17 december 2020

Gezellig de houtkachel aan?

Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Dat is gezellig, maar de rook van open haarden en houtkachels bevat veel schadelijke stoffen. Dat kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Probeer daarom zo min mogelijk te stoken. Wil je toch de kachel een keer aan? Volg dan de regels voor goed stoken. Daardoor verminder je de hoeveelheid schadelijke stoffen.

Stook niet bij windstil of mistig weer

Bij windstil of mistig weer blijft de rook tussen de huizen hangen. Wil je weten wanneer je beter niet kunt stoken? Kijk dan op www.stookwijzer.nu

Hout stoken tijdens de lockdown…

Mensen met longklachten of gevoelige luchtwegen zijn nog vaker dan anderen thuis in deze periode. Zij lopen een groter risico om ernstig ziek te worden als zij het coronavirus oplopen. Deze groep heeft er ook vaak last van als de buren hout stoken. Wil je je buren helpen? Zet ze dan niet in de rook en laat voorlopig je houtkachel, open haard of vuurkorf uit.

Wist je dat…

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders (32%) last heeft van houtrook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ontstaat uit houtrook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren naar binnen kan?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen onder andere zware metalen vrij.

Meer weten? Kijk dan op de pagina over Houtrook.