08 juni 2023

Hitte in Nederland

De komende dagen wordt het behoorlijk warm in Nederland, misschien krijgen we zelfs een hittegolf. Veel mensen genieten van het warme zomerweer, maar hitte kan ook gezondheidsklachten veroorzaken, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn. Sommige mensen zijn extra kwetsbaar voor hitte, zoals ouderen, mensen met een chronische aandoening of jonge kinderen. Bij deze groepen kan hitte sneller leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Hitte, wat te doen?

Wat kun je doen om je te wapenen tegen de hitte? Dit doe je door goed voor je lichaam te zorgen. De belangrijkste tips om klachten te voorkomen zijn: drink voldoende, vermijd inspanning en zoek de koelte op.

Genoeg drinken is belangrijk

Het is ook aan te raden om goed op elkaar te letten tijdens de hitte. Vraag bijvoorbeeld of de ander echt genoeg drinkt. Onder andere bij ouderen is dat zo belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. Doordat je veel zweet, verlies je veel vocht. Vaak merken we hier weinig van. Daarom moet je ook drinken als je geen dorst hebt. Drink vooral water en thee. Drink liever geen alcohol.

Pas je activiteiten aan

Hitte in Nederland. Een jongen zoekt verkoeling bij een ventilator.

Soms is het te warm om te sporten. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Dat zijn meestal lichte klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Maar flinke inspanning bij hoge temperaturen kán ernstige, en zelfs levensgevaarlijke, klachten veroorzaken. Ben je van plan om (intensief) te gaan sporten op een warme dag? Check dan eerst de hitte-index.

Tips om je huis koel te houden

Het is belangrijk om vanaf de start van een hitteperiode je huis koel te houden:

  • Zorg dat de zon niet naar binnen schijnt: gebruik de zonwering of doe je gordijnen dicht.
  • Hou overdag je ramen en deuren dicht. Zo zorg je dat de warmte niet naar binnen komt.
  • Als de temperatuur buiten daalt, zet je de ramen en deuren open. Nu is het moment om je huis zoveel mogelijk te laten afkoelen!
  • Zet ook de tussendeuren open en laat het even lekker doorwaaien.
  • Is het toch erg warm in huis? Zoek dan de koelte op in je tuin of ga lekker in een park onder de bomen liggen.

Meer weten?