Vuurkorf en BBQ
Als je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook zorgt voor luchtvervuiling en kan schade veroorzaken aan je eigen gezondheid en die van anderen. Ook als je de rook niet meer ziet.
Fijnstof, pak’s benzeen en koolmonoxide
Hout en houtskool stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.
Wist je dat…
- ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Mensen hebben vooral geuroverlast en last van hun ogen en luchtwegen. Maar ook vinden het mensen het vervelend dat ze hun ramen en deuren niet open kunnen doen vanwege de rook.
- houtrook directe klachten kan geven, zoals hoesten en benauwdheid en kan leiden tot extra medicijngebruik?
- rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
- het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
Tips om overlast van je vuurkorf of BBQ te verminderen
Stook het liefst niet of zo min mogelijk. Wil je toch de terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteken? Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in je tuin verminderen door anders te stoken.
Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en geuroverlast geven. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert. Bekijk de stookwijzer. En meld je aan voor stookalert.
Vochtig hout verbrandt niet goed. Daardoor komen er meer schadelijke stoffen dan bij goed gedroogd hout. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft.
Als je geïmpregneerd of geverfd hout verbrandt, komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.
Schoon hout is het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout helemaal verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een
betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook
ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.
Bekijk voor je je BBQ of vuurkorf aansteekt hoe de wind staat. Je wilt je buren tenslotte niet vol in de rook zetten.
Weten wanneer er een stoolalert is?
Meld je aan voor stookalert op de website van het RIVM. Je krijgt op dagen dat een stookalert geldt rond 12.00 uur een e-mail.
Een vuurpot als milieuvriendelijk alternatief
Vuurpotten zijn een goede keus als je weinig luchtvervuiling en stank wil veroorzaken. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees voor je hem aansteekt wel goed de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel om ongelukken te voorkomen.
Stook nooit een BBQ of vuurkorf in huis
Heel belangrijk: stook nooit een BBQ of vuurkorf in huis! Als hout of kooltjes smeulen, komt koolmonoxide vrij. Buiten is dat geen probleem, maar als je in huis de BBQ aansteekt dan levert dat gevaarlijke concentraties op. Helaas heeft dat geleid tot dodelijke ongelukken.
Ook interessant

