03 juni 2024

Heat action day

Op 2 juni was het Heat Action Day: een moment om stil te staan bij gevolgen van hitte op onze gezondheid. Want veel mensen weten niet hoe groot die gevolgen kunnen zijn.

Hitte eist mensenlevens

Door klimaatverandering nemen hittegolven wereldwijd toe. Hittegolven eisen elk jaar mensenlevens, vooral van mensen die kwetsbaar zijn. Denk aan jonge kinderen, ouderen en chronisch zieken. In 2022 stierven maar liefst 61.000 mensen in Europa aan de gevolgen van extreme hitte.

Bescherm jezelf

Tijdens een hittegolf kun je gezondheidsproblemen voorkomen:

  • Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Drink vooral water of thee, geen alcohol.
  • Draag dunne kleding en doe rustig aan. Doe zeker ‘s middags geen dingen waarbij je veel beweegt.
  • Houd je huis koel. Gebruik je zonneschermen of rolluiken, sluit de gordijnen en houd ramen en deuren overdag dicht. Begin hier direct mee als het warm wordt!
  • Koel je woning in de nacht door ramen tegen elkaar open te zetten (doorluchten)

Let op elkaar

Vooral ouderen zijn gevoelig voor hitte-uitdroging en oververhitting. Zij hebben ook minder snel dorst en drinken daardoor snel te weinig. Het is dus belangrijk om extra op kwetsbare mensen te letten tijdens een hittegolf. Zorg dat iemand altijd iets te drinken in de buurt heeft. Of biedt aan om ‘s avonds te helpen met luchten of om boodschappen voor iemand te halen.

Beat the heat

Door je gedrag aan te passen tijdens een hittegolf, kun je een hoop ellende voorkomen. Zo blijf je veilig en gezond tijden hitte. #BeatTheHeat

Bekijk meer tips op Zomer en hitte