Vuurkorf en BBQ
Als je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook zorgt voor luchtvervuiling en kan schade veroorzaken aan je eigen gezondheid en die van anderen. Ook als je de rook niet meer ziet. Bovendien is een vuurkorf of barbecue niet voor iedereen een prettige ervaring. Sommige mensen hebben last van de rook.
Schadelijke stoffen: fijnstof, pak’s benzeen en koolmonoxide
Hout en houtskool stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen. Enkele schadelijke stoffen die vrijkomen zijn: fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben.
Meer weten over de gezondheidseffecten van houtrook?
Houtrook is ongezond, voor jezelf en voor je omgeving. Kinderen, ouderen en mensen met luchtwegklachten kunnen extra last hebben van houtrook.
Wist je dat…
- ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Mensen hebben vooral geuroverlast en last van hun ogen en luchtwegen. Maar ook vinden het mensen het vervelend dat ze hun ramen en deuren niet open kunnen doen vanwege de rook.
- houtrook directe klachten kan geven, zoals hoesten en benauwdheid en kan leiden tot extra medicijngebruik?
- rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
- het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
Tips om overlast te verminderen
Een elektrische barbecue of een gasbarbeque geven nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.
Vuurpotten zijn een goede keus als je weinig luchtvervuiling en stank wil veroorzaken. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees voor je hem aansteekt de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel goed door, om ongelukken te voorkomen.
Aangebrand eten geeft meer rook. Bovendien is aangebrand eten ongezond voor jezelf, omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Lees er meer over op de site van het voedingscentrum.
Stook nooit een BBQ of vuurkorf in huis
Heel belangrijk: stook nooit een BBQ of vuurkorf in huis! Als hout of kooltjes smeulen, komt koolmonoxide vrij. Als je in huis de BBQ aansteekt dan levert dat gevaarlijke concentraties op. Helaas heeft dat geleid tot dodelijke ongelukken.