Wat zijn de gezondheidseffecten van UV-straling?
De zon straalt ultraviolette straling (UV-straling) uit. Ook zonnebanken stralen UV-straling uit. Van UV-straling kun je huidkanker krijgen. Het is daarom belangrijk om verstandig te zonnen. Ben je een keer verbrand door de zon? Op dat moment raakt het DNA in je huidcellen beschadigd. En te veel DNA-schade kan leiden tot huidkanker. Hoe vaker en jonger iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker.
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Steeds meer mensen krijgen huidkanker. Dat komt doordat:
- we vaker op wintersport gaan
- we vaker en langer in de zon liggen
- we meer gebruik maken van zonnebanken
Uv-straling maakt deel uit van het elektromagnetisch spectrum. Wil je meer weten over de verschillende soorten straling? Lees dan onze pagina over het elektromagnetisch spectrum.
Kinderen zijn extra gevoelig
Als een kind verbrandt dan verdubbelt dat de kans dat hij later huidkanker krijgt. De huid van een kind heeft onvoldoende tijd om te herstellen als hij verbrandt. Daardoor ontstaan in de huidcellen littekens. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Goede bescherming is belangrijk.
Ga liever niet onder de zonnebank!
Onder de zonnebank krijg je in een korte tijd veel uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar je huid blijft beschadigd. Het is ook niet zo dat je minder snel verbrandt als je onder de zonnebank bent geweest.
Bekijk onderstaand filmpje over de feiten en fabels over zonnebanken.