26 maart 2021

Groen in je tuin: hoe meer, hoe beter!

26 maart 2021

Nu de lente voor de deur staat gaan veel mensen aan de slag in de tuin. Een fijne tuin is belangrijk, zeker nu je door corona meer tijd in en om het huis doorbrengt. Een tip van de GGD: maak je tuin lekker groen en plant veel verschillende struiken en bloemen. Dat is goed voor je gezondheid én voor het milieu. Sommige gemeenten geven subsidie voor het vergroenen van je tuin. Dit kun je controleren op de groene subsidiewijzer.

Verkoeling

Meer groen zorgt voor verkoeling tijdens hitte. Stenen en beton houden warmte vast, groen geeft juist verkoeling. Ook ín huis is het koeler als de omgeving groen is. Bomen en hoge planten zijn verder ideale schaduwplekken in de zomer.

Zorg voor zoveel mogelijk groen in de tuin

Minder wateroverlast

Minder stenen en meer groen zorgt voor minder wateroverlast bij regen. Dat voorkomt overlast voor jezelf, maar helpt ook bij het watermanagement van Nederland.

Voorkom plagen

Een tuin met verschillende plantensoorten helpt om plagen te voorkomen. Bloeiende bloemen trekken vlinders en bijen aan, en daarmee ook vogels. Bomen, stevige klimplanten en hoge heesters zijn bijvoorbeeld een fijne plek voor vogels om een nest te bouwen. Vogels helpen weer tegen de eikenprocessierups.

Groen maakt gelukkig

Tenslotte weten we dat een groene omgeving mensen gelukkiger maakt. En iedere tuin kan daar zijn steentje aan bijdragen!

Tips voor een groene, gezonde tuin:

  • Maak minimaal 60% van je tuin groen.
  • Kies verharding waar water door heen kan. Denk aan grind, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen.
  • Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Meer informatie over groene daken vind je op de website van Milieucentraal.
  • Kies voor een groene afscheiding, in plaats van een hek of muur. Bijvoorbeeld een haag, een begroeid hekwerk of een tuinscherm van wilgenenten.
  • Ga je struiken of bomen uitkiezen, denk dan wel aan de verhoudingen. Heb je een kleine tuin? Kies dan planten of bomen die niet te groot worden.
  • Sommige planten veroorzaken hooikoortsklachten bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Dat zijn vooral planten die via de wind hun stuifmeel verspreiden. Plant er daar niet te veel van in je tuin. Een lijst met beruchte hooikoortsveroorzakers vind je op de hooikoortskalender.
  • Heb je kinderen? Plant dan alleen niet-giftige soorten. Sommige planten kunnen een allergische reactie of zelfs vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Kleine kinderen vinden juist deze planten vaak interessant door hun kleur of hun mooie besjes. Bekende giftige planten zijn taxus, gouden regen, hulst en een reuzenbereklauw. Een lijst van giftige planten vind je hier.
  • Ben je een dagje lekker in je tuin bezig geweest? Vergeet dan niet om ’s avonds een tekencheck te doen.