Vuurkorf en BBQ

Als je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook zorgt voor luchtvervuiling en kan schade veroorzaken aan je eigen gezondheid en die van anderen. Ook als je de rook niet meer ziet. Bovendien is een vuurkorf of barbecue niet voor iedereen een prettige ervaring. Steeds meer mensen hebben last van barbecue overlast.

Schadelijke stoffen: fijnstof, pak’s benzeen en koolmonoxide

Hout en houtskool stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen. Enkele schadelijke stoffen die vrijkomen zijn: fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.

Wist je dat…

  • ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Mensen hebben vooral geuroverlast en last van hun ogen en luchtwegen. Maar ook vinden het mensen het vervelend dat ze hun ramen en deuren niet open kunnen doen vanwege de rook.
  • houtrook directe klachten kan geven, zoals hoesten en benauwdheid en kan leiden tot extra medicijngebruik?
  • rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.

Tips om barbecue overlast te verminderen

Wil jij barbecue overlast verminderen? Stook dan het liefst niet of zo min mogelijk. Wil je toch je barbecue aansteken? Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in je tuin verminderen door anders te stoken.

Een elektrische barbecue of een gasbarbeque geven nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.

Op windstille of mistige dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en geuroverlast geven. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert. Bekijk de stookwijzer. En meld je aan voor stookalert.

Meer over aanmaakblokjes lees je op Waarzitwatin.nl.

Aangebrand eten geeft meer rook. Bovendien is aangebrand eten ongezond voor jezelf, omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Lees er meer over op de site van het voedingscentrum.

In alle barbecues kan giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje.

Bekijk, om barbecue overlast te voorkomen, voor je je BBQ aansteekt hoe de wind staat. Je wilt je buren tenslotte niet vol in de rook zetten.

Tips om overlast van je vuurkorf of terrashaard te verminderen

Stook het liefst niet of zo min mogelijk. Wil je toch je vuurkorf of terrashaard aansteken? Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in je tuin verminderen door anders te stoken.

Vuurpotten zijn een goede keus als je weinig luchtvervuiling en stank wil veroorzaken. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees voor je hem aansteekt de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel goed door, om ongelukken te voorkomen.

Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en geuroverlast geven. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert. Bekijk de stookwijzer. En meld je aan voor stookalert.

Vochtig hout verbrandt niet goed. Daardoor komen er meer schadelijke stoffen dan bij goed gedroogd hout. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft.

Als je geïmpregneerd of geverfd hout verbrandt, komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.

Bekijk voor je je vuurkorf of terrashaard aansteekt hoe de wind staat. Je wilt je buren tenslotte niet vol in de rook zetten.

Als je stookt, stook dan bewust

Een houtvuurtje veroorzaakt altijd veel luchtvervuiling, maar op de juiste manier stoken maakt wel verschil. Milieucentraal geeft stooktips om bewust te stoken.

Bekijk de stooktips

Stook nooit een BBQ of vuurkorf in huis

Heel belangrijk: stook nooit een BBQ of vuurkorf in huis! Als hout of kooltjes smeulen, komt koolmonoxide vrij. Buiten is dat geen probleem, maar als je in huis de BBQ aansteekt dan levert dat gevaarlijke concentraties op. Helaas heeft dat geleid tot dodelijke ongelukken.

Ook interessant

Bekijk wat je kunt doen als je houtrookoverlast hebt of als je overlast voor anderen wil voorkomen.
Informatie over houtrook
Doe de CO-test en lees onze tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.
Informatie over koolmonoxide