook dan veroorzaakt dat vuurtje nog altijd veel luchtvervuiling en overlast. Het belangrijkste advies is dus: gebruik die houtkachel liever helemaal niet.

Meer weten?

Op hout stoken? Liever niet!