Gezondheidsklachten door houtrook
Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat voor jou gezellig is, kan bij een ander leiden tot ergernis en gezondheidsklachten. Helaas stoken steeds meer mensen hout. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om hun huis te verwarmen. Het komst steeds vaker voor dat mensen een centrale verwarming hebben die brandt op hout.
Schone lucht
Iedereen ademt het liefst schone lucht in. Maar de rook die ontstaat bij het verbranden van hout zorgt voor fijnstof in de lucht. En niet zo’n beetje ook. Wist je dat twee uur hout stoken evenveel fijnstof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt? Een houtvuur veroorzaakt dus veel luchtvervuiling. Dat is ongezond voor jezelf en voor je omgeving. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van.
Overlast in de buurt
Van houtrook kunnen je buren en buurtgenoten veel last hebben. Ze kunnen er ziek van worden. Veel mensen vinden de rook ook stinken. Soms kunnen mensen niet eens een raam openzetten, omdat het hele huis en alle spullen dan naar rook ruiken.
Houtkachels en veiligheid
Open kachels en haarden gebruiken lucht uit de kamer waar ze staan. Ook als er glas of een deurtje voor de vlammen zit. Ze hebben geen aparte aanvoerpijp voor lucht. Als er niet genoeg verse lucht de kamer in komt (bijvoorbeeld omdat het raam of ventilatierooster dicht is), ontstaat er onderdruk. Verbrandingsgassen gaan dan niet via de schoorsteen naar buiten, maar komen de kamer in. In die verbrandingsgassen zitten veel schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide. Daarom is het écht nodig om een raam of ventilatierooster open te zetten: een houtkachel gebruikt bijvoorbeeld 250 kubieke meter lucht per uur!
Een gesloten kachel is veiliger én zuiniger
Gesloten houtkachels hebben een extra pijp naar buiten om de lucht voor het vuur aan te voeren. Daardoor zijn ze veiliger en hebben ze een hoger rendement dan open kachels. Pelletkachels hebben net als gesloten houtkachels een extra pijp voor de luchtaanvoer. Maar het rendement van de kachel is hoger en ze veroorzaken minder fijnstof. Pelletkachels werken automatisch en hebben daardoor een betere verbranding. Uit metingen blijkt dat pelletkachels die aan de normen voldoen, per branduur 70 tot 95 procent schoner zijn dan oudere houtkachels.
Overweeg je om een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om goed te kijken welke kachel voor jou geschikt is. Lees de tips bij de aanschaf van een houtkachel of open haard op Milieucentraal.
Let op koolmonoxide
Bij alle kachels moet je opletten dat er geen koolmonoxide (CO) vrijkomt. Koolmonoxide ontstaat als er niet genoeg zuurstof is voor de verbranding. Signalen dat er koolmonoxide in de lucht zit, zijn: vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen (die kunnen leiden tot verstikking). Het is verstandig om een koolmonoxidemelder in huis op te hangen. Deze geeft een alarmsignaal voordat de hoeveelheid CO in de lucht gevaarlijk wordt.
Bij pelletkachels is er nog een extra risico op koolmonoxide. Als je de pelletkorrels los opslaat in een ruimte, dan kan in die ruimte koolmonoxide ontstaan. Lees meer hierover op de pagina over koolmonoxide.
Op de pagina Wat kun je zelf doen lees je hoe je met je houtkachel zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Ook lees je er wat je kunt doen als je last hebt van de houtrook van je buren.